Pretraga

Ljetni praznici konačno su počeli, a za učenike jedne županije trajat će tjedan dana dulje

A- A+

Prvi pravi dan praznika brojni učenici osjećaju tek jučer i danas – radni su dani, a nisu morali ustati na nastavu. Posljednje dane školske godine za nama u Splitsko-dalmatinskoj županiji dodatno su zapaprile enormne vrućine. Kako se slična situacija ne bi ponovila i na početku sljedeće, odlučeno je da će u toj županiji nova školska godina započeti kasnije nego u ostatku Hrvatske.

Kako piše Slobodna Dalmacija, zahvaljujući razboritosti ravnatelja osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije, ondje će iduća školska godina početi tjedan dana kasnije nego u ostatku države, odnosno tek 10. rujna 2018. Isto vrijedi i za osnovce i srednjoškolce.

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2018./2019.

Odgodom početka nastave, navodi isti izvor, uvažene su kritike roditelja, učenika i turističke struke, koji su godinama upozoravali kako je suludo da nastava u turistima i u Dalmaciji počinje istovremeno kada i učenicima u kontinentalnim predjelima Hrvatske.

Naravno, tih pet radnih dana više koje će provesti u uživanju na ljetnim praznicima, splitsko-dalmatinski učenici morat će nadoknaditi. Najviše se kao termin nadoknade, piše Slobodna Dalmacija, spominje drugo polugodište i skraćivanje proljetnih praznika, koji bi ondje po mišljenju mnogih trebali završiti već iza Uskrsnog ponedjeljka.

Podsjetimo, prema kalendaru kojeg je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, sljedeća školska godina za one koji odgodu početka nastave nisu zatražili započinje 3. rujna 2018. Preostale važne datume školskog kalendara za 2018./2019. možete pronaći na ovoj poveznici.