Pretraga

Markiranje bolje prolazi pametnijim učenicima

A- A+

Profesori su se u svojoj karijeri naslušali raznih izgovora i skoro je nemoguće smisliti priču koju nisu nikada čuli. Ipak, glavobolje i lažni sprovodi previše su izlizane fore pa za kvalitetno izvlačenje s nastave biti kreativan, a važno je i dobro taktizirati.

Izmotavanje i laganje treba izbjegavati, ali prenatrpanost gradivom ili loša osobna organizacija srednjoškolce ponekad dovede pred zid pa i neopravdani sat izgleda puno bolje nego li jedinica u imeniku. Ipak, pri bježanju s nastave uvijek treba imati na umu kako će vas ispitivanje kad tad sustići pa se i za to treba kvalitetno spremiti. Najbolje bi bilo već sljedeći put sve naučiti.

Problem nastane ako se trikovi za bježanje počnu koristiti prečesto pa osim opomena zbog lošeg vladanja i profesori, čiji predmet izbjegavate, postaju stroži pri ocjenjivanju ispita ili usmenih odgovora. Zato je važno pametno i umjereno koristiti tu čaroliju ‘nestajanja’ sa sata, ali i biti kreativan, jer sprovodi i glavobolje već su toliko ofucane fore da i ‘vrapci na grani’ ne vjeruju kada se netko pojavi s tim izlikama.

Izdvojeni članak

Manje zlo: Negativna ocjena ili neopravdan sat

Sastanak zvuči važno i ambiciozno

Ako se niste na vrijeme spremili, dobro planiranje ključno je za vješto izbjegavanje loših ocjena. Ako želite izbjeći ispitivanje iz predmeta koji je tek zadnji sat, najbolje je već dan prije naglasiti razrednici kako imate neku neodgodivu obvezu. Sastanak neke udruge ili sportskog kluba u koji ste učlanjeni zvuči jako ozbiljno i može dobro proći kroz uši nastavnika.

Opravdati izostanke s prvih sati uvijek je kompliciranije. Ako kod ‘raske’ ne prolaze tipični prometni problemi, jedina je šansa već spomenuta najava dan ili dva ranije. Lakše se diše čim se i službeno uspije ‘dokazati’ kako ste izostali zbog ‘stvarno važnih’ razloga. Još ako već na sljedećem satu pokažete da ste naučili gradivo, nikome neće ni pasti na pamet kako ste izmislili važan sastanak na kojem se mora dogovoriti budućnost kluba, taktika za utakmice i treninzi.

Izdvojeni članak

Najluđi izgovori za markiranje s nastave

Roditelje i doktore treba imati na svojoj strani

Rijetki su sretnici koji već svojima doma uspješno objasne kako je bolje odmoriti se sutra, nego li otići po ‘kulju’ u školu. Oni s tvrdoglavim roditeljima moraju dokazati kako su odgovorni te ih uvjeriti da će kvalitetno iskoristiti slobodan dan i nadoknaditi sve što nisu naučili. Pri tome je jako bitno i održati obećanje, jer je ‘starce’ jako teško dva put preveslati.

Važno je imati i razumnu obiteljsku doktoricu. Postoje ‘tirani’ koji bi vas prije poslali na pregled analnog kanala, nego li napisali ispričnicu. Njih je najbolje što prije zamijeniti s nekim tko neće previše cjepidlačiti. Naravno, ne treba očekivati da će riskirati svoj ugled, ali za preživljavanje škole nije loše imati liječnika koji neće raditi problema kada na pregled dođete tek nakon što odležite navodnu ili stvarnu temperaturu.

Izdvojeni članak

Anketa: Koja vam je najdraža lektira u srednjoj školi?

Kvalitetno taktiziranje jedini je put prema slobodi

Kako bi ostali vjerodostojni u očima razrednice, profesora, roditelja i doktora, važno je ponekad i priznati te pokupiti i neopravdani. Opomena razrednika dodjeljuje se tek nakon pet sati pa i to treba iskoristiti. Kada jednom ili dva put najavite izostanak važno je s vremena na vrijeme i ‘iskreno priznati’, s figom u džepu, kako ste ovaj put sasvim slučajno zaspali na ispitivanje iz latinskog i povijesti.

Ipak, u svemu tome važno je ne pretjerivati, jer obrazujemo se isključivo zbog vlastite budućnosti. Dva, tri neopravdana i desetak opravdanih neće biti problem, ali pretjeranim bježanjem samo se otežava izvlačenje kada je to najpotrebnije. Vrijedno je znanje koje se stekne u školskim klupama, ali osjećaj slobode pri izlasku iz škole u petak popodne je neprocjenjivo.

Copy link
Powered by Social Snap