Pretraga

Microsoft organizira edukativni događaj za učenice srednjih škola u Hrvatskoj

A- A+

Nije tajna da su žene i djevojke i IT industriji u nepovoljnijem položaju muškaraca, te kako vlada opće mišljenje da je karijera u tom sektoru rezervirana samo za muški spol. Kako bi se takve predrasude razbile, tvrtka Microsoft organizira edukativni program DigiGirlz na kojemu će u raznim aktivnostima sudjelovati 80 učenica hrvatskih srednjih škola.

DigiGirlz 2016./foto: Microsoft

Diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, Microsoft provodi edukativni program DigiGirlz, a sve s ciljem razbijanja mita da je karijera u IT-u namijenjena isključivo muškarcima. Želeći smanjiti nesrazmjer među spolovima u ovoj industriji, program će u Hrvatskoj održati 11. travnja, a kroz edukaciju će tako proći 80 učenica srednjih škola iz Nove Gradiške, Novske, Ogulina i Karlovca.

Izdvojeni članak

Ovih 5 čimbenika najviše utječe na odabir STEM predmeta među djevojkama

Djevojke će upoznati s modernom tehnologijom i osnovama programiranja 

– Tvrtka Microsoft posvećena je pružanju moderne tehnologije učenicima i nastavnicima, ali i osnaživanju djevojaka kako bi svoju kreativnost usmjerile u razvoj inovacija i općenito karijeru u IT sektoru. Zato je projekt DigiGirlz izuzetno važan i zadovoljstvo mi je da je iz godinu u godinu sve popularniji među hrvatskim učenicama. Kada sam ja započinjala svoju karijeru, bilo je samo pet žena u tvrtki od 150 zaposlenih. Danas je taj omjer značajno bolji i samim tim je lakše biti žena u ICT biznisu, riječi su Lejle Krivdić-Zukić, direktorice Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina. 

Za sudionice će edukativni dan u organizaciji Microsofta biti prepun raznih aktivnosti – imat će priliku upoznati se s modernom tehnologijom, računalnim alatima i rješenjima, osnovama programiranja kao i s prednostima karijere u tehnološkim zanimanjima. Zanimljivo predavanje o važnosti maštanja i ubrzanom razvoju tehnologije održat će Vedrana Miholić, direktorica prodaje u CROZ-u, a od uspješnih menadžerica iz Microsofta djevojke će imati priliku saznati o njihovom karijernom putu, na koje su prepreke nailazile i kako su ih rješavale te dobiti korisne savjete za buduća zanimanja. 

U sklopu ovog edukativnog događaja bit će održan i okrugli stol na temu motiviranja učenica za IT te stjecanja potrebnih vještina na kojem će govoriti sudionici iz digitalne agencije, korporativnog svijeta te udruga. Između ostalog, pokušat će se odgovoriti na pitanje zašto učenice gube interes za IT, odnosno STEM zanimanja, oko 15. godine života te pojasniti zašto IT nije isključivo muško zanimanje, o čemu ponešto možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

ICT Supergirls: One su živi dokaz da djevojka može uspjeti u ‘muškom svijetu’

Kroz primjere uspješnih žena bit će prikazane mogućnosti za djevojke u IT-u 

U drugom dijelu dana sudionice događanja imat će priliku za praktičan rad u nekoliko modernih softvera, a kao iznenađenje priprema se demonstracija nekih Microsoft tehnologija. 

– U Microsoftu Hrvatska 42 posto zaposlenika čine žene, a Microsoft globalno zapošljava više od 55.000 žena. Zato je važno da djevojke shvaćaju da, kada na prvo mjesto stavimo profesionalizam, kvalitete i vrijednosti te kada ispunimo očekivanja i učinimo još malo više, prestaje biti važno kojeg smo spola. IT nije sektor koji je namijenjen samo muškarcima i zato ćemo kroz primjere uspješnih žena u IT-u pokazati mogućnosti koje im se otvaraju ako se odluče za ovakvu karijeru, kaže Krivdić-Zukić. 

Valja napomenuti i kako uz ovakve edukacije, Microsoft u okviru programa DigiGirlz, provodi i kampanju na društvenim mrežama, u kojoj između ostalog zaposlenice tvrtke Microsoft potiču mlade žene da stječu vještine i znanja potrebna u IT sektoru te postanu uspješne tehnološke inovatorice.

Copy link
Powered by Social Snap