Pretraga

Mijenja se pravilnik: Roditelji će ipak moći opravdati tri uzastopna dana izostanka

A- A+

Jučer je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održan radni sastanak vezan uz Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Zbog pobune liječnika kako ih pravilnik nepotrebno administrativno opterećuje, ali i različitog tumačenja istog od strane roditelja i razrednika, osniva se radna skupina koja će raditi na izmjenama i dopunama samog pravilnika.

Foto: MZOS

Iako iz MZOS-a tvrde kako je upravo posljednji Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera umanjio broj izostanaka za preko 5 milijuna sati u prošloj godini, isti je dodatno opteretio liječnike obiteljske medicine, jer je u prošloj školskoj godini ispisano 30 posto ispričnica više u odnosu na godinu prije.

Izdvojeni članak

Odzvonilo ispričnicama: Ili pregled ili neopravdani

Iz toga je razloga odlučeno kako će se osnovati radna skupina te će Ministarstvo obrazovanja u suradnji s Ministarstvom zdravlja poraditi na dopunama i izmjenama postojećeg pravilnika. Taj će pravilnik proći i kroz javno savjetovanje, a zbog različitog će tumačenja odredbi pravilnika MZOS prema osnovnim i srednjim školama uputiti dopis s jasnim uputama i zamolbom da ih se roditelji, škole i liječnici pridržavaju.

– Zbog različitog postupanja Ministarstvo će u škole poslati naputak u kojim slučajevima roditelj može opravdati dijete i kada nije potreban odlazak liječniku, a kako bi se smanjilo administriranje, kazao je Ivan Milanović Litre, savjetnik ministra obrazovanja, piše N1.

Izdvojeni članak

Tko ide na skijanje, ne mora u školu

To bi značilo da će roditelji sada moći, uz pravovremenu obavijest, opravdati izostanak djeteta i za tri dana uzastopce, a što zbog različitog tumačenja odredbi pravilnika do sada nije bio slučaj.

– Roditelji će imati obvezu pravovremeno obavijestiti razrednika da je dijete bolesno, kod samoizlječivih, virusnih, lakših bolesti, i opravdati ga. Kod takvih slučajeva nema potrebe da gube vrijeme i dovode dijete u ordinaciju. A ako je dijete bolesno dulje od toga, ionako će morati ići u ordinaciju obaviti pregled gdje će im biti izdana ispričnica, ako je izostanak dulji, rekla je pomoćnica ministra zdravlja Delfa Radić Krišto, a prenosi N1.

Copy link
Powered by Social Snap