Pretraga

Ministar iz samoizolacije pisao učiteljima: ‘Mnogo je izazova iza nas, ali i pred nama’

A- A+

Svakog 5. listopada obilježava se Dan učitelja, a tom su prigodom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ovog ponedjeljka nagrađeni najbolji odgojno-obrazovni djelatnici. Budući da je dobitnika 504 a okupljanja su ograničena zbog epidemije, kao i činjenice da je ministar obrazovanja u samoizolaciji, svečanost dodjele održana je online. Ministar Radovan Fuchs učiteljima se povodom današnjeg dana obratio pismom.

Ministar Radovan Fuchs
Foto: Screenshot HRT | Niamat Ullah; Unsplash | srednja.hr

– Poštovane i drage odgojiteljice i odgojitelji, učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, ravnateljice i ravnatelji, stručne suradnice i suradnici, profesorice i profesori, i u ovim iznimnim vremenima, zadovoljstvo mi je pozdraviti vas i čestitati vam Svjetski dan učitelja! Izazovi koji se stavljaju pred odgojno-obrazovne radnike svaki danom su sve veći i od vas se traži sve više vještina, kompetencija i zalaganja. 2020. je godina, složit ćete se, nepredvidljiva, zahtjevna, bez presedana i jedna velika lekcija za sve nas. Prije svega potres koji je pogodio grad Zagreb, a potom i pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, pred škole i učitelje stavili su nove zahtjeve i odgovornosti, započeo je svoje pismo učiteljima ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

‘Učitelji su ti koji nas čine čovjekom’

Povod pisma je Dan učitelja koji se obilježava ovog ponedjeljka, a tom prigodom 504 najbolja nastavnika nagrađena su  nagradom od 10.000 kuna bruto.

Izdvojeni članak
nastavnica

Ovo su imena 504 najbolja nastavnika u Hrvatskoj: Dobili nagradu od 10.000 kuna bruto

– Danas nagrađene učiteljice i učitelji upravo pokazuju, ulažući u osobni i profesionalni rast i razvoj, kako su spremni odgovoriti na teške i neočekivane zadaće. Vodeći se sigurnošću i brigom, stotine virtualnih učionica premašile su fizičke barijere škola i djeci i učenicima pružile novo, sigurno i uvažavajuće okruženje poštovanja, komunikacije i netradicionalnog odgoja i poučavanja. Stoga je ovo prigoda da istaknemo kako je rad učitelja i nastavnika jedan od najvažnijih za razvoj pojedinca i društva. Obrazovanje, kao ključ razvoja, čini školu izvorom promjene i napretka. Učitelji su ti koji nas čine čovjekom i, kao što je Marija Jambrišak govorila, oni koji većom naobrazbom narodu pribavljaju sretniju budućnost. Upravo iz tog razloga, uz želju da sustavno i kvalitativno unaprjeđivanje odgojno-obrazovnoga rada ostanu našim temeljnim ciljem, nastavit ćemo s radom na podizanju životnog standarda i društvenog ugleda te statusnog položaja učiteljske profesije, kao i poboljšanja uvjeta u kojima učitelji i nastavnici rade. Obrazovanje, motivacija i status učitelja temelj su kvalitete sustava, piše Fuchs u svome pismo učiteljima.

Najbolji će se nastaviti nagrađivati

Ističe kako je danas dodijeljena nagrada jedna od aktivnosti kojom Ministarstvo nastoji poticati one ‘koji su kao svoj životni poziv odabrali jedan od najizazovnijih poziva na svijetu’.

Izdvojeni članak

Ministar Fuchs u samoizolaciji: Otkriveno i tko će ga mijenjati

– Bez kompetentna učitelja, sva nastojanja za praćenjem potreba, interesa i mogućnosti djece, učenika, ali i zajednice i društva ostaju izvan realnoga svijeta. Učitelj je nositelj promjena i reformi u obrazovanju, stoga je profesionalne kompetencije učitelja potrebno kontinuirano unaprjeđivati i razvijati sukladno njegovim višeznačnim ulogama. Ovim putem želim istaknuti i kako trebamo biti ponosni na hrvatsko pedagoško nasljeđe i spoznaje znanosti. Predstoji nam mnogo rada i energije oko daljnjeg unaprjeđenja reformskih procesa definiranjem strukture nacionalnih kurikuluma s planiranim optimalnim i maksimalnim opterećenjem učenika za postizanje očekivanih odgojno-obrazovnih postignuća, osiguravanja veće dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, uvođenja cjelodnevne nastave za učenike osnovnih škola, razvoja cjelovitoga sustava osiguranja kvalitete obrazovanja na razini osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, navodi Fuchs u pismu.

Dodaje kako će nastavnicima podrška na tom putu biti Ministarstvo, te da će važan prioritet obrazovne politike u narednom razdoblju ‘biti i privlačenje i zadržavanje kvalitetnih te poticanje i nagrađivanje inovativnih, kreativnih i poduzetnih pothvata odgojno-obrazovnih djelatnika.’

– Kao što vidite, mnogo je izazova iza nas, ali i pred nama, koje samo sinergijom i zajedništvom možemo svladati.
Svima vama koji ste odabrali ovaj poziv – odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i profesorima – želim još jednom zahvaliti što iz generacije u generaciju neiscrpno, hrabro, srčano i predano težite oplemenjivanju mladih umova željnih znanja i iskustva te što naš odgojno-obrazovni sustav činite prepoznatljivim, sigurnim i snažnim. Sretan vam Dan učitelja, poručio je Fuchs u pismu nastavnicima, a snimio je i videoporuku koju možete vidjeti u nastavku.

radovan fuchs, u pozadini učionica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap