Pretraga

Ministarstvo o refundiranju troškova režija prosvjetarima: To planiramo uključiti u novi Zakon

A- A+

Predstavnici nastavničkog Sindikata Preporod potkraj prošloga tjedna sastali su se s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, na temu pitanja koja trenutno muče zaposlenike škola. Na sastanku je bilo riječi i o izostanku refundiranja osobnih troškova učitelja i nastavnika kojima je poslodavac naložio online rad. Sindikat Preporod preporučio je, po uzoru na neke europske zemlje, da se takvim zaposlenicima refundiraju troškovi električne energije, troškovi grijanja, interneta i telefona u iznosu od deset kuna za svaki dan online nastave. Iz Ministarstva, pak, tvrde da će izmjenama Zakona biti obuhvaćeno podmirivanje tih troškova. Sindikat Preporod nije zadovoljan tim rješenjem. O svemu se danas oglasio i Sindikat hrvatskih učitelja koji oštro kritizira prijedlog Sindikata Preporod.

Željko Stipić, Radovan Fuchs | foto: srednja.hr

Nakon što je Sindikat Preporod objavio izvještaj sa sastanka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, javnost je mogla doznati kako se na tom sastanku razgovaralo, između ostaloga, o izostanku refundiranja osobnih troškova učitelja i nastavnika kojima je poslodavac naložio rad od kuće, odnosno online rad.

MZO: Ide se u izmjene Zakona o radu

Predstavnici Preporoda, piše u izvještaju kojeg potpisuje predsjednik Sindikata Željko Stipić, predložili su tako da se ‘za vrijeme održavanja online nastave učitelju i nastavniku, ali i radnicima iz reda nenastavnog osoblja ako im je naloženo od strane poslodavca obavljanje njihovih poslova online putem, refundiraju troškovi električne energije, troškovi grijanja, interneta i telefona u iznosu od deset kuna dnevno’. Pritom su se pozvali na primjer nekih europskih zemalja – Švicarske, Nizozemske i Austrije. Ako bi nadležni usvojili prijedlog Sindikata, zaposlenicima škola koji čitav mjesec rade od kuće bilo bi u prosjeku za režije refundirano oko 200 kuna, ovisno o broju radnih dana u mjesecu.

Upit o tome kakav je stav Ministarstva po pitanju prijedloga Sindikata Preporod poslali smo u MZO. Ondje nisu protiv podmirivanja troškova koji nastaju za vrijeme rada od kuće, ali u sklopu Zakona o radu.

– Izmjenama Zakona o radu planirano je dodatno reguliranje i razrada rada od kuće koje će obuhvatiti i podmirivanje troškova. Rad od kuće jedna je od važnih epidemioloških mjera koja se koristi za ograničavanje kontakata među ljudima i sprečavanje širenja virusa, stoji u službenom odgovoru Ministarstva.

Izdvojeni članak

Prosvjetari traže da im se u online nastavi plati dodatnih 10 kn dnevno za struju, grijanje i internet

Sindikat nije zadovoljan idejom Ministarstva

Pitanje o tome je li zadovoljan planom Ministarstva uputili smo i predsjedniku Preporoda, Željku Stipiću. U sindikatu su skloniji tome da se pitanje uredi kolektivnim ugovorima.

– Nismo zadovoljni rješenjem prema kojem bi se problem nadoknade troškova onima koji rade od kuće riješio izmjenama Zakona o radu. Zakonska pretpostavka za rješenje ovog problema postoji od 2003. godine kada se člankom 17. ZOR-a uredilo pitanje rada na ‘izdvojenom radnom mjestu’. Unatoč određenim manjkavostima postojećeg rješenja, problem je, uz pretpostavku da postoji politička volja, moguće riješiti kroz kolektivne ugovore ili čak uredbom Vlade. Naše je mišljenje da nas najdulji put do rješenja vodi upravo kroz promjenu Zakona o radu. Tomu je tako, stoga što, svakoj promjeni ZOR-a prethodi složen postupak usuglašavanja interesa predstavnika vlasti, poslodavaca i sindikata, piše nam Stipić u svom odgovoru.

Dodatno naglašava, ako će biti konzultirani oko promjena Zakona, a time i u prilici iznijeti svoj prijedlog, on se neće značajnije razlikovati od usvojenih rješenja u brojnim europskim državama.

– Uostalom prijedlog s kojim smo izašli u javnost o naknadi od 10 kn po danu kompatibilan je rješenjima iz drugih zemalja. Drugdje se iznos dnevne naknade kreće u rasponu između 2 i čak 6 eura. Mislimo da naših 1,5 eura radnicima pomaže, a poslodavcu ne predstavlja nepremostivu prepreku. Ova bi naknada za sve radnike
koji su zaposleni u školama, za vrijeme rada od kuće, iznosila između 400 i 500 tisuća kuna mjesečno. Za svih 300 tisuća radnika u Hrvatskoj, pretpostavka je, da je o tolikom broju riječ kada se radi o radu od kuće, godišnji trošak ne bi premašio četiri milijuna kuna godišnje, ističe Stipić.

Stipić: Normalno je da postoje nezadovoljni

Dobar dio nastavnika, da se to iščitati iz komentara na društvenim mrežama, bio je poprilično nezadovoljan nakon što se informacija o prijedlogu Sindikata Preporod pojavila u javnosti. Pitali smo Stipića i što misli o tome, posebice kada je riječ o nezadovoljstvu članova Sindikata Preporod.

– Normalno je da među našim, više od devet tisuća članova, postoje i oni koji nisu zadovoljni ovim prijedlogom. Razlozi nezadovoljstva se kreću u rasponu od ljutnje zbog premalog iznosa do zabrinutosti za održanje stabilnosti državnih financija. Onima koji misle da je iznos ponižavajuće mali, poručio bih, da se prisjete iznosa povišice plaće zbog kojih se, ne tako davno, štrajkalo. A onima koji ‘brinu tuđu brigu’ rekao bih tek, da je naš zahtjev normalan jer nema ništa priličnije od toga da se sindikat zalaže za bolji, u ovom slučaju i pravedniji položaj svojih članova i svih zaposlenih, kaže nam Stipić.

Napominje i da je s ovim prijedlogom izišao pred predstavnike Vlade još u svibnju 2020. te je potom ponovljen na čak tri službena sastanka s ministrom Radovanom Fuchsom. Bio je, kaže, istaknut i na prosvjedu u studenom prošle godine.

Izdvojeni članak

Sindikat Preporod ispred Ministarstva: Govore nam da sada nije pravi trenutak za prosvjed, ali kad je?

Prije ikakvog potpisivanja konzultirat će se s članstvom

Stipić naglašava i da je unatrag dva mjeseca održana sjednica Glavnog vijeća i sjednice gotovo svih županijskih vijeća i da ni na jednom sastanku nije postavljeno pitanje neopravdanosti zahtjeva za refundiranjem troškova.

– Nitko mi se nije, a koliko znam ni mojim najbližim suradnicima, obratio s mišljenjem koje bi dovodilo u pitanje naš, višestruko istaknut, zahtjev. Da jest, u uobičajenoj proceduri zahtjev bi se sigurno preispitalo. Štoviše, čak ni u brojnim razgovorima koje sam vodio s ministrima ili drugim državnim dužnosnicima, nisam naišao na nerazumijevanje našeg prijedloga. Od izjašnjavanja članstva u Preporodu nikada nismo bježali, pa ne otklanjamo ovu mogućnost ni sada. Ako se naš ili neki drugi prijedlog rješenja ovog problema nađe u npr. kolektivnom ugovoru, nitko ne treba dvojiti oko toga hoće li ili neće Preporod, prije potpisivanja, propitati volju svojih članova, odgovara nam Stipić na pitanje je li se oko svog prijedloga prethodno konzultirao sa svojim članstvom.

No, dodaje, svjesni su toga da ni inicijativa o refundiranju troškova neće, u konačnici, ako ju se uspješno privede kraju, radnicima donijeti ništa spektakularno.

– Ipak, jedan će problem, koji je kao takav prepoznat diljem svijeta, biti uspješno riješen. Važno je to ne samo zbog situacije s aktualnom pandemijom, nego i zbog svih izvanrednih situacija koje bi u budućnosti mogle nametnuti potrebu za radom od kuće, zaključuje Stipić.

Sindikat učitelja oštro kritizirao prijedlog Preporoda

A prosvjetari nezadovoljni prijedlogom Sindikata Preporod u zadnja 24 sata javljali su se Sindikatu hrvatskih učitelja, tvrde u SHU-u. Taj drugi školski sindikat oštro je danas priopćenjem kritizirao prijedlog Preporoda.

– Ponavljamo, smatramo da je potrebno razdvojiti pitanja koja se tiču svih radnika u Republici Hrvatskoj od pitanja koja se tiču samo sustava odgoja i obrazovanja (kao što su pitanja dodatnog zapošljavanja pomoćno-tehničkog osoblja, programi prevencije stresa, naknade za rad iznad norme, valorizacija specifičnog rada uzrokovanog pandemijom, inzistiranje na poštivanju ugovorenih prava iz kolektivnih ugovora, problemi zapošljavanja, upućivanje viškova, izmjene propisa radi kvalitetnijeg sustava obrazovanja za sve njegove dionike, rad s učenicima s teškoćama, produženi boravak, status drugog stranog jezika, kurikulumi, problematike umjetničkih škola, cjelodnevne nastave i dr.), navode iz SHU-a u priopćenju ističući da je drugi, Sindikat Preporod, ‘unakazio je stvarne potrebe prosvjetara i probleme u sustavu koje je doista potrebno i riješiti’

Dodatno iz Sindikata Hrvatskih učitelja naglašavaju da se neka od pitanja koja treba riješiti za sve radnike u Republici Hrvatskoj tiču pitanja naknade za samoizolaciju, ‘a što direktno utječe na njihova primanja i budžet čitavih obitelji’.

– Stoga i dalje ističemo potrebu za reguliranjem veće naknade za samoizolaciju i bolovanja radi njege djeteta (što posebno pogađa roditelje s više djece), a rješavanje kojeg smo pitanja zatražili kao jednu od aktivnosti na GSV-u, i to za sve radnike u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome jesu li oni liječnici, prodavači, autolimari ili učitelji. Također, pitanja koja se tiču svih radnika koji rade od kuće neovisno o radnom mjestu, pitanja su refundacije troškova te pitanje diskonekcije. Nastavno na sva ta pitanja, resorno je ministarstvo na održanim sastancima sa Sindikatom hrvatskih učitelja još u prosincu 2020. godine dalo jasan stav da su to pitanja od šireg interesa, a koja se primarno trebaju rješavati na generalnoj razini. Iako smo dobili načelnu podršku, objektivno ona malo vrijedi dok se ta pitanja doista i ne riješe. Zaključno, kada se sva ta pitanja doista i riješe u korist radnika u Republici Hrvatskoj bit će prigoda za promociju sindikalnog djelovanja, a ovakvi zahtjevi motivirani isključivo samopromocijom, a koji rezultiraju izazivanjem negativnih komentara i reakcija prema cijeloj jednoj struci, nikako ne bi trebali biti u fokusu djelovanja ikoga, a najmanje jednog sindikata, poručili su iz Sindikata Hrvatskih učitelja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap