Pretraga

Ministarstvo objavilo javni poziv za nagrađivanje najboljih nastavnika, provjerite koji su uvjeti prijave

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je ovog utorka javni poziv za nagrađivanje najboljih nastavnika, učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja. Ideja je da se ovom nagradom honorira rad i vrijednost kvaltetnih, motiviranih i inovativnih pojedinaca. Iako se pravilnik za dodjelu ove nagrade mijenja, on još uvijek nije stupio na snagu pa se prijave vrše temeljem pravilnika iz prethodnih godina.

Ilustracija: Pexels

Prethodnih nekoliko godina Ministarstvo znanosti i obrazovanja povodom Dana učitelja nagrađivalo je s 10.000 kuna bruto najbolje nastavnike, učitelje, stručne suradnike i ravnatelje. Javni poziv za ovogodišnju nagradu objavljen je u utorak.

Prijave s podnose online

Kako stoji u uputama za prijavu, nastavnicima se vrednuju se aktivnosti ostvarene u razdoblju od 16. lipnja 2021. do 15. lipnja 2022. godine te se prijave podnose online, do 30. lipnja. Iako je javna rasprava oko novog Pravilnika za nagrađivanje nedavno zaključena, on još nije stupio na snagu pa će se prijave vršiti temeljem Pravilnika koji je vrijedio prethodnih nekoliko godina.

Kao i lani, bodovi se mogu prikupiti u više kategorija –  za mentorstvo učenicima, za predavanja, radionice i edukacije, boduje se i rad u stručnim vijećima i udrugama, bodove su zaradili i oni koji objavljuju stučne članke te su izrađivali nastavne materijale i obrazovne sadržaje. Vrednuje se u sklopu javnog poziva i vođenje projekata, a bodovi se dodjeljuju i u kategoriji unaprijeđenja rada škole te za rad na unaprijeđenju sustava obrazovanja. Detaljno bodovanje svake od kategorija možete vidjeti u javnom pozivu ispod ovog odlomka.

– Na Javni poziv može se javiti ili biti predložen svaki odgojno-obrazovni radnik koji je u godini za koju se prijavljuje ostvario najmanje 15 bodova iz barem tri kategorije prema navedenim kriterijima vrednovanja i koji je dokazao izvrsnost tako da je ispunio barem jedan od sljedećih kriterija: izradio i primijenio istaknut primjer uporabe inovativnih metoda poučavanja, vrednovanja ili odgojno-obrazovnog rada u školi; javno objavio istaknut znanstveni ili stručni članak ili besplatni, otvoreni digitalni obrazovni sadržaj kojim se potiče primjena novih nastavnih metoda rada; ostvario uspjeh u radu na unapređenju rada škole i odgojno-obrazovnog sustava, naglašavaju iz Ministarstva.

Imena prošlogodišnjih dobitnika ove nagrade možete vidjeti na linku, a u nastavku se nalazi tekst javnog poziva, kao i upute za prijavu na javni poziv. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu.

Download [445.53 KB]

Ministarstvo želi promijeniti Pravilnik

Spomenimo ovom prilikom kako Ministarstvo želi promijeniti Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima. Javna rasprava zaključena je prošlog tjedna, a neki novi prijedlozi izazvali su dosta veliki revolt među nastavnicima.

Najveća rasprava vodila se oko prijedloga odredbe prema kojoj bi kandidati dobivali čak pet bodova ako im prijavu tajnim glasovanjem potvrdi učiteljsko, odnosno nastavničko vijeće, a više o reakcijama na predloženi Pravilnik možete čitati ovdje. Hoće li Ministarstvo usvojiti komentare sudionika javne rasprave oko ovog Pravilnika, doznat će se najkasnije 9. srpnja, do kada bi trebalo biti objavljeno izvješće o provedenom javnom savjetovanju.

Ministarstvo objavilo javni poziv za nagrađivanje najboljih nastavnika, provjerite koji su uvjeti prijave
Share via
Copy link
Powered by Social Snap