Pretraga

Ministarstvo odlučilo kakve će biti sankcije za nastavnike zbog kršenja nove mjere, ravnateljima poslali upute

A- A+

Nakon što je i u škole uvedena nova mjera prema kojoj se zaposlenici obavezno moraju testirati dvaput tjedno ili predočiti COVID potvrdu prilikom dolaska na posao, u nekolicini škola došlo je do problema. Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti poslala je na adrese svih ravnatelja škola prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluke Stožera.

Foto: srednja.hr

Kako postupiti u slučaju kada djelatnici škola ne poštuju mjeru obaveznog testiranja, odnosno odbijaju predočiti potvrde o preboljenju, nalaz testa ili COVID potvrdu? Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti poslala je na adrese svih ravnatelja škola prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluke Stožera, piše Jutarnji list.

Šalju se dva upozorenja

Prema dopisu Ministarstva ravnateljima, prosvjetarima koji krše odluku Stožera ravnatelj treba elektroničkom poštom poslati prvo upozorenje u kojemu obavještava djelatnika da žurno dostavi potvrdu ili test.

– Prema odluci Stožera, u slučaju kršenja sigurnosne mjere, zaposlenici nisu u mogućnosti ulaziti niti boraviti u službenim prostorijama škole. Sukladno evidenciji koja se vodi kod poslodavca, u protekla dva dana niste dostavili ni predočiti niti jedan od gore navedenih dokaza, slijedom čega Vas, kao poslodavac, pozivam da potvrde žurno dostavite u roku od narednih pet dana. Ukoliko isto ne učinite bit ćemo primorani postupiti skladno članku 116. Zakona o radu, piše u špranci prijedloga prvoga upozorenja.

Jutarnji prenosi kako je riječ je o članku koji definira uvjete za izvanredni otkaz ugovora o radu zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice.

Zaposleniku koji ne odgovori na traženo, upućuje se drugo upozorenje, predlažu iz Ministarstva, a ono stiže nakon što zaposlenik sedam dana nije predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom. U drugome upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu. Ravnatelj u istom upozorenju poziva djelatnika na očitovanje, prenosi Jutarnji.

Od utorka od kada se u školama provodi nova mjera, primjera kršenja odluke Stožera bilo je više. Jutarnji piše i kako je jedan od njih ulazak učiteljice u razred – kroz prozor, dok je u drugom slučaju učiteljica bez potvrde ušla je u razred, ali je ravnatelj iz razreda izveo sve učenike.

Izdvojeni članak

Nastavnički sindikat otkrio koliko zaposlenika nije smjelo ući u školu zbog nove mjere

Sindikati već najavili pravnu zaštitu za članove u slučaju otkaza

A u slučaju eventualnih otkaza u školama, kako smo već pisali, neki su sindikati najavili kako će pravno zaštititi svoje članove.

– Nakon što radnik dobije otkaz, u dogovoru Sindikata i člana, odabrat će se odvjetnički ured koji će zastupati radnika u sudskom sporu. Pri odabiru odvjetničkog ureda vodit ćemo računa o tomu da radnike zastupaju odvjetnici specijalizirani za radno pravo. Slijedi, u suradnji pravne službe Sindikata i odvjetnika, sastavljanje tužbe i zastupanje radnika u sporu koji će se voditi pred stvarno i mjesno nadležnim sudom, rekao nam je nedavno Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Iz  Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠH) kazali su nam, pak, kako ne znaju kakvo će biti postupanje poslodavca, ali imaju iskustvo sustava socijalne skrbi gdje su zaposlenici dobili otkaz.

– Mi ćemo našim članovima pružiti punu pravnu zaštitu, ali oni trebaju biti svjesni da će do sudske odluke čiji je ishod neizvjestan biti bez plaće. Pozvali smo članove na razboritost, a svima onima koji ustraju na nepribavljanju COVID potvrda pružit ćemo pravnu zaštitu u obliku pravnog savjeta i zastupanja na sudu ukoliko dobiju otkaz, poručuju iz NSZSŠH-a.


Poslušajte naš podcast Redakcija na temu COVID potvrda:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap