Pretraga

Ministarstvo o seksualnom uznemiravanju studentica: Očekujemo da fakulteti detaljno ispitaju svaku prijavu

A- A+

Priče o seksualnim uznemiravanjima na hrvatskim fakultetima ovih su dana preplavile internet. Pitali smo stoga nadležno ministarstvo kako komentira činjenicu da na hrvatskim visokim učilištima rade zlostavljači. Poručuju kako od fakulteta očekuju da detaljno ispitaju svaku prijavu.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

– Apsolutno osuđujemo svaki oblik neprihvatljivog ponašanja, a pogotovo seksualnog uznemiravanja i vjerujemo da će svako takvo ponašanje biti kažnjeno, poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Odgovarajući na naš upit, otkrili su i kako od fakultetâ očekuju da istraže sve prijavljene slučajeve.

– Očekujemo od svih visokih učilišta da detaljno ispitaju svaku prijavu te poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se poslala jasna poruka o netoleranciji na bilo koji oblik nasilja, zaključuju iz MZO-a.

Izdvojeni članak

Selak-Raspudić o zlostavljanju na fakultetima: Studenti već na upisima moraju znati kome prijaviti slučaj

Podsjetimo, saborska zastupnica i sveučilišna nastavnica te predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova doc. dr. sc. Marija Selak Raspudić poručila je kako bi studenti već pri upisu na fakultet trebali znati kome se obratiti u slučaju da budu uznemirivani. Samo znanje o jasnim procedurama postupanja u takvim slučajevima, uvjerena je docentica, spriječilo bi neke zlostavljače u izvršenju njihovih namjera.