Pretraga

Ministrica danas najavila ukidanje izbornih na maturi: Neki su već upozoravali da je to protuzakonito

Kako je danas priopćila ministrica Blaženka Divjak, izborni predmeti na maturi ove se godine neće održavati. No da bi se donijela takva odluka, morao se promijeniti Pravilnik o polaganju državne mature. Iako je veliki broj sudionika javne rasprave podržavao izmjene, dio je upozoravao kako se ministrici time daju prevelike ovlasti.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

U ponedjeljak je završila javna rasprava o Nacrtu Pravilnika o dopuni Pravilnika o polaganju državne mature. Izmjenama Pravilnika ministrica dobiva ovlasti da u vrijeme proglašene epidemije drukčije od načina propisanog Pravilnikom ‘odrediti sadržaj, uvjete, način i postupak polaganja državne mature i ispita državne mature, a o kojima će pravovremeno biti informirana zainteresirana javnost’.

A upravo je to ono što se dogodilo ili što će se formalno tek dogoditi. Danas je, naime, ministrica priopćila da se izborni predmeti na maturi ove godine neće održavati. Kako joj izmjene Pravilnika omogućuju da uradi takvo što, provjerili smo što su komentirali sudionici javne rasprave.

Velika podržavala izmjene

Iako je većina podržala izmjene pravilnika, dio sudionika je ipak upozorio kako se time ministrici daju prevelike ovlasti.

– Ne podržavam Pravilnik jer daje neograničene i bezuvjetne ovlasti jednoj osobi kao da se radi o iznenadnoj prirodnoj katastrofi u kojoj se neke odluke moraju hitno donijeti radi funkcioniranja života u zajednici, napomenula je Mirjana Mlikotić.

Smatra kako ovo nije takva situacija te da se ne smiju ‘voljom i mišljenjem jedne osobe ili njoj bliske skupine donositi odluke o pitanjima važnim za jednu tako veliku skupinu građana Hrvatske kao što su maturanti’.

‘Treba se konzultirati’

Da si ministrica možda uzima previše ovlasti, komentirala je i Magda Barišić, koja je poručila kako podržava Pravilnik te kako se on mora čim prije donijeti.

– Smatram da ministar nadležan za obrazovanje prilikom donošenja odluke treba uzeti u obzir mišljenja svih zainteresiranih dionika, napisala je Barišić .

Slično je razmišljala i Mirjana Laginja, koja je također podržavala donošenje pravilnika.

– Promjenama bi svakako trebale prethoditi pravovremene konzultacije s odgojno –obrazovnim radnicima i učenicima, stručnjacima Agencije za odgoj i obrazovanje, Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i fakultetima, napisala je.

Radelj: To je izrugivanje Ustavu, zakonu i proceduri

Najdulji komentar ostavio je teolog Petar Marija Radelj, koji je ponovio pismo koje je poslao ravnateljici Vladina Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, a na znanje Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Smatra da se radi o suspenziji pravilnika za koju je javna rasprava trajala samo dva radna dana.

– Poštovana gospođo Pogarčić, molim Vas da kao čelnica Ureda za zakonodavstvo zaustavite ovo ponovljeno izrugivanje Ustavu, zakonu i proceduri, piše Radelj.

Ističe da se tim prijedlogom ‘cijeli Pravilnik o polaganju državne mature podlaže diskrecijskoj ocjeni ministrice da ga suspendira i da sama određuje što i kako želi o polaganju državne mature’.

Međugeneracijska diskriminacija

– Ukidanjem polaganja izbornih predmeta na maturi nanijela bi se nesaglediva šteta cijelomu naraštaju. Učenike bi se prikratilo u njihovim višegodišnjim planovima i trudu koji su uložili, a mnogima od njih učinilo nedostižnim upis na neke fakultete gdje upravo takvi bodovi donose prevagu. Takvo bi normiranje bilo i suprotno ustavnoj zabrani međugeneracijske diskriminacije, prema dobi, jer su svi prethodni naraštaji maturanata imali mogućnost polagati izborne predmete na maturi, dodao je.

Radelj tumači da ustavnopravni poredak ne dopušta da se odredbe Pravilnika koji je na snazi ne primjenjuju, nego da se obrogiraju ad hoc odlukama. Dodaje kako sadržaj, uvjeti, način i postupak polaganja državne mature sukladno zakonu ne može biti istodobno uređen pravilnikom i odlukama koje su njemu suprotne.

– Donese li se predložena Dopuna i bude li polaganje državne mature ministrica određivala svojim odlukama, cijela će državna matura biti nelegalna i nelegitimna, zaključio je Radelj.


Mislite li da će se upute HZJZ-a moći provoditi u vašoj školi?


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.