Pretraga

Ministrica otkrila kad možemo očekivati nove upute za škole i trebaju li škole imati toplu vodu

Ministrica Blaženka Divjak održala je online sastanak s osnivačima škola kako bi razgovarali o detaljima vezanim uz ponovni početak nastave za učenike nižih razreda. Pojasnila je kako svi učenici u školi ne bi trebali dolaziti u međusobni kontakt jer su raspoređeni u grupe, no napomenula i kako za dva tjedna možemo očekivati i nove, blaže epidemiološke upute. Napomenula je i kako u uputama ne piše da škole moraju imati toplu vodu.

Blaženka Divjak

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– HZJZ je izdao upute kojih se moramo pridržavati, a Ministarstvo je izdalo preporuke, rekla je osnivačima škola Blaženka Divjak.

Ministrica znanosti i obrazovanja održala je online sastanak s osnivačima na kojem su razgovarali o ponovnom otvaranju škola. Podsjetimo, u ponedjeljak počinje nastava za učenike nižih razreda osnovnih škola koje nema tko čuvati.

– Sama situacija je jako složena. Prije svega, roditelj treba dati izjavu, što je vrlo važno, a osnivačima je da osiguraju da sve funkcionira kako bi trebalo, kazala je Divjak na početku sastanka.

Učenici se trebaju hraniti u školama

Ustvrdila je da ne bi trebao biti problem osigurati higijenske potrepštine, ali ni prehranu za učenike, jer se novac za vrijeme neodržavanja nastave nije trošio.

Nakon našeg članka, mnoge su škole poželjele ovakav oblik online nastave: Zagrebačka škola izradila je upute

– Učenici se trebaju hraniti u školama, neki su pogrešno shvatili da ne trebaju, istaknula je ministrica.

Dotaknula se i načina dolaska u školu.

– Nije nužno da prijevoz bude osiguran, kao ni da roditelji dovode djecu u školu, jer to nije ni inače bio slučaj. Ondje gdje postoji potreba za prijevozom, on se može organizirati uz uputstva lokalnih epidemiologa, pojasnila je ministrica.

Odgovorila je i na često pitanje: mogu li učitelji raditi dvostruko, i u školi i od doma?

– U preporukama je objašnjeno da će učitelji raditi u direktnoj nastavi samo 16 sati. Još jedan sat dnevno im se računa za slanje zadataka učenicima, a ostatak radnog vremena do 40 sati im ostaje za uobičajene poslove, pojasnila je Divjak.

Mogu se kombinirati razredi, ali ‘grupe su kao obitelji’

Učitelji koji ne moraju na bolovanje, rasporedit će se u nastavi. Ako se po razredu za dolazak u škole javi relativno mali broj učenika, razredi se mogu spojiti.

[UŽIVO] Nakon roditeljskog i nastavnici traže live sastanak s ministricom: Evo što se još ove srijede dogodilo u online školi

– Ukoliko i inače kombinirate razrede, to možete napraviti pa rasporediti kako će tko raditi. No imajte na umu da to nije za stalno jer će ove upute vjerojatno vrijediti dva tjedna. Nakon toga očekujemo nove upute, otkrila je.

Dodala je kako nije ideja da držimo učitelje i djecu na dva metra, nego da se, kad se oformi grupa, ljudi iz te grupe ne povezuju s drugim grupama.

– Grupa je kao obitelj, tako su mi to pojasnili epidemiolozi, kaže ministrica.

Što se učenika s teškoćama tiče, oni mogu raditi iz škole te im pomoćnici u nastavi mogu pomagati. Divjak ipak napominje kako oni nisu nastavnici, već samo podrška.

Odgovorila je kako ne razumije pitanje o turnusnom radu učitelja jer se taj pojam ‘odnosi na vrtiće, zaposlenike u boravku i administrativno osoblje, a ne na učitelje koji u nastavi rade 16 sati’.

Topla voda je poželjna, ali nije neophodna

Naglasila je i da nigdje ne piše da roditelji moraju donositi potvrde da rade ili da su djeca zdrava jer ovo nije vrijeme za skupljanje papira.

Osnivače je zanimalo i moraju li osigurati toplu vodu u školama.

– Nije uputa topla voda, nego samo tekuća voda. Tako je čak i u Francuskoj. Svima bi im bilo draže da bude topla, ali ne mora biti, kaže ministrica.

Pojasnila je i kako će učitelji sada raditi.

– Unaprijed se zna što će biti u online školi. Ako sam ja učiteljica i znam da će za dva dana u Školi na Trećem biti oduzimanje, onda tu lekciju pripremam za taj dan u školi, a djeca koja prate od doma, tu će lekciju isti dan pratiti na televiziji, zaključila je Divjak.

POGLEDAJTE VIDEO:Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Ministrica otkrila kad možemo očekivati nove upute za škole i trebaju li škole imati toplu vodu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap