Pretraga

MIOC rasturio: Četvero njihovih učenika branit će hrvatske boje u Japanu na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi

A- A+

Zagrebačka XV. gimnazija s ponosom se može pohvaliti svojim učenicima koji će braniti hrvatske boje na 30. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Japanu. Posljednja tri dana, održavale su se izborne pripreme za izbor hrvatske informatičke reprezentacije učenika srednjih škola koja će predstavljati Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima u 2018. Miočani Josip Klepec, Leonard Inkret, Dominik Fistrić i Paula Vidas ostvarili su najbolje rezultate i čine hrvatsku informatičku reprezentaciju koja ove godine, osim u Japan, putuje i u Poljsku na srednjoeuropsku informatičku olimpijadu.

Učenici Josip Klepec, Leonard Inkret, Dominik Fistrić, Paula Vidas | Foto: Hrvatski savez informatičara

Trodnevne izborne pripreme u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, iznjedrile su ovogodišnji sastav informatičke reprezentacije učenika srednjih škola koji će predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima u 2018. godini –  25. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Varšavi sredinom kolovoza i 30. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Tsukubi u Japanu početkom rujna.

Na izbornim pripremama najbolje su rezultate ostvarili učenici zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a pa tako hrvatsku informatičku reprezentaciju čini četvero Miočana. U Poljskoj i Japanu hrvatske će boje braniti maturanti Josip KlepecLeonard InkretPaula Vidas te učenik 3. razreda Dominik Fistrić.

Hrvatska informatička reprezentacija – učenici Josip Klepec, Leonard Inkret, Dominik Fistrić, Paula Vidas | Foto: Hrvatski savez informatičara

U finalnu fazu odabira učenika koji će ući u reprezentaciju, bilo je pozvano devet učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na 24. hrvatskoj informatičkoj olimpijadi krajem ožujka. U programu izbornih priprema nalazila su se teoretska predavanja, pripreme pomoću zadataka s međunarodnih, regionalnih i nacionalnih natjecanja drugih zemalja te prijenos dragocjenih iskustava naših uspješnih sudionika s prethodnih olimpijada.

Izdvojeni članak

Naklon do poda: Hrvatski srednjoškolci se s međunarodnih olimpijada vratili sa sedam medalja

Natjecanje nakon kojeg smo dobili ovogodišnju hrvatsku informatičku reprezentaciju učenika srednjih škola trajalo je pet sati. Učenici su rješavali problemskih zadatke na dopuštenim programskim jezicima Python i C/C++. Rješavajući tri vrste zadataka (standardan – batch, interaktivan – reactive, zadatak samo s izlazom – output-only), briljirala je četvorka iz MIOC-a ostvarivši najveći broj bodova.

Kao i proteklih godina, pratit ćemo njihove nastupe na međunarodnim natjecanjima u kolovozu i rujnu, na kojima Josipu, Leonardu, Pauli i Dominiku želimo puno uspjeha!

MIOC rasturio: Četvero njihovih učenika branit će hrvatske boje u Japanu na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap