Pretraga

Možete li riješiti četiri srednje teška zadatka za osnovnu školu?

A- A+

Rezultati prvih standardiziranih tekstova iz hrvatskog jezika, fizike, povijesti i engleskog pokazali su poražavajuće rezultate hrvatskih osnovnoškolaca. Iako ih sve više završava razrede s odličnim ili vrlo dobrim, testovi NCVVO-a pokazali su da ih tek 50 posto ima osnovnu razinu znanja.

Riječ je o velikom projektu standardiziranih ispita koje je NCVVO napravio u 426 osnovnih škola,a ispitima je pristupilo 15.209 učenika. Razine postignuća podijeljene su u četiri kategorije: Ispod osnovne razine postignuće, osnovna razina, srednja i napredna razina.

Najmanje ispod osnovnih rezultata i najviše naprednih dobiveni su u povijesti gdje je ispitano 3.795 učenika. Njih tek 3,32 posto imalo je rezultat ispod osnovne razine, a 8,54 posto ih je bilo naprednih.

Najlošije rezultate učenici su dobili iz hrvatskog i engleskog jezika, dok je situacija s fizikom tek neznatno bolja. Gotovo 50 posto učenika ima osnovnu razinu znanja iz dva jezična predmeta, a tek nešto iznad šest posto ih ima napredne rezultate.

– Napokon ćemo moći reći što u Hrvatskoj predstavlja rezultat učenika jer za sada smo imali situaciju da koliko imamo učitelja ili škola da imamo jednaki broj razmišljanja o tome što je kvalitetan učenik. Dobit ćemo alat s kojim ćemo moći mjeriti kvalitetu. Svima će nam to dati povratnu informaciju u čemu smo dobri, a u čemu nismo, rekla je ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić.

Izdvajamo četiri pitanja sa srednje razine koje su učenici rješavali.

Povijest:

Što je od navedenog jedna od posljedica Američkoga građanskog rata?

A. pravo glasa za žene

B. prodaja Lousiane

C. ukidanje ropstva

D. zlatna groznica

Engleski jezik

Even when going to holidays, athlets try to keep fit, __________?

A. are they

B. aren’t they

C. do they

D. don’t they

Hrvatski jezik

U kojem je od sljedećih izraza uporabljen posvojni pridjev?

A. sklisko područje

B. prozorsko okno

C. blisko lice

D. plavičasto svjetlo

Fizika

Otac i sin nalaze se na plaži. Otac je četiri puta teži od sina i ima četiri puta veća stopala. Tko će i koliko puta jače stlačiti pijesak?

A. Sin će stlačiti pijesak 4 puta jače nego otac

B. Otac će stlačiti pijesak 4 puta jače nego sin.

C. Otac i sin stlačit će pijesak jednako jako.

D. Otac će stlačiti pijesak 16 puta jače nego sin.

Možete li riješiti četiri srednje teška zadatka za osnovnu školu?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap