Pretraga

MZO nam je dao podatke: Ovo su prosječne i najveće plaće učitelja i nastavnika za travanj 2023.

A- A+

Prosječna neto plaća učitelja u osnovnoj školi je 1.212 eura, a nastavnika u srednjoj školi 1.261 euro. Dio je to podataka koje nam je, za travanj 2023., ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Prema tim podacima, u odnosu na plaće za listopad 2022., izračunali smo da su učitelji dobili prosječno povećanje od svega 16 eura, dok nastavnici od 6 eura. Ministarstvo nam je ustupilo i podatak o najvećoj isplaćenoj plaći u travnju, a ona je iznosila neto 2.167 eura.

stolica u učionici

Ilustracija: Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otkrilo nam je koliko iznose plaće nastavnika u osnovnoj i srednjoj školi. Podaci koje su nam ustupili odnose se na plaće za travanj, isplaćene u svibnju 2023. godine.

Prosječna plaća učitelja 1.212 eura

Prosječna plaća učitelja u osnovnoj školi za travanj 2023. iznosila je neto 1.212 eura, odnosno medijalno neto 1.202 eura. Učitelji koji nisu napredovali u zvanje imali su manju, a oni koji jesu, plaća se, očekivano, podiže kako se penju po zvanjima. Prosječna dob učitelja u osnovnoj školi iznosi 44 godine. Više podataka o prosječnim i medijalnim plaćama u osnovnoj školi pogledajte u tablici ispod.

Prosječne i medijalne plaće učitelja u osnovnoj školi za travanj 2023.
Izvor: MZO

Prosječna plaća nastavnika 1.261 euro

Prosječna plaća nastavnika u srednjoj školi za travanj 2023. iznosila je neto 1.261 euro, odnosno medijalno neto 1.241 euro. Nastavnici koji nisu napredovali u zvanje imali su manju, a oni koji jesu, plaća se, očekivano, podiže kako se penju po zvanjima. Prosječna dob nastavnika u srednjoj školi iznosi 47 godine. Više podataka o prosječnim i medijalnim plaćama u srednjoj školi pogledajte u tablici ispod.

Prosječne i medijalne plaće nastavnika u srednjoj školi za travanj 2023.
Izvor: MZO

Državni zavod za statistiku još nije objavio podatke o prosječnoj i medijalnoj plaći u Hrvatskoj za travanj 2023. Prema podacima za ožujak 2023. prosječna je neto plaća u Hrvatskoj iznosila 1.130 eura, a medijalna neto plaća 946 eura.


JESU LI PORASLE PLAĆE?

Zadnji put smo u prosincu 2022. objavili podatke o plaćama učitelja i nastavnika u osnovnoj i srednjoj školi za listopad te godine. Tada su učitelj u osnovnoj imali prosječnu neto plaću od 1.196 eura, a nastavnici u srednjoj prosječnu neto plaću od 1.255 eura. To znači da je plaća od prosinca učiteljima u osnovnoj školi do sad sitno porasla prosječno za svega 16 eura, dok je nastavnica u srednjoj školi prosječno porasla za tek 6 eura.


Najveće isplaćena plaća 2.167 eura

Iz Ministarstva obrazovanja poslali su nam i podatke o najvećim isplaćenim plaćama za travanj 2023. Kada je u pitanju osnovna škola, najveću plaću dobio je pedagog iz Zagreba, i to neto 2.167 eura. Ostale veće plaće za osnovnu školu pogledajte u tablici ispod.

Najveće isplaćene plaće učitelja u osnovnoj školi za travanj 2023.
Izvor: MZO

Kada je u pitanju srednja škola, najveću plaću za travanj 2023. dobio je nastavnik kemije, po zvanju savjetnik, iz Krapinsko-goranske županije, i to neto 2.126 eura. Ostale veće plaće za srednju školu pogledajte u tablici ispod.

Najveće isplaćene plaće nastavnika u srednjoj školi za travanj 2023.
Izvor: MZO

MZO nam je uz podatke o najvećim isplaćenim plaćama za travanj 2023. poslao i pripadajuća pojašnjenja koja u nastavku prenosimo u cijelosti.

Pojašnjenja za najveće plaće u osnovnoj školi

Isplaćena neto plaća od 1.754,09 eura uključuje dodatak za rad s učenicima po prilagođenom programu, dodatak za smjenski rad, 20 prekovremena sata te naknadu za povećanu odgojno-obrazovnu odgovornost. Evidentiran je osobni odbitak za dvoje djece. Isplaćena neto plaća od 1.754,76 eura uključuje 12 prekovremena sata. Evidentiran je osobni odbitak za troje djece.

Isplaćena neto plaća od 1.759,94 eura uključuje dodatak za rad s učenicima po prilagođenom programu, dodatak za smjenski rad, 4 prekovremena sata te naknadu za povećanu odgojno-obrazovnu odgovornost. Evidentiran je osobni odbitak za jedno dijete. Isplaćena neto plaća od 1.765,79 eura uključuje dodatak za rad s učenicima po prilagođenom programu, 5 prekovremena sata te naknadu za povećanu odgojno-obrazovnu odgovornost. Evidentiran je osobni odbitak za dvoje djece i uzdržavanog člana uže obitelji.

Isplaćena neto plaća od 1.789,27 eura uključuje dodatak za rad učitelja bez umanjenja radne obveze, dodatak za rad s učenicima po prilagođenom programu, 17 prekovremena sata te naknadu za povećanu odgojno-obrazovnu odgovornost. Evidentiran je osnovni osobni odbitak.

Isplaćena neto plaća od 1.800,97 eura uključuje dodatak za rad učitelja bez umanjenja radne obveze, dodatak za rad s učenicima po prilagođenom programu, dodatak za smjenski rad, 2 prekovremena sata, 8 prekovremena sata subotom, 8 prekovremena sata nedjeljom te naknadu za povećanu odgojno-obrazovnu odgovornost. Evidentiran je osobni odbitak za jedno dijete.

Isplaćena neto plaća od 1.834,79 eura uključuje dodatak za magistra znanosti, dodatak za rad s učenicima po prilagođenom programu te dodatak za rad učitelja bez umanjenja radne obveze. Evidentiran je osobni odbitak za invalidnost. Isplaćena plaća od 1.913,15 eura uključuje dodatak za rad učitelja bez umanjenja radne obveze, dodatak za smjenski rad te 14 prekovremena sata. Evidentiran je osobni odbitak za jedno dijete.

Isplaćena plaća od 1.952,44 eura uključuje dodatak za rad s učenicima po prilagođenom programu, dodatak za smjenski rad, 28 prekovremena sata te naknadu za povećanu odgojno-obrazovnu odgovornost. Evidentiran je osobni odbitak za dvoje djece. Isplaćena plaća od 2.167,95 eura uključuje naknadu za neiskorišteni godišnji odmor za 21 dan.

Pojašnjenja za najveće plaće u srednjoj školi

Isplaćena neto plaća od 1.888,93 eura uključuje dodatak 30% za rad na EU projektu. Evidentiran je osnovni osobni odbitak. Isplaćena plaća od 1.904,97 eura uključuje dodatak za rad nastavnika bez umanjenja radne obveze, dodatak za smjenski rad te 20 prekovremena sata. Evidentiran je osobni odbitak za invalidnost.

Isplaćena plaća od 1.907,14 eura uključuje dodatak za rad nastavnika bez umanjenja radne obveze, dodatak za smjenski rad te 6 prekovremena sata. Evidentiran je osobni odbitak za troje djece. Isplaćena plaća od 1.909,86 eura uključuje dodatak za rad nastavnika bez umanjenja radne obveze te 4 prekovremena sata. Evidentiran je osobni odbitak za sedmero djece.

Isplaćena plaća od 1.942,19 eura uključuje dodatak za rad s učenicima po prilagođenom programu, dodatak za smjenski rad te 24 prekovremena sata. Evidentiran je osobni odbitak za troje djece. Isplaćena plaća od 1.955,78 eura uključuje dodatak za smjenski rad te 7 prekovremena sata. Evidentiran je osobni odbitak za troje djece.

Isplaćena plaća od 1.973,00 eura uključuje dodatak za rad nastavnika bez umanjenja radne obveze, 19 prekovremenih sati te je isplaćena korekcija bruto plaće. Evidentiran je osobni odbitak za invalidnost. Isplaćena plaća od 1.998,54 eura uključuje dodatak za rad s učenicima po prilagođenom programu, dodatak za smjenski rad, dodatak za rad nastavnika bez umanjenja radne obveze te 17 prekovremena sata. Evidentiran je osobni odbitak za jedno dijete.

Isplaćena plaća od 2.102,54 eura uključuje dodatak za smjenski rad te 20 prekovremena sata. Evidentiran je osobni odbitak za troje djece. Isplaćena plaća od 2.126,33 eura uključuje naknadu za neiskorišteni godišnji odmor za 2022. i 2023. godinu.

Copy link
Powered by Social Snap