Pretraga

Nagrađeni najbolji u odgoju i obrazovanju: Jesu li i vaši profesori među njima?

A- A+

Ovaj su tjedan po prvi puta u Hrvatskome saboru svečano dodijeljene nagrade Ivan Filipović. Ova nagrada predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju, a za 2015. godinu dodijeljene su dvije životne i trinaest godišnjih nagrada. Događaj je obilježila još jedna čudna izjava ministra Pave Barišića o plaćama profesora. Također, nekoliko dana kasnije u Saboru su uručene i državne nagrade za znanost kojih je podijeljeno ukupno 29.

Foto: MZO, službene stranice

Nagradama Ivan Filipović nagrađeni su učitelji osnovnoškolskog obrazovanja, kao i odgajatelji te profesori srednjih škola, Fakulteta i Agencije za odgoj i obrazovanje. Za državne nagrade u području znanosti bilo je nekoliko kategorija koje su između ostalog uključivale tehničke, biotehničke, društvene i humanističke znanosti.

Ministar Pavo Barišić odgovarao je na pitanja novinara N1 televizije o plaćama nastavnika.

– Vjerojatno se ipak rad toliko ne nagrađuje u materijalnom smislu, ali zato u duhovnom i s obzirom na rezultate koje oni postižu svakako je jako dobro nagrađen, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić što je izazvalo brojna negodovanja nastavnika na društvenim mrežama. Mnogi su se pitali hoće li se odreći materijalnog, kada je u pitanju proračunsko financiranje časopisa gdje je objavljivao radove ili svoje ministarske plaće.

Izdvojeni članak

Dodijeljena priznanja ‘Stjepan Cipek’ učiteljima i školama u 2016. godini

Nagrada Ivan Filipović

Za životno djelo iz područja znanstvenog i stručnog rada i srednjeg školstva dobitnice Nagrade Ivan Filipović su Mira Čudina Obradović s Učiteljskog fakulteta i Diana Garašić iz Agencije za odgoj i obrazovanje 

Godišnjom nagradom za predškolski odgoj i obrazovanje nagrađene su:

Minja Jeić (Dječji vrtić Vrbik Zagreb)

Godrana Lešin (Dječji vrtić Milan Sachs Zagreb)

Seka Gnječ (Dječji vrtić Ploče) i Božena Kuštre (Dječji vrtić Trešnjevka Zagreb)

Dobitnici godišnje nagrade u području osnovnog školstva su:

Kata Lučić (Agencija za odgoj i obrazovanje)

Marina Sabolović (OŠ Luka Sesvete)

Nedjeljko Marinov (OŠ Primošten)

Elizabeta Trepotec Marić (OŠ Ivana Lackovića Croate Kalinovac) 

Milica Vlainić (OŠ Petar Zrinski Čabar)  

U području srednjeg obrazovanja nagradu su dobili:

Petar Mladić (V. Gimnazija Zagreb) 

Autorski tim – skupina nastavnika i stručnjaka: Inga Belamarić, Jasna Jeličić Radonić, Bruna Kuntić-Makvić i Tonći Maleš.

Vjekoslava Jurdana (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Pula) i Damir Agičić (Filozoski fakultet Zagreb) dobitnici su godišnje nagrade u području znanstvenog i stručnog rada.

Nagrađenima su čestitali i akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora, i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Izdvojeni članak

Provjerite je li vaš profesor među dobitnicima 10 milijuna kn za 484 knjige

Državne nagrade za znanost

Ukupno 29 znanstvenika osvojilo je državnu nagradu za znanost za 2015. godinu. Državna nagrada za znanost uključuje četiri različite kategorije: nagradu za životno djelo, godišnju nagradu za znanost, godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti te godišnju nagradu za znanstvene novake. 

Između ostalih nagradu za istaknuto životno djelo dobili su professor emeritus Marijan Šunjić, professor emeritus Igor Čatić, akademik Vjekoslav Jerolimov, prof. dr. sc. Marija Ivezić i professor emeritus Soumitra Sharma.

Preostale dobitnike državnih nagrada provjerite u nastvaku. 

Odluka o Podjeli Drzavnih Nagrada Za Znanost Za 2015 Godinu by srednja.hr on Scribd

Nagrađeni najbolji u odgoju i obrazovanju: Jesu li i vaši profesori među njima?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap