Pretraga

Najbolje učenje uz ‘Murder’ metodu

A- A+

Naučiti veću ili težu količinu gradiva svakom učeniku i studentu predstavlja veliki izazov, osobito ako sve to mora napraviti u kraćem vremenskom roku. Ono što je ključno je znati kako učiti. Postoje jednostavne metode koje su poznate u svijetu, a na kojima mnogi učenici i studenti grade svoj uspjeh. Jedna od njih je i ‘Murder’  metoda, koja se odnosi na šest jednostavnih koraka koje svatko može primjeniti da bi kvalitetno savladao gradivo.

Dok su neki gotovi sa svojim ispitima mature, drugi će se pripremati za jesenski rok ili pak na fakultetu kreću polagati ispite. Uz niz tehnika učenja, postoji i ona koja ima znakovito ime koje će vam zasigurno ostati u pamćenju, ‘Murder’ metoda učenja.

Izdvojeni članak

Šalabahter za kampanjce: Kako uspješno učiti cijelu noć?

‘Murder’ zapravo ne zvuči tako strašno

 Ovaj način učenja ustanovio američki profesor John R. Hayes još 1989. godine, a ‘Murder’ je zapravo kratica za sljedeće riječi:

  • Mood – raspoloženje

  • Understand – razumijevanje

  • Recall – podsjećanje

  • Digest – podjela

  • Expand – proširenje

  • Review – ponavljanje i preispitivanje

 Za početak najvažnija atmosfera

U prvom koraku ‘Moodu’ dovoljno je da si stvorite pozitivno okruženje za učenje. Radna okolina bez nekih ometanja, tišina i dovoljno svjetla jedni su od bitnih preduvjeta prije početka učenja. Uz to bitno je biti naspavan (ukoliko vam to obveze dopuštaju), te imati volje da naučite i zapamtite novo gradivo.

Izdvojeni članak

Šalabahter za kampanjce: Kako preživjeti usmeni

Ništa bez razumijevanja

‘Understood’ korak objašnjava da nema smisla učiti nešto ukoliko se tome ne posvetite maksimalno na način da se zaista koncentrirate na gradivo koje pokušavate naučiti. Učenje s razumijevanjem najbolji je način, a ukoliko je riječ o gradivu koje morate znati napamet, poslužite se jednom od brojnih mnemotehnika.

 U ‘Recall’ koraku se podsjetite svega

Mnogi u želji da što prije prođu kroz neku literaturu nemaju volje ponoviti to što su pročitali. Ovaj korak često zna biti ključan jer umjesto da ‘srljate’ kroz gradivo, probajte skoncentrirano i laički prepričati ono što se učili zadnjih nekoliko sati. Samo na taj način, kad sami sebi pričate što ste pročitali, ćete znati gdje još imate prostora za napredak.

Izdvojeni članak

Najveće pogreške u učenju kad ste kratki s vremenom

Od velike količine gradiva napravite više malih dijelova 

‘Digest’ metoda savjetuje učenicima i studentima kako se zapravo boriti protiv velike količine literature koju moraju savladati. Ukoliko imate veliku stručnu knjigu ili pak više njih, pokušajte sve to podijeliti na više cjelina kroz manja poglavlja. 

Tako ćete i sami biti zadovoljni kad shvatite da ste prošli neke dijelove umjesto da pokušavate ‘progutati’ odjednom previše podataka. 

‘Expand’ metoda najbolja za društvene predmete

Ukoliko vam je gradivo neobično ili ne razumijete što se događa, uvijek možete prosurfati internetom i potražiti podatke o autoru, događaju, tehnici ili nekoj drugoj pojavi o kojoj učite. Kroz videa i moguće tekstove na portalima približit ćete si i apstraktnije gradivo, koje će vam postati razumljivije. Osim toga, pozitivna strana je i ta što ćete kroz aktivno istraživanje materijala za učenje u kraćem roku zapamtiti tu literaturu.

Ponavljanje je majka znanja

Nakon što prođete sve ove korake, za završetak ‘Murder’ metode potrebno je napraviti ponavljanje kroz ispitivanje samoga sebe. Sve što ste naučili zasigurno je negdje ostalo, a samo preispitivanjem ćete otkriti koji dio gradiva vam ide slabije i gdje je zapravo potreban još jedan krug učenja kroz ‘Murder’ metodu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap