Pretraga

[Najdugovječniji ravnatelj] Vinko Grgić iz II. OŠ Čakovec kaže da je status ravnatelja nekad bio bolje riješen

A- A+

Portal srednja.hr pokrenuo je serijal tekstova kroz koji otkrivamo tko su najdugovječniji ravnatelji hrvatskih škola. Jedan od njih je Vinko Grgić, koji je na čelu II. osnovne škole Čakovec od 1991. godine. Školstvo je tada, kako kaže, u mnogim značajkama bilo drugačije, a status ravnatelja bio je sigurniji.

Foto: II. osnovna škola Čakovec

Jedan od najdugovječnijih ravnatelja u Republici Hrvatskoj, Vinko Grgić, postao je ravnateljom u II. osnovnoj školi Čakovec 4. svibnja 1991. godine u 34. godini.

Školstvo je tada, kako kaže, u mnogim segmentima bilo drugačije. Bilo je velikih razrednih odjela s preko 30 učenika, a standard i opremljenost škole bila je puno niža.

Izdvojeni članak

[Najdugovječniji ravnatelj] Žarko Ćorić na čelu je OŠ Vjenceslava Novaka od 1991.: ‘Bilo je puno izazova’

Ravnatelj je nekada imao veću sigurnost

– Bio je manji broj stručnih suradnika, ali i manje birokratiziranja. Danas, kada smo suvremeno opremljeni, radimo s manjim brojem učenika i imamo sav potreban stručni kadar. Nažalost u školi svakim danom najvažnija postaje forma i ispunjavanje nekih novih zahtjeva nauštrb sadržaju, rekao je Grgić.

Osim školstva, dotaknuo se i statusa ravnatelja za kojeg tvrdi da je bio bolje riješen nego danas. Ravnatelj je, kako kaže, nekada imao veću sigurnost, a danas je prema njegovom mišljenju doveden u situaciju stalnog balansiranja po rubu. Uz to, Grgić kaže i da je izbor ravnatelja izrazito kompliciran i nepravedan.

‘Svaka vlast želi imati utjecaj na izbor ravnatelja’

– Držim kako nije problem u broju mandata ako ravnatelj dobro vodi školu, problem je na kraju u stalnoj nesigurnosti statusa ravnatelja, smatra Grgić te navodi da će otići u mirovinu 31. kolovoza ove godine i da će do tada obnašati dužnost ravnatelja.

Na pitanje treba li uvesti licenciranje ravnatelja i profesora u Hrvatskoj, Grgić kaže da je i sam radio na pokušaju uvođenja licenciranja, no bezuspješno.

– Uvjerio sam se da politika nema suglasnost oko toga pitanja, jer svaka vlast ipak želi imati utjecaj na izbor ravnatelja. Stoga, mislim da je za ravnatelja najvažnija sigurnost radnog mjesta ako ne prođe reizbor, zaključuje Grgić

Copy link
Powered by Social Snap