Pretraga

Nakon prošlogodišnje navale, gotovo tisuću djece manje tražilo pomoćnika u nastavi

Do početka školske godine odobreno je 3.067 zahtjeva za pomoćnikom u nastavi, a odbijena su tek 28 zahtjeva. Zanimljivo, prošle godine pomoćnika je tražilo gotovo tisuću djece više. Provjerili smo s ministarstvom i kada bi trebale početi prve edukacije za pomoćnike.

Iustracija; Screenshot: YouTube

– Ističemo kako je Ministarstvo izdalo potrebne suglasnosti na vrijeme, a sama procedura, vremenski tijek koji dalje predstoji i pitanja vezano uz zapošljavanje (raspisivanje natječaja i ostalo) je u nadležnosti osnivača ili udruga s kojima pomoćnici sklapaju ugovor o radu, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kažu kako pomoćnike u nastavi, u suradnji sa školom, zapošljava te svaki osnivač za svoje područje posjeduje tražene podatke.

– Do početka školske godine 2020./2021. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je na zahtjev osnivača školskih ustanova izdalo 3067 suglasnosti za osiguravanje prava na potporu pomoćnika u nastavi ili stručnoga komunikacijskog posrednika. Za sve učenike za koje se odgoj i obrazovanje provodi u sustavu socijalne skrbi u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osigurani su pomoćnici u nastavi/stručno komunikacijski posrednici za 130 učenika s teškoćama u razvoju, odgovaraju na naše pitanje koliko je pomoćnika u školama ove godine.

Godinama se povećavao pa sad najedanput smanjio njihov broj

Zanimljivo, prošle godine Ministarstvo je imalo gotovo tisuću zahtjeva više, a broj je do tada rastao godinama.

Školska godina Ukupno pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika
2014./2015. 1.361
2015./2016. 2.303
2016./2017. 2.317
2017./2018. 2.955
2018./2019 3.064
2019./2020. do 30.8. 2019.  više od 4.000

U čemu je problem i zašto najedanput toliko djece treba pomoćnika pokušavali smo tada doznati od poliklinika za djecu, raznih psihologa, edukatora i ostalih, ali nitko nije želio razgovarati o ovoj temi. Tadašnja ministrica Blaženka Divjak zbog toga je sazvala i sastanak da vidi o čemu je riječ. No objašnjenja baš nije bilo.

Nema ni objašnjenja kako se broj ove godine vratio na razinu iz 2018.

– Udrugama koje osiguravaju pomoćnike u nastavi/stručno komunikacijske posrednike odobreno je financiranje u iznosu od 24.857.587,09 kn za neposredan rad 516 pomoćnika, u nastavi/stručna komunikacijska posrednika koji pružaju potporu 595 učenika s teškoćama u razvoju, otkrivaju iz Ministarstva.

Odbijeno tek 28 zahtjeva

Od ukupno 51 pristiglog prigovora na odluku osnivača o odbijanju prava na potporu pomoćnika u nastavi ili stručno komunikacijskog posrednika Povjerenstvo za razmatranje primjedaba je ove godine, kažu iz MZO-a, odobrilo pomoćnike za 23 djece, dok je 28 predmeta upućeno  na osiguranje dodatne stručne potpore od strane stručnih suradnika škole i uključivanje Agencije za odgoj i obrazovanje u cilju pružanja stručno-savjetodavne podrške.

Kao što smo već pisali, osim problema sa zapošljavanjem i radnim uvjetima, pomoćnicima je problem i što ne postoji standard kvalifikacije, pa samim time ni obrazovanje, za njihovo zanimanje. Pitali smo stoga Ministarstvo kada bi se pomoćnici mogli početi educirati za posao koji rade.

Muke pomoćnika u nastavi: Dobit ćemo otkaz ako krene štrajk ili online nastava, a program za našu kvalifikaciju nije ni napisan

– Preduvjet za donošenje standarda kvalifikacije je upis povezanog standarda zanimanja u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, kažu.

Ističu da je u periodu od ožujka do lipnja 2020. godine radna skupina MZO-a izradila je prijedloge standarda zanimanja Stručni komunikacijski posrednik i Pomoćnik u nastavi. Prijedlozi standarda zanimanja utemeljeni su na Pravilniku o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima te definiraju ključne poslove i kompetencije nužne za obavljanje ovih zanimanja.

– Zahtjevi za upis predmetnih standarda zanimanja predani su na formalno vrednovanje u lipnju 2020. Nakon što su zadovoljili formalnu provjeru ministarstva nadležnog za rad, prijedlozi standarda zanimanja upućeni su na stručno vrednovanje nadležnom sektorskom vijeću XX. Psihologija, edukacijska-rehabilitacija, logopedija i socijalne djelatnosti i dovršava se postupak vrednovanja. Po konačnom odobrenju oba standarda zanimanja (procjenjuje se za desetak dana) predviđamo uspostaviti radne skupine koje bi do kraja listopada izradile i uputile na vrednovanje odgovarajuće standarde kvalifikacija, najavljuju iz MZO-a.

Nakon prošlogodišnje navale, gotovo tisuću djece manje tražilo pomoćnika u nastavi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap