Pretraga

Nakon prošlogodišnje navale, gotovo tisuću djece manje tražilo pomoćnika u nastavi

A- A+

Do početka školske godine odobreno je 3.067 zahtjeva za pomoćnikom u nastavi, a odbijena su tek 28 zahtjeva. Zanimljivo, prošle godine pomoćnika je tražilo gotovo tisuću djece više. Provjerili smo s ministarstvom i kada bi trebale početi prve edukacije za pomoćnike.

Iustracija; Screenshot: YouTube

– Ističemo kako je Ministarstvo izdalo potrebne suglasnosti na vrijeme, a sama procedura, vremenski tijek koji dalje predstoji i pitanja vezano uz zapošljavanje (raspisivanje natječaja i ostalo) je u nadležnosti osnivača ili udruga s kojima pomoćnici sklapaju ugovor o radu, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kažu kako pomoćnike u nastavi, u suradnji sa školom, zapošljava te svaki osnivač za svoje područje posjeduje tražene podatke.

– Do početka školske godine 2020./2021. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je na zahtjev osnivača školskih ustanova izdalo 3067 suglasnosti za osiguravanje prava na potporu pomoćnika u nastavi ili stručnoga komunikacijskog posrednika. Za sve učenike za koje se odgoj i obrazovanje provodi u sustavu socijalne skrbi u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osigurani su pomoćnici u nastavi/stručno komunikacijski posrednici za 130 učenika s teškoćama u razvoju, odgovaraju na naše pitanje koliko je pomoćnika u školama ove godine.

Godinama se povećavao pa sad najedanput smanjio njihov broj

Zanimljivo, prošle godine Ministarstvo je imalo gotovo tisuću zahtjeva više, a broj je do tada rastao godinama.

Školska godina Ukupno pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika
2014./2015. 1.361
2015./2016. 2.303
2016./2017. 2.317
2017./2018. 2.955
2018./2019 3.064
2019./2020. do 30.8. 2019.  više od 4.000

U čemu je problem i zašto najedanput toliko djece treba pomoćnika pokušavali smo tada doznati od poliklinika za djecu, raznih psihologa, edukatora i ostalih, ali nitko nije želio razgovarati o ovoj temi. Tadašnja ministrica Blaženka Divjak zbog toga je sazvala i sastanak da vidi o čemu je riječ. No objašnjenja baš nije bilo.

Nema ni objašnjenja kako se broj ove godine vratio na razinu iz 2018.

– Udrugama koje osiguravaju pomoćnike u nastavi/stručno komunikacijske posrednike odobreno je financiranje u iznosu od 24.857.587,09 kn za neposredan rad 516 pomoćnika, u nastavi/stručna komunikacijska posrednika koji pružaju potporu 595 učenika s teškoćama u razvoju, otkrivaju iz Ministarstva.

Odbijeno tek 28 zahtjeva

Od ukupno 51 pristiglog prigovora na odluku osnivača o odbijanju prava na potporu pomoćnika u nastavi ili stručno komunikacijskog posrednika Povjerenstvo za razmatranje primjedaba je ove godine, kažu iz MZO-a, odobrilo pomoćnike za 23 djece, dok je 28 predmeta upućeno  na osiguranje dodatne stručne potpore od strane stručnih suradnika škole i uključivanje Agencije za odgoj i obrazovanje u cilju pružanja stručno-savjetodavne podrške.

Kao što smo već pisali, osim problema sa zapošljavanjem i radnim uvjetima, pomoćnicima je problem i što ne postoji standard kvalifikacije, pa samim time ni obrazovanje, za njihovo zanimanje. Pitali smo stoga Ministarstvo kada bi se pomoćnici mogli početi educirati za posao koji rade.

Izdvojeni članak

Muke pomoćnika u nastavi: Dobit ćemo otkaz ako krene štrajk ili online nastava, a program za našu kvalifikaciju nije ni napisan

– Preduvjet za donošenje standarda kvalifikacije je upis povezanog standarda zanimanja u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, kažu.

Ističu da je u periodu od ožujka do lipnja 2020. godine radna skupina MZO-a izradila je prijedloge standarda zanimanja Stručni komunikacijski posrednik i Pomoćnik u nastavi. Prijedlozi standarda zanimanja utemeljeni su na Pravilniku o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima te definiraju ključne poslove i kompetencije nužne za obavljanje ovih zanimanja.

– Zahtjevi za upis predmetnih standarda zanimanja predani su na formalno vrednovanje u lipnju 2020. Nakon što su zadovoljili formalnu provjeru ministarstva nadležnog za rad, prijedlozi standarda zanimanja upućeni su na stručno vrednovanje nadležnom sektorskom vijeću XX. Psihologija, edukacijska-rehabilitacija, logopedija i socijalne djelatnosti i dovršava se postupak vrednovanja. Po konačnom odobrenju oba standarda zanimanja (procjenjuje se za desetak dana) predviđamo uspostaviti radne skupine koje bi do kraja listopada izradile i uputile na vrednovanje odgovarajuće standarde kvalifikacija, najavljuju iz MZO-a.

Nakon prošlogodišnje navale, gotovo tisuću djece manje tražilo pomoćnika u nastavi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap