Pretraga

Nakon više od dva desetljeća: Ukinuta autobusna linija koja je svakodnevno prevozila učenike

A- A+

Učenici Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina svakodnevno su s Glavnog kolodvora u Zagrebu posebnim autobusom putovali do svoje škole u Velikoj Gorici. I tako više od dva desetljeća. Sve do ove godine. ZET je, naime, ukinuo tu liniju pa učenici sada do škole sada dolaze linijom 290, čija je stanica ispred škole. Međutim, taj bus ne kreće s Glavnog kolodvora, već s Kvaternikova trga, pa učenicima koji nisu iz Zagreba to predstavlja dodatan problem.

ilustracija; screenshot: YouTube

– Autobusna linija na relaciji Pothodnik-Glavni kolodvor Zagreb – Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina prometovala je više od dva desetljeća tijekom trajanja nastavne godine. Linija je se kao takva zadržala još iz vremena kad je škola administrativno pripadala Gradu Zagrebu, a kako je škola smještena u samom središtu današnje zračne luke (do izgradnje novog terminala na kraju zračne luke uz zrakoplovnu bazu Pleso) nije bilo redovite linije koja je prometovala do škole, priča nam Vedran Šarac, ravnatelj Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina.

ZET-ov autobus poznat po oznaci ‘ZRAKOPLOVNA ŠKOLA’ učenike je, pa i pokojeg nastavnika, prevozio prije početka nastave i nakon završetka nastave u prijepodnevnoj ili poslijepodnevnoj smjeni. No, od ove školske godine, više ne prometuje.

Ugovora sa ZET-om nikad nije ni bilo

Iz ZET-a kažu kako ‘trenutno ne ostvaruju prijevoz na navedenoj relaciji zbog nepostojanja Ugovora o posebnom linijskom prijevozu između naručitelja prijevoza (Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina) i prijevoznika (Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o.), sukladno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Pravilnika o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu’.

Ravnatelj, međutim, podsjeća da ugovora između škole odnosno osnivača (nekoć Grada Zagreba, a sad Zagrebačke županije) sa ZET-om nikad nije ni bilo.

– Navedeno pitanje nije se niti rješavalo ugovorom, što je na neki način to bilo zatečeno stanje još iz vremena kad je grad bio osnivač ustanove. Na početku svake nastavne godine škola je uputila zahtjev za prijevozom sa satnicom i nikakvih problema oko prijevoza nije bilo, naprotiv suradnja sa ZET-om je bila više nego korektna, kaže Šarac.

Ravnatelj: Problem je s učenicima koji putuju izdaleka

Jednako su po pitanju prijevoza postupili i u pripremi nove nastavne godine, ali su neposredno prije početka dobili odgovor da se navedeni prijevoz ukida, a prije svega zbog postojanja redovitog javnog prijevoza koji prometuje na relaciji Velika Gorica-Kvaternikov trg , linija 290, čija se stanica se nalazi neposredno ispred škole.

Izdvojeni članak

Pri Veleučilištu Velika Gorica pokrenut novi smjer koji ne postoji nigdje u Europi

Ipak, taj autobus kreće ne kreće s Glavnog kolodvora, već s Kvaternikova trga, pa učenicima koji nisu iz Zagreba to predstavlja dodatan problem.

– Istina je da linija 290 prometuje od ožujka 2017. godine i uvelike olakšava dolazak učenika s istočnog područja grada Zagreba, međutim s obzirom da smo škola koju polaze učenici s raznih strana Zagrebačke županije i grada Zagreba te susjednih županija direktna linija prema školi je bila je od velikog značaja jer nerijetko moraju promijeniti nekoliko prijevoznika da bi došli do škole ili iz škole i provedu na putovanju nekoliko sati dnevno, upozorava ravnatelj.

ZET pak učenicima preporučuje presjedanje.

– Kao alternativu za dolazak do Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perišina, putnici mogu koristiti autobusnu liniju 290 sa Kvaternikovog trga, a koja ima stajalište u zoni škole, ili koristiti kombinaciju linijom 268 Zagreb (Glavni kolodvor) – Velika Gorica, do Ulice Rudolfa Fizira i presjesti na liniju 290 do škole, zaključuju iz ZET-a.

Nakon više od dva desetljeća: Ukinuta autobusna linija koja je svakodnevno prevozila učenike

Share via
Copy link
Powered by Social Snap