Pretraga

Nastava otkazana u više škola, a zbog polarnih hladnoća oglasilo se i Ministarstvo: Evo što poručuju ravnateljima

A- A+

Niske temperature okovale su veći dio Hrvatske, a u nadolazećim danima odlaze u još veće minuse. Prema izvještaju DHMZ-a, danas će puhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u gorju s olujnim udarima, a najviša dnevna temperatura zraka u gorju će se kretati od -12 do -9, u nizinama od -8 do -3, a na Jadranu između -2 i 3 °C. Uz to, u kontinentalnoj se Hrvatskoj očekuje, a ponegdje već i pada – snijeg. I dok su neke škole u Gorskom kotaru već otkazale nastavu, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja savjetuju da škole same procjene hoće li u nadolazećem razdoblju održati nastavu ili neće.

foto: pixabay

– Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja je da svaka škola, zajedno s osnivačima, procjeni situaciju na temelju uvjeta u kojim se nalazi. Pri toj procjeni sigurnost učenika i nastavnika mora biti prioritet. Plan nadoknade nastave izradit će škole nakon što se stanje normalizira, priopćili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako su priopćili iz Primorsko-goranske županije, zbog snježnog nevremena danas je odgođena nastava u nekim školama u Gorskom kotaru.

Izdvojeni članak

Nekima sinoć nije bilo hladno: Pogledajte gdje je ovaj student zaspao

– Nastava se ne održava u osnovnim školama ‘I.Gorana Kovačića’ Delnice (i Područnoj školi Crni Lug), ‘B. Markovića’ Ravna Gora, ‘Ivanke Trohar’ Fužine i Mrkoplju, osnovnoj glazbenoj školi ‘I. Tijardovića’ Delnice te Srednjoj školi Delnice. Nastava se održava u osnovnim školama ‘R. Strohala’ Lokve, ‘F. K. Frankopan’ Brod na Kupi, Skrad, ‘P. Zrinski’ Čabar, Brod Moravice, ‘I.G. Kovačića’ Vrbovsko, Hreljin te Srednjoj školi ‘V. Nazor’ Čabar i Željezničko tehničkoj školi Moravice, priopćili su iz županijske uprave.

Hladnoća može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, a jedan od opasnijih su smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste. Ako u vašem gradu ili mjestu nastava nije otkazana, svakako biste trebali poslušati savjete Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporučuje se tako izbjegavanje izlaska rano ujutro, a ako već morate izaći, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća, poručuju iz HZJZ-a. Također, preporučuje se maksimalno skratiti boravak na otvorenom te konzumacija toplih napitaka, uz izbjegavanje alkohola i kofeina.

Nastava otkazana u više škola, a zbog polarnih hladnoća oglasilo se i Ministarstvo: Evo što poručuju ravnateljima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap