Skijaška epidemija pogodila Split i okolicu: Zaraženi ne moraju na nastavu dok im to roditelji opravdavaju

Tjedan prije nego u ostatku zemlje, jučer je počela nastava za većinu učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kažemo za većinu, jer kako smo već jučer izvijestili, oni koji su na skijanju ne moraju biti na nastavi. Ispostavlja se da je skijaški (pogotovo ako je jeftin) aranžman iznad propisanih pravilnika pa tako oni sretniji, rođeni u nešto imućnijoj obitelji, umjesto olovaka, ovih dana sasvim opravdano mogu držati skijaške štapove. Malo zvuči kao satira, no ovo su stvarne situacije iz niza škola Splitsko-dalmatinske županije ovih dana.

Jučer smo razgovarali s dva učenika splitskih srednjih škola, koji su nam potvrdili da se učenicima odsutnima zbog zimovanja opravdavaju izostanci pa smo situaciju odlučili provjeriti i s jednom ravnateljicom odnosno Deanom Bokšić, koja je na čelu uglednog splitskog Mioca. Željeli smo utvrditi o kojem se broju izostanaka radi odnosno kako se ona ponijela u ovim blago rečeno neobičnim okolnostima.

Oni Splićani čiji roditelji nemaju kintu za skijanje, danas su krenuli na nastavu

– O mogućnosti odlaska na skijanje smo posebno raspravljali na Nastavničkom vijeću. Dogovoreno je da roditelji djece koja odlaze na skijanje u prvom tjednu drugog polugodišta, prije odlaska na zimski odmor, dostave molbu razrednici/ku ili u učeničku referadu i da im ona bude odobrena. Takvih smo molbi zaprimili 30-ak, što nije malo. Ako roditelji stoje iza izostanka svoje djece zbog odlaska na skijanje u aranžmanu agencije ili odlaska na zajednički obiteljski odmor, mi smo mišljenja da to nećemo sprječavati. Jasno nam je da su u tom terminu aranžmani jeftiniji i da je to financijski puno povoljnije. Ta će djeca trebati, po povratku, uložiti dodatni napor za svladati propušteno nastavno gradivo, što im neće biti lako, objašnjava ravnateljica Bokšić.

Sama okolnost produljenja ljetnih nauštrb zimskih praznika joj se nimalo ne sviđa te priželjkuje da se takvo što nikada ne ponovi. Ne krije ni to da smatra da se Pravilnik o početku i završetku nastave i trajanju odmora zaobilazi.

– Smatram da produljeni ljetni odmor, a skraćeni zimski za naše učenike nije donio ništa dobro. Drugo polugodište uvijek traje dulje od prvoga. Ove godine je ta razlika u trajanju povećana i mislim da to nije dobro ni za učenike, ni za kolege profesore. Iskreno se nadam da se ova praksa neće ponoviti i da ćemo se i u našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji ubuduće držati Pravilnika o početku i završetku nastave i trajanju odmora učenika srednjih škola koji ministrica donosi na proljeće za sljedeću školsku godinu, govori ravnateljica III. gimnazije Split.

Eto tako. Do sada smo znali da srednja škola nije obvezna, a sada znamo i da je fakultativna. Ako do proljeća smislite neki rafting usred radnog školskog tjedna, slobodno ga rezervirajte. Sve ćete već nekako opravdati!

Odgovori