Pretraga

Nastavnici idu u mirovinu prije kraja kalendarske godine: Evo kako se obračunava staž za zadnju godinu

A- A+

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, nastavnici moraju u mirovinu na kraju školske godine u kojoj navršavaju 65 godina, što znači da raditi mogu do 31. kolovoza do kada traje svaka školska godina. Mnoge zbunjuje kako se ta zadnja godina, nepuna godina rada, obračunava u staž za mirovinu. Za izračun vrijednosnih bodova za tu posljednju godinu u obzir se uzimaju prosječni vrijednosni bodovi razmjerno stažu osiguranja u toj godini.

umirovljenik

Ilustracija: Unsplash

Zakon o radu osobama nakon 65. godine dopušta da ostanu na radnom mjestu određeni dio radnog vremena, ako se tako dogovore s poslodavcem. No, kako smo pisali ovih dana, to se ne odnosi na nastavnike koje drugi, Zakon o odgoju i obrazovanju, sili na odlazak u mirovinu u školskoj godini u kojoj navršavaju 65 godina. Budući da svaka školska godina završava 31. kolovoza, brojni se pitaju na koji se način za mirovinu obračunava posljednja godina staža i obračunava li se uopće.

U obzir se uzimaju prosječni vrijednosni bodovi

Odgovor na to pitanje doznala je novinarka našeg sestrinskog portala mirovina.hr, Ana Kanazir. Za sam izračun staža osiguranja u obzir ne uzima plaća, nego se za tu godinu uzimaju prosječni vrijednosni bodovi razmjerno stažu osiguranja u toj godini, rekli su za mirovina.hr iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Prosječni vrijednosni bodovi, piše mirovina.hr utvrđuju se tako da se zbroj vrijednosnih bodova podijeli s razdobljem za koje su obračunati. Sami vrijednosni bodovi se utvrđuju na temelju plaća i osnovica osiguranja ostvarenih od 1. siječnja 1970. godine tako da se plaća, odnosno osnovica osiguranja, utvrđena za svaku kalendarsku godinu podijeli s prosječnom godišnjom plaćom svih zaposlenih u Hrvatskoj za istu kalendarsku godinu te na temelju drugih dohodaka na koje su plaćeni doprinosi za obvezno mirovinsko osiguranje.

Dakle, staž se računa do mjeseca prestanka rada, a svaki odrađeni mjesec u godini ulazi u izračun, neovisno o kojem se mjesecu u godini radilo, ali se onda za izračun u obzir ne uzima plaća, nego se uzimaju prosječni vrijednosni bodovi.

Izdvojeni članak
Učitel

Država ne da nastavnicima da nakon 65. rade u školi: ‘Cjelodnevna bi mogla doliti ulje na vatru’

Kako izračunati svotu mirovine?

Kako piše mirovina.hr, svota mirovine računa se tako da se osobni bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine. Spomenuti osobni bodovi ovise o mirovinskom stažu i plaćama koje je osiguranik ostvario za vrijeme radnog vijeka.

Oni se, prenosi mirovina.hr, utvrđuju tako da se prosječni vrijednosni bodovi pomnože s ukupnim mirovinskim stažem i polaznim faktorom i jednako se računaju za sve vrste mirovina. Aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod iznosi 10,86 eura.

Copy link
Powered by Social Snap