Pretraga

Nastavnici iz područja koje je pogodio potres peticijom traže odgodu početka polugodišta

A- A+

Na području Sisačko-moslavačke županije, kojeg je 29. prosinca pogodio snažan potres, oštećene su brojne obrazovne institucije, a mnogi učenici i nastavnici ostali su bez svojih domova. Hoće li polugodište započeti 18. siječnja, kao i u ostatku Hrvatske, još uvijek nije poznato. Dio nastavnika iz Sisačko-moslavačke županije pokrenuli su peticiju kojom traže odgodu početka polugodišta.

Srednja škola Glina nakon potresa

Srednja škola Glina nakon potresa| Foto: službena Facebook stranica škole

Kako smo jučer pisali, Sisačko-moslavačka županija još ne zna koliko je učenika zbog potresa odselilo u druge krajeve, a niti kako će izgledati početak polugodišta, iako ono prema službenom kalendaru Ministarstva započinje već u ponedjeljak, 18. siječnja.

Potresi još uvijek traju

Činjenicom da to pitanje još uvijek nije riješeno, nezadovoljni su zaposlenici škola SMŽ. Pokrenuli su peticiju kao reakciju na izostanak prepoznavanja težine situacije izazvane potresom u kojoj su se našli oni sami, ali i učenici te roditelji i učitelji, od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, te osnivača škola Sisačko-moslavačke županije.

Kako stoji u tekstu peticiji, njome traže odgodu početka nastave drugog polugodišta uživo i na daljinu za učenike iz Sisačko-moslavačke županije minimalno od dva do četiri tjedna, odnosno do prestanka neposredne opasnosti po sigurnost i zdravlje učenika  i djelatnika škola. Za to navode sljedeće razloge:

  •  svakodnevnih potresa manje ili veće jakosti, te još uvijek postojeće opasnosti od jakih udara (prema mišljenju seizmologa iznesenih u medijima),
  •  nesigurnosti i/ili neupotrebljivosti zgrada škola u Sisačko-moslavačkoj županiji,
  • odsutnosti učenika iz vlastitog doma i/ili mjesta stanovanja,
  • nemogućnosti korištenja Interneta učenika, učitelja/nastavnika i ostalih zaposlenika u školama zbog oštećenja infrastrukture ili odsutnosti iz vlastitog doma i/ili mjesta stanovanja,
  • psihofizičkog stanja učenika izazvanog potresom koje onemogućuje adekvatno praćenje i sudjelovanje u nastavi (prema iskazima roditelja u komunikaciji s učiteljima/nastavnicima, stručnom službom i/ili rukovodstvom škola),
  • angažmana dijela zaposlenika škola na saniranju vlastitog doma.
Izdvojeni članak

Fuchs otkrio što će biti s nastavom u drugom polugodištu i što će biti s maturom

Fuchs planira ‘preslagivati’

Peticiju, kojom se traži odgoda početka nastave dok se ne osiguraju potrebni infrastrukturni, sigurnosni, epidemiološki i drugi uvjeti za pripremu i nesmetano provođenje nastavnih aktivnosti, svi koji žele mogu potpisati OVDJE.

Inače, jučer je ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, potvrdio kako u čitavoj Hrvatskoj polugodište počinje online za sve učenike, osim učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanata. Na pitanje što je sa Sisačko-moslavačkom županijom, Fuchs je odgovorio:

– Postoji mogućnost da se određenim preslagivanjem osigura ovakav način izvođenja nastave, a osigurat će se i određena psihološka pomoć za djecu za povratak u školu. Tu je i vježba protupotresna koja se inače organizira prvi ili drugi dan po povratku, istaknuo je Fuchs.

Nastavnici iz područja koje je pogodio potres peticijom traže odgodu početka polugodišta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap