Pretraga

Nastavnici, ovo bi vas moglo zanimati: Ugostili smo autoricu i glavnu glumicu filma Zbornica

A- A+

Zbornica je film o, kako i naslov kaže, školskoj zbornici, ali na mnoge načine predstavlja savršenu ilustraciju hrvatskog školstva. O tome su u podcastu srednja.hr govorile scenaristica i redateljica Sonja Tarokić te glumica Marina Redžepović koja je utjelovila lik Anamarije.

Tema novog, 26. po redu podcasta portala srednja.hr je – Zbornica. Film je to o, kako mu sam naslov kaže, školskoj zbornici, ali i film koji na mnoge načine predstavlja jednu savršenu ilustraciju hrvatskog školstva. O tome smo razgovarali sa Sonjom Tarokić, scenaristicom i redateljicom, te Marinom Redžepović koja je u filmu utjelovila lik pedagogice Anamarije koja želi donijeti promjene u novo radno okruženje. Saznali smo, u kratkim crtama, da je centralna tema Zbornice razvoj karaktera, promjena u odnosu na okolinu, doticaj, ponekad i sukob poslovnog i privatnog, profesionalnog i osobnog. Sve možete vidjeti u podcastu gore, a tko nije stigao, film još uvijek može pogledati u Cinestar kinima diljem Hrvatske.

‘Sram zbog naivnosti’

Marina nam je, da mi slučajno ne otkrijemo previše o filmu za one koji ga još nisu pogledali, ispričala u čemu se sastoji centralni lik Anamarije, koju je utjelovila, te kako se ona uklapa u radnju. Anamarija je zapravo vodič kroz zbornicu, nova je pedagogica, nakon serije zamjena konačno je dobila stalni posao i htjela bi uistinu raditi ga kako treba. Marina nam je ispričala nešto o njenom razvoju i osjećajima.

– Osjećaj kada dođeš u neku novu sredinu i misliš da radiš sve ispravno, ne možeš imati povjerenja u to. Kroz razne etape to stvara osjećaj srama upravo zbog naivnosti. Kad te poklopi sredina i kad nemaš sugovornika, javi se taj osjećaj da se moraš povući i da zapravo si ti u krivu. Tu se lomi osobni osjećaj prema samom mjestu u svijetu i unutar neke zajednice. Baš taj osjećaj srama zbog naivnosti nužno iziskuje osobnu transformaciju, kazala je Marina Redžepović.

Posebnost lika Anamarije koja je, kako je i rekla Marina, svojevrsni vodič kroz zbornicu, je i u tome što ona naizgled ne donosi ništa privatno sa sobom. No, to, naravno, kako i biva u stvarnom životu, ne može ostati tako, već ona kao osoba koja naizgled samo radi svoj posao u nekom trenutku počinje donositi emotivne, impulzivne odluke.

‘Bilo je odličnih profesora’

Osjećaj srama zbog naivnosti, iako ju dosad nisu upotrebljavali, slaže se Sonja, je dosta dobar izraz koji opisuje situaciji s kojom se lik pedagogice Anamarije susreće kako radnja ide i sukladno tome se mijenja. Sonju smo pitali i kako su njeno osobno iskustvo i doživljaj škole, dok je još bila učenica, utjecali na stvaranje filma Zbornica.

– Bilo je odličnih profesora u mojoj osnovnoj školi, koji su nam pružali veliko znanje, užasno nas puno naučili i puno podrške davali. Bilo je naravno i profesora koji su se iskaljivali, radili besmislene strahove i pritiske. Imali smo jednu pedagogicu, to sad zvuči blesavo, nije toliko ozbiljna situacija, ali samo se sjećam da nas je u jednom trenu tražila da svi cinkamo dečke koje puše cigarete. To je bilo tako jedno iznevjeravanje svijeta, ono tjeraš djecu da budu cinkeri svojih prijatelja. To je tolika banalna situacija, koja tebi ono kao djetetu napravi baš traumu. Naravno, to sad govorim kao neku glupost koje se sjećam, istaknula je Sonja.

Radnju Zbornice namjerno je, otkrila nam je, smjestila u osnovnu školu gdje su djeca djeca, gdje još ne sudjeluju ravnopravno u razgovoru s odraslima. U srednjoj školi kreću svađe i diskusije koje su na razini faksa, već svatko ima svoja etička načela. Ovo su, naglasimo, tek neke od mnoštva zanimljivih stvari o kojima smo pričali vezano za Zbornicu, školstvo i nastavnike. Cijeli podcast možete vidjeti gore.


Pogledajte neke isječke iz podcaasta o Zbornici:


Za više ovakvog sadržaja pretplatite se na naš Youtube kanal.

Nastavnici, ovo bi vas moglo zanimati: Ugostili smo autoricu i glavnu glumicu filma Zbornica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap