Pretraga

Nastavnici pozor! Na fejsu Lidije Kralj možete krojiti novi pravilnik, ali samo ako ste joj frendovi

A- A+

Vruće srpanjsko ljetno jutro, u jeku godišnjih odmora prosvjetara, pomoćnica ministrice Lidija Kralj odlučila je učiniti još toplijim na svom Facebook zidu. Tamo je, u 7 sati i 43 minute otvorila javnu raspravu, paralelnu onoj službenoj, o novom Pravilniku o vrednovanju, pozvavši nastavnike na zajedničko pronalaženje ‘optimalnog rješenja’. Svoje ideje mogu upisati u komentare pod njenu objavu. No, u jutrošnje krojenje obrazovne politike na Facebooku gospođe Kralj, mogu se uključiti samo oni nastavnici koji nose ‘značku’ njenih FB prijatelja.

Lidija Kralj | ilustracija: srednja.hr

Od 19. srpnja na javnom se savjetovanju nalazi prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnim i srednjim školama. Službeno javno savjetovanje otvoreno je do 18. kolovoza i svi učitelji i nastavnici svojim se prijedlozima i komentarima mogu uključiti putem ove poveznice. Dosad je prikupljeno 512 komentara.

Javno-privatno savjetovanje od jutros u 7:43

No od jutros u 7 sati i 43 minute, otvoreno je još jedno, paralelno savjetovanje o istom Pravilniku. Na svojem privatnom Facebook zidu otvorila ga je pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

– Kako na e-Savjetovanju zapravo nema mogućnosti rasprave prenosim ovu temu ovdje i nadam se da zajednički možemo naći optimalno rješenje, napisala je između ostaloga Kralj u svojoj objavi o vremeniku pisanih provjera znanja.

Nismo sigurni na koji je način gospođa Kralj zaključila da na službenom javnom savjetovanju nema mogućnosti rasprave, s obzirom na to da se komentirati može jednako kao na Facebooku. Osim toga, njena je objava problematična iz još najmanje dva razloga.

Eliminacijski faktor: Facebook prijateljstvo

Izdvojeni članak

Lidija Kralj jutros je gostovala na N1: U 9 točaka, ovo je demontaža alternativnih činjenica koje je iznosila

Kralj je od nastavnika zatražila zajedničko pronalaženje najboljih rješenja za Pravilnik o ocjenjivanju, ali ne od svih nastavnika! Naime, iako je objava javna i vidljiva svim korisnicima Facebooka, u raspravu se mogu uključiti samo odobreni Facebook prijatelji Lidije Kralj. Dakle, ako ste se nekada, slučajno, svojim komentarom ili opaskom zamjerili pomoćnici ministrice i neslavno ispali s liste njenih FB frendova, niste u mogućnosti ravnopravno sudjelovati u ovoj javno-privatnoj raspravi putem koje se kroji jedan od prosvjetnih pravilnika Republike Hrvatske.

U drugom redu, valja još jednom istaknuti da gospođa Kralj nije samo nastavnica, već i pomoćnica ministrice obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske. Kao takva, ona direktno utječe na ‘sudbinu’ ovoga i brojnih drugih prosvjetnih propisa. Isključivanje potencijalno zainteresiranih za temu, i to na temelju kriterija Facebook prijateljstva, svakako otvara pitanje o privatizaciji donošenja izmjena i dopuna Pravilnika o vrednovanju. Također, opravdano je problematizirati i činjenicu da osobe uključene u službeno javno savjetovanje Republike Hrvatske nisu u jednakom položaju kao one koje su se u savjetovanje uključile u direktnoj, ali zatvorenoj raspravi s Kralj na njenom fejsu.

Nosi li FB prijateljstvo s Kralj veću mogućnost da moja ideja bude uvrštena u novi Pravilnik? Imam li manje šanse za to ako sam ‘samo’ komentirao na službenom javnom savjetovanju? Moram li se sprijateljiti na Facebooku s pomoćnicom ministrice kako bih imao veće šanse doprinijeti uvriježenoj demokratskoj proceduri?

Na pitanje zašto postoji službeno javno savjetovanje, najjednostavnije je odgovoriti na sljedeći način – kako bi se izbjegla pitanja i dubioze koje smo maločas istaknuli.

Nova značka za sve entuzijaste

I na kraju, ako se želite uključiti u javno-privatno savjetovanje na Facebook profilu pomoćnice ministrice, ili ako se tek želite sprijateljiti s njome i uz vrijedno skupljene značke Loomena u kolekciju dodati i onu FB prijatelja ili prijateljice Lidije Kralj, u nastavku donosimo objavu s linkom na profil pomoćnice.

Nadopuna teksta, 15:45

U nekom trenutku nakon objave ovoga teksta, Kralj je opciju komentiranja svoje javno-privatne rasprave otvorila za sve, dakle i one korisnike Facebooka koji nisu na njenoj friend-listi.

Copy link
Powered by Social Snap