Pretraga

Nastavnici u ovom dijelu Europe sa svojom plaćom jedva preživljavaju

A- A+

TED je intervjuirao 16 nastavnika diljem svijeta i upitao ih o visini plaće, koja je potom uspoređena s izdvajanjima za stanovanje i zdravstveno osiguranje. Geografski najbliže intervjuirani nastavnici dolaze iz Makedonije i Rumunjske, a ujedno oni imaju najmanja primanja u odnosu na izdatke.

Foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Na predizbornom sučeljavanju političari se izjasnili o plaćama nastavnika

Svi intervjuirani nastavnici dolaze iz javnih škola, i iz različitih krajeva svijeta – od SAD-a i Kanada, preko zapadne i istočne Europe, južne Afrike, središnje i istočne Azije pa sve do Australije. Spol nastavnika u ovom slučaju nije poznat, a radi lakše usporedbe, plaće su izražene u američkim dolarima (1 USD = 6,80 kn).

Nastavnička plaća u Torontu u jednoj kanadskoj školi za djecu s autizmom tako iznosi 3.120 dolara, a intervjuirana osoba za dvosobnu kuću od te plaće izdvaja 1.400 dolara. Zdravstveno osiguranje u Kanadi je besplatno, tako da izdvajanja za to ne postoje. U zemlji do, SAD-u, intervjuirana osoba nastavnik je glazbenog, a plaća je prošli mjesec iznosila 2.100 dolara, od čega 650 dolara odvaja za veći stan. Ukupno 90 dolara, nastavnik iz SAD-a izdvaja za zdravstveno osiguranje. 

Učitelj ili učiteljica iz Londona tek je završila fakultet i zaposlila se, a plaća iznosi 3.540 dolara, dok mjesečno za stanarinu izdvaja 1.130 dolara i ima cimera u dvosobnom stanu. Za zdravstvo je izdvojeno nula dolara.
Nastavnička plaća za profesore matematike i glazbenog u Irskom gradu Kildare iznosi 3.140 dolara, od čega je intervjuirana osoba 500 eura izdvojila za kuću koju dijeli sa suprugom, a 205 dolara za privatno zdravstveno osiguranje. Osoba s partnerom uspije mjesečno uštedjeti, kaže, minimalno 682 dolara.

Izdvojeni članak

Provjerite kolika je posljednja izračunata prosječna plaća u Hrvatskoj

U Oslu u Norveškoj, nastavnik iz prirodoslovlja i matematike zarađuje 4.370 dolara, dok za stan u centru glavnog grada izdvaja 1.175 dolara. Zdravstvo je besplatno.
U glavnom gradu Južnoafričke republike nastavnička plaća je 1.130 dolara, a stanarina iznosi 580 dolara mjesečno. Zdravstveno osiguranje je 108 dolara i automatski se oduzima od plaće. 

Situacija u Japanu puno je pozitivnija, pa tako nastavnik u Kagoshimi zarađuje 3.340 dolara. Stanarina trosobnog stana iznosi 740 dolara, ali je zdravstveno osiguranje skupo, pa je nastavnik ili nastavnica u tu svrhu proli mjesec izdvojio/la 810 dolara. 

U daleko najnepovoljnijem položaju je intervjuirani nastavnik iz Prilepa u Makedoniji, s mjesečnom plaćom od svega 133 dolara. Živi s roditeljima, jer si stan ne može priuštiti, a za zdravstvo mjesečno izdvaja 11 dolara. Ništa bolje nije ni u drugoj najbližoj nam intervjuiranoj osobi nastavničke struke koja dolazi iz Rumunjske. Profesorska plaća 55-godišnje nastavnice ili nastavnika engleskog jezika iznosi 492 dolara, a mjesečni najam malog stana je 340 dolara. Osoba nema zdravstveno osiguranje jer si ga ne može priuštiti, a radi se o samohranom roditelju. 

Čitav intervju možete pročitati ovdje, te doznati kako su plaćeni i žive nastavnici i u nekim drugim krajevima svijeta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap