Pretraga

Nastavnici uputili pismo Fuchsu: Traže da ih zaštiti od onih koji se ne slažu s mjerama u školama

A- A+

Od ponedjeljka će Osnovnu školu Krapinske Toplice osiguravati zaštitari. Razlog: u petak je skupina koja je prosvjedovala protiv maski u školama, prema riječima ravnatelja nasilno ušla u školu te je jedan na njega fizički nasrnuo. Ravnatelj je rekao kako su učenici bili preplašeni, a spremačica je zbog šoka završila u bolnici. Naknadno je i sam zatražio liječničku pomoć. Prosvjed je predvodio otac koji se već ranije pobunio što njegovo dijete u školi mora nositi masku, a samo dvoje od tridesetak prosvjednika zapravo su roditelji učenika te škole. Dvije nastavničke grupe koje na Facebooku okupljaju tisuće zaposlenika škola, Školska zbornica i 45 minuta, ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu uputile su pismo. Slučaj iz Krapinskih Toplica ne smije se događati u školama, smatraju. Traže i da im Fuchs osigura sigurnost za provedbu mjera u školama. Pismo u cijelosti pročitajte u nastavku.

profesor

foto: srednja.hr

Poštovani,

u petak 10. rujna 2021. godine u Osnovnoj školi Krapinske Toplice dogodio se nemili događaj kada je skupina nezadovoljnih građana neovlašteno upala u prostor škole, narušila sigurnost učenika i zaposlenika u školi te nasilnim ponašanjem narušila i zdravlje nekih zaposlenika.

Ne ulazeći u razloge i motive takvog čina, smatramo da se takve stvari u školama ne bi smjele događati. Škole moraju biti sigurna mjesta za sve učenike i zaposlenike i one koji u nju dolaze. One su mjesta nulte tolerancije na nasilje bilo kakvog oblika.

Također, želimo se i osvrnuti na postojanje internetskih grupa u kojima se okupljaju istomišljenici takvih građana, u kojima se javno objavljuju imena škola, ravnatelja i učitelja i poziva otvoreno na linč onih koji ne rade onako kako oni misle da bi trebali.

Škole su javne institucije koje rade u sklopu Ustava, zakona i ostalih podzakonskih propisa koje donose nadležne institucije Republike Hrvatske. Smatramo da nitko samovoljno ne može tumačiti Ustav, zakon i propise na temelju kojih škole rade, a još manje, ukoliko je istima nezadovoljan može svoje nezadovoljstvo iskazivati ugrožavanjem sigurnosti učenika i zaposlenika škole.
Od Vas kao ministra tražimo da najoštrije reagirate i poduzmete sve korake da se ovakve stvari ne bi više događale. Prije svega tražimo da se izgrednici iz Krapinskih Toplica najoštrije kazne kako do ovoga ne bi dolazilo u budućnosti.

Izdvojeni članak

Fuchs oštro o upadu prosvjednika u osmoljetku: ‘Te svinjarije neće raditi po školama!’

Ujedno tražimo uspostavljanje međuresorne komunikacije s Ministarstvom unutarnjih poslova s ciljem pronalaženja i detektiranja sadržaja na internetu koji narušavaju sigurnost učenika i zaposlenika škola ili u kojima se planiraju akcije kakve su se dogodile u školi u Krapinskim Toplicama.

Smatramo da se nitko ne može postavljati iznad Ustava i zakona te da su Vlada Republike Hrvatske i Vi kao njezin član, odgovorni za osiguravanje uvjeta za njihovo provođenje i u konačnici detektiranje onih koji ih krše. Ova školska godina započela je u svjetlu popuštanja epidemioloških mjera, ali i u svjetlu velikih podjela među zagovornicima i protivnicima nekih od njih. Na Vama je da nama koji na terenu provodimo mjere koje donosi Vaše ministarstvo i ostale nadležne institucije Republike Hrvatske, osigurate sigurnost od svih onih koji se s njima ne slažu.

Srdačan pozdrav.

Nastavničke grupe Školska zbornica i 45 minuta
Zagreb, 11. rujna 2021.

profesor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap