Pretraga

Nastavnici zamijenili mjesta s učenicima, idu na praksu: Ovo je 80 poduzeća gdje ih ‘primaju’

A- A+

Nastavnici strukovnih škola i ove godine odrađivat će, uz učenike, praksu u jednom od 80 poduzeća. Dobit će tako uvid u svakodnevicu radnika, i dobro se povezati s poduzetnicima. Sve to dio je projekta koji treću godinu za redom provode Austrijski ured za vanjsku trgovinu i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

kuhar u kuhinji restorana

Foto: Unsplash; Michael Browning

Treću godinu zaredom nastavnici strukovnih škola odlaze na praksu u poduzeća. Inicijativa je to koju su pokrenuli ADVANTAGE AUSTRIA – Austrijski ured za vanjsku trgovinu i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

‘Ovo je izvrsna prilika’

Glavni cilj cjelokupne inicijative je izgradnja bolje suradnje i kooperacija između poduzetništva i strukovnog obrazovanja. Ova inicijativa nastavnicima strukovnih škola, priopćavaju iz Austrijskog ureda, ali i zainteresiranim predavačima s veleučilišta, sveučilišta te pedagozima koji rade na profesionalnoj orijentaciji pruža uvid u poslovni svijet, kako bi svoja iskustva mogli prenijeti i svojim učenicima kroz nastavu i savjetovanje.

Nastavnici i ove godine, od 11. do 14. travnja, imaju priliku svoju praksu odraditi u jednom od oko 80 hrvatskih poduzeća koja su se uključila u inicijativu, a u dokumentu ispod možete vidjeti i katalog poduzeća.

– Ovo je izvrsna prilika upoznati kako male poduzetnike i njihove kompetencije i snalažljivost tako i velike poslovne sustave i njihovu organizaciju. Kroz praktičan rad i komunikaciju s mentorima ali i upravom poduzeća i odjela ljudskih resursa koji će im biti na raspolaganju, dobit će uvid u stvarne kompetencije koje se traže od njihovih učenika kao budućih zaposlenika, ističu iz Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

‘Nastavnici dobivaju uvid u svakodnevni rad poduzeća’

Sudjelovanjem u ovoj praksi, dodaju, nastavnici stječu autentičan uvid u svakodnevni rad poduzeća, dobivaju osobna iskustva u poslovnom svijetu i usvajaju realnu sliku ekonomskog konteksta i operativnih procesa u poduzeću. Također, ostvaruju vrijedne kontakte s poduzećima iz kojih se u budućnosti mogu ostvariti dodatne suradnje. Najbolji dokaz kvalitete same inicijative, ističu iz Austrijskog ureda, je što nastavnici sami postaju ambasadori inicijative te čak i samostalno pronalaze nove poslodavce i samostalno organiziraju svoju praksu.

Sve tvrtke uključene u ovaj projekt u njemu sudjeluju potpuno neprofitno i samo sa željom da se intenzivira suradnja između poduzetništva i obrazovanja te pokrenu promjene u strukovnom obrazovanju koje će dovesti do poboljšanja kompetencija učenika. Tvrtke u projektu vide i priliku za bolji employer brending, kako bi stekle bolju poziciju na tržištu radne snage, koje je uslijed odljeva radnika zadnjih godina ostalo bez znatnog dijela kvalificiranog kadra.


PARTNERI NA PROJEKTU

Uz ADVANTAGE AUSTRIA i ASOO, partneri na ovom projektu su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora, Švicarsko veleposlanstvo i Zaklada Znanje.


Čime se bavi Austrijski ured?

ADVANTAGE AUSTRIA – Austrijski ured za vanjsku trgovinu, kao vanjskotrgovinska organizacija Austrijske gospodarske komore sa svojom mrežom od oko 100 ureda u preko 70 zemalja diljem svijeta pruža austrijskim poduzećima i njihovim međunarodnim poslovnim partnerima sveobuhvatnu ponudu usluga.

Projekti u Hrvatskoj na području obrazovanja: Cap4App – Jačanje kapaciteta komora i partnera za pomoć malim i srednjim poduzećima za uključivanje u naukovanje. Uvođenje dualnog obrazovanja u hrvatski školski sustav – promocija i uključivanje austrijskih podružnica u Hrvatskoj u projekt te pomoć pri izradi kurikuluma za zanimanje Prodavač u sustavu dualnog obrazovanja. Godišnja konferencija o strukovnom obrazovanju „Sa strukom do karijere“. ADVANTAGE AUSTRIA redovito sudjeluje i na sajmovima obrazovanja, na kojima predstavlja austrijske visokoškolske institucije.

Copy link
Powered by Social Snap