Pretraga

Nastavnicima krivo obračunali plaće: Skoro ih zakinuli za mali dio štrajkom izborenog povećanja

A- A+

Sindikat hrvatskih učitelja uspio je spriječiti da nastavnici ostanu bez malog dijela štrajkom izborenog povećanja plaća. Drugi dio povećanja u obliku dodatka, od 1%, dolazi od plaće za prošli mjesec, ali se treba uračunati kao dodatak na već postojeću plaću. Ministarstvo je, naime, savjetovalo školama da ga zbroje s već postojećim dodatkom, čime bi nastavnici bili zakinuti za 0,03 posto. No, kod iduće ‘rate’ povećanja, izgubili bi veći dio plaća.

Foto: Marko Matijević | srednja.hr

– Ne radi se uopće o nekim značajnim novcima, ali bi na idućem povećanju izgubili još veći dio. Ipak, stvar je i principa, kazala nam je Ana Tuškan, pravnica u Sindikatu hrvatskih učitelja.

Iz Sindikata su nam se pohvalili kako su uspjeli spriječiti da nastavnici ostanu bez manjeg dijela štrajkom izborenog povećanja plaća.

Izdvojeni članak
prosvjed nastavnika 25.11.2019.

Ministar Horvat o dogovorenom povećanju plaća prosvjetara: Neke stvari će se možda morati smanjiti

Druga ‘rata’ povećanja plaća, koje su sindikati u prosincu dogovorili s Vladom i tako zaključili 36 dana dugi štrajk zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama, stiže na naplatu.

Plaća za prosinac zaposlenicima je povećana za 3%, a povećanje za 1% dobit će na plaći od lipnja, koja će im biti isplaćena u četvrtak. Ono zadnje povećanje, za još 2%, dobit će tek za plaću u siječnju 2021.

No kada su računali povećanje, u računovodstvima su, prema uputama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, zbrojili 3+1 pa nastavnicima računali dodatak od 4 posto. To, međutim, nije točno jer se ‘ugovoreni dodaci obračunavaju na već uračunati dodatak iz prethodnih razdoblja’.

Upozorili su na to Ministarstvo iz Sindikata hrvatskih učitelja.

PROUČITE DOKUMENT:

Iz Centra za COP naložili su potom računovodstvima da isprave nedostatak u obračunu plaća.

– Unesene vrijednosti 0,04 (4%) ažuriraju se na potrebnu vrijednost 0,0403 (4,03%), pojasnili iz Centra za Centralizirani obračun plaća.

PROUČITE DOKUMENT:

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Kako je došlo do propusta koji je nakon intervencije Sindikata ispravljen, pitali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali njihov odgovor nismo dobili.

Nastavnicima krivo obračunali plaće: Skoro ih zakinuli za mali dio štrajkom izborenog povećanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap