Pretraga

Nastavnicima u SAD-u rečeno da sklone fotke svojih LGBT partnera, inače im prijeti otkaz

A- A+

Škole u Floridi više ne smiju podučavati o LGBTIQ+ temama, zaposlenici ne smiju nositi obilježja duginih boja, a fotografije svojih bližnjih, ako su istospolni partneri, upućuje ih se ukloniti iz radnog okruženja. Nije distopijski roman, već stvarnost koja se prelomila preko leđa 170.000 učitelja. Neovisno o tome jesu li gej, queer, trans ili hetero, svi moraju paziti o tome što će i kako podučavati te na koji se način nositi dok su na radnom mjestu.

online nastava profesor

Foto: Vanessa Garcia; Pexels

Kako piše Gay Times, prošloga je petka ‘Don’t Say Gay‘ zakon (u doslovnom prijevodu ‘nemoj reći gej’), inače u Senatu izglasan i potpisan još u ožujku, stupio na snagu. Pojedini školski okruzi u Floridi već su počeli izdavati nova pravila i upute za nastavnike kako bi, sukladno novim propisima, ograničili spominjanje LGBTIQ+ problematike i identiteta u učionicama.

Izdvojeni članak
marina štambuk

LGBT teme trebaju biti zastupljene u više predmeta u školi? Pitali smo psihologinju, evo što kaže

Zvat će roditelje da im kažu da je u razredu netko trans

Školski odbor okruga Leon prošloga je tjedna jednoglasno usvojio novi školski priručnik koji sadrži neke poprilično šokantne odredbe. Prema novom priručniku, nastavnici će morati obavijestiti roditelje ukoliko njihovo dijete ide na satove tjelesnog s drugim učenikom ili učenicima koji su ‘otvoreno oko svojeg rodnog identiteta’. Istu će obavijest morati izdati i svaki put kada učenici budu išli na izlete koji uključuju organizirani smještaj ili noćenje.

– Nakon što ih obavijeste o učenicima koji su otvoreni po pitanju svojeg rodnog identiteta, roditelji ‘pogođenih’ učenika bit će obaviješteni o mogućnostima smještaja za svoju djecu. Roditelji ili učenici koji su zabrinuti oko smještaja u prenoćištima na izletima, sukladno svojim religijskim vrijednostima ili privatnosti, moći će tražiti prilagodbu, stoji u novom priručniku okruga Leon.

Tražili nastavnike da sklone fotke svojih partnera

Udruga nastavnika iz okruga Orange optužila je školske službenike da su, počevši od prošlog tjedna, usmeno upozoravali nastavnike i predavače da ne nose odjeću s motivima duginih boja kao i da, pazite sad, uklone fotografije svojih istospolnih partnera ili supružnika sa svojih stolova. Isto tako, navodno su zamoljeni, piše Gay Times, da uklone i naljepnice koje označavaju sigurne prostore za LGBTIQ+ osobe i učenike s vrata učionica i svojih kabineta.

Školski okrug u Palm Beachu u svibnju je, podcrtava Gay Times, poslao upitnik svojim nastavnika tražeći ih da provjere sav predmetni materijal, uključujući udžbenike i knjige koje koriste u nastavi. Konkretno, od njih su zahtijevali da označe sve knjige s referencom na seksualnu orijentaciju, rodni identitet i rasu. Ispričao je to novinarima jedan od nastavnika iz tog okruga Michael Woods. Nekoliko tjedana prije, naime, isti je okrug već uklonio dvije knjige – I Am Jazz i Call Me Max – jer se dotiču pitanja rodnog identiteta.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Seksualno obrazovanje, kaže edukatorica, treba početi u vrtiću: Evo kako bi to izgledalo

Roditelji će moći tužiti nastavnike?

Zakonodavci koji podupiru nove propise, primjerice Ron DeSantis, guverner Floride koji je u ožujku potpisao donošenje zakona, opetovano ističe da se odredbe odnose samo na djecu od vrtićke dobi zaključno s trećim razredom osnovne škole. Glavni je cilj, više je puta istaknuo, roditeljima dati više ovlasti oko obrazovanja njihove malodobne djece.

DeSantis i njemu stavovima slični politički službenici isticali su kako novi propisi neće spriječiti nastavnike i učenike da pričaju o svojim LGBTIQ+ obiteljima ili ograničiti rasprave u učionici o LGBTIQ+ povijesti ili događajima poput napada na gej klub Pulse u Orlandu 2016. godine, kada je ubijeno 49 osoba.

Kritičari novih propisa, prenosi Gay Times, kao i pravni stručnjaci govore da ‘prelabava’ i preširoka upotreba jezika u zakonu otvara mogućnost roditeljima da tuže školske okruge i nastavnike, ako vjeruju da je neka LGBTIQ+ tema neprikladna za raspravu s njihovom djecom, s obzirom na njihovu dob. Tomu je tako, ističu, jer prema novim propisima roditelji mogu tužiti školske okruge za eventualno kršenje zakona, štetu ili pravne troškove.

online nastava profesor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap