Pretraga

Nastavničke grupe s Facebooka traže sastanak s Fuchsom: Nasljeđujete najlošiju ministricu

A- A+

Nastavničke grupe Školska zbornica i 45 minuta zatražile su sastanak s novim ministrom znanosti i obrazovanja. Radovanu Fuchsu poručuju da je potrebno izmijeniti niz zakona i pravilnika te tvrde da je nasljedio dosad najlošiju ministricu.

ilustracija: Srednja.hr

– Iza nas je jedna od najtežih nastavnih godina u novijoj hrvatskoj povijesti, a prema anketama koje smo proveli u nastavničkim grupama, nasljeđujete najlošiju ministricu od proglašenja hrvatske samostalnosti, napisali su nastavnici Radovanu Fuchsu.

Novom ministru znanosti i obrazovanja obratili su se članovi Facebook grupa Školska zbornica i 45 minuta. Traže da ministar s  njima održi sastanak.

– Neke od najvažnijih tema su kvaliteta organiziranog izvođenje nastave na daljinu, potreba temeljite analize i evaluacija Škole za život provedene tijekom mandata ministrice Divjak, priprema temeljite kurikularne reforme, pitanje odnosa ministra obrazovanja u slučaju pregovora o materijalnim pravima učitelja, kvalitetnija komunikacija i suradnja s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i druge, ističu nastavničke grupe.

‘Počnite s izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju’

Također, napominju i kako je potreban ‘cijeli niz novih zakona i pravilnika, a svakako bi promjene trebali započeti sa Zakonom o odgoju i obrazovanju’.

– Potrebno je i revidirati sustav testiranja i zapošljavanja učitelja, kao i sustav stručnog usavršavanja, pridržavati se obrazovnih preporuka koje je dala Europska komisija, osuvremeniti pedagoški standard i slično, dodaju.

Postoji i cijeli niz drugih problema, primjerice potreba osnažiti ulogu Agencije za odgoj obrazovanje koja je u mandatu ministrice Divjak, kažu iz Facebook grupa, potpuno zapostavljena.

– Traže i da se ukinu anonimne prijave inspekciji, što je resorno ministarstvo ignoriralo unatoč peticiji s 8.123 potpisa koja je uručena ministrici Divjak u rujnu prošle godine, zaključuju.

Zanimljivo, treća nastavnička grupa na Facebooku, Nastavnici.org, nije sudjelovala u pisanju pisma.

Pisali i sindikati

Novom ministru pisali su i sindikati.

Željko Stipić iz Sindikata Preporod obratio mu se nekoliko minuta nakon što je potvrđeno kako će Fuchs biti ministar, a na dan kada je potvrđen u Saboru, obratio mu se i Sindikat hrvatskih učitelja.

Fuchsu su uputili dva pisma. U prvom su nabrojali, kako su ih nazvali, 20 ključnih točaka za početak nastave, a u drugom podsjećaju na važnost posebnih ustanova.

Download [164.55 KB]

Ako vam se dokumenti ne učitavaju, osvježite stranice.

 

Nastavničke grupe s Facebooka traže sastanak s Fuchsom: Nasljeđujete najlošiju ministricu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap