Pretraga

Nastavnički sindikat: ‘Dio zaposlenika uznemirila je informacija da bi Vlada mogla uvesti obvezno cijepljenje’

A- A+

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na jučerašnjoj je konferenciji Stožera civilne zaštite rekao kako mogućnost obveznog cijepljenja nije isključena, ali i da to zahtjeva ‘puno širu raspravu od epidemiološke, liječničke i medicinske struke’. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama javnosti se jučer obratio priopćenjem, istaknuvši kako je ‘dio zaposlenika uznemirila je informacija da bi Vlada mogla uvesti obvezno cijepljenje’.

Nada Lovrić|foto: NSZSŠH/Unsplash

Niti jedna zemlja do ovog trenutka nije donijela odluku prema kojoj bi cijepljenje protiv COVID-a bilo obavezno. No, još potkraj lipnja imunolog Stipan Jonjić komentirao je obvezno cijepljenje za pojedine struke. Među tim strukama spomenuo je i obrazovne djelatnike.

– Svi će me napasti ako kažem da bih ja uveo obvezu cijepljenja. No, postoje struke za koje bi to trebalo biti obavezno. Ne mogu zdravstveni radnici, neke obrazovne djelatnosti, novinari koji stalno putuju biti necijepljeni… Ako dođe do širenja druge varijante, onda treba razmišljati o promjeni zakonske regulative ako se stvore uvjeti da je ugroza velika, a da je cjepivo jedina varijanta. Kao i u ratu neke prijeke mjere su nužne. Ne zagovaram to ovaj čas, no mislim da odgovorni moraju razmišljati o tim stvarima jer ne treba sve prepustiti sudbini, rekao je tada Jonjić.

NSZSŠH: ‘Smatramo da je cijepljenje pravo, a ne obveza’

Nada Lovrić, nova predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poslala je priopćenje javnosti, u kojemu ističe kako su pojedini zaposlenici škola uznemireni informacijama o mogućem obaveznom cijepljenju.

– Dio zaposlenika uznemirila je informacija da bi Vlada Republike Hrvatske mogla uvesti obvezno cijepljenje protiv COVID-19. Stoga smo se odlučili oglasiti ovim priopćenjem. Stav NSZSŠH o obvezi cijepljenja za djelatnike u obrazovanju je nedvosmislen. Smatramo da je cijepljenje pravo, a ne obveza. Razumijemo potrebu Vlade RH da svim sredstvima pokušava obuzdati pandemiju koja razdire ekonomiju, a osobito razorno djeluje na društveni život naših građana. Mišljenja smo da se prisilnim cijepljenjem neće učiniti previše. Štoviše, postoji mogućnost još većeg otpora dijela građana, piše u priopćenju kojeg potpisuje Lovrić.

Inače, ovih je dana ministar zdravstva Vili Beroš najprije je izjavio kako nema većih zapreka za uvođenje obaveznog cijepljenja protiv COVIDa-19, no da se o obaveznom cijepljenju u Hrvatskoj još ne razmišlja, ali potom kazao i da je ‘priprema zakona spremna’, što je mnoge zbunilo.

Izdvojeni članak
imunolog stipan jonjić

Imunolog kaže da bi za neke struke trebalo biti obvezno cijepljenje: Spomenuo i obrazovne djelatnike

‘Ako poslodavac uvede obvezu testiranja zaposlenih u obrazovanju to mora ići na teret poslodavca’

U petak se održala i konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH, a na njoj je na pitanje o tome hoće li cijepljenje biti obavezno odgovarao Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

– Obvezno cijepljenje je nešto što zahtijeva puno širu raspravu od epidemiološke, liječničke i medicinske struke. Kao što znate, nitko u svijetu još nije donio obvezu cijepljenja protiv COVID-a Ja bih rekao da ni ta mogućnost nije isključena. Moramo imati pred očima da je ova bolest blokirala čitav svijet u financijskom, ekonomskom i društvenom smislu. Jedini način da se riješimo te bolesti i da se vratimo u normalni život je cijepljenje. Za sada o tome ne razmišljamo, rekao je Capak na jučerašnjoj konferenciji.

Iz NSZSŠH naglašavaju kako ‘samo potpunim, cjelovitim, kvalitetnim informacijama i znanstvenim pristupom možemo dio građana koji još imaju dvojbe oko cijepljenja uvjeriti u njegovu nužnost’.

– Do sada nas nitko nije kontaktirao iz Vlade RH vezano uz ovo pitanje, pa nismo imali priliku čuti ni prijedloge ni argumentaciju, ali niti iznijeti svoje stavove po ovom pitanju. Ukoliko bude prilike iznijet ćemo prijedlog da se testiranje vrši pomoću testa sline. Naravno, sve je to na razini informacija dobivenih iz medija. Svakako, ako poslodavac uvede obvezu testiranja zaposlenih u obrazovanju to mora ići na teret poslodavca koji tu obvezu uvodi, a ne zaposlenika. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske prati situaciju i reagirat će čim bude potrebno, piše u priopćenju NSZSŠH-a.

Nastavnički sindikat: ‘Dio zaposlenika uznemirila je informacija da bi Vlada mogla uvesti obvezno cijepljenje’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap