Pretraga

Nastavnički sindikat pojasnio što je činiti članovima kojima se zabrani ulazak u školu zbog nove mjere

A- A+

Od utorka svi zaposlenici javnih i državnih službi na posao moraju doći s važećom COVID potvrdom ili se testirati prije ulaska u ustanovu. Školski Sindikat Preporod za svojih nešto više od osam tisuća članova pripremio upute za članove sindikata kojima se zbog nove mjere zapriječi ulazak u školu.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

U petak je Nacionalni stožer civilne zaštite objavio odluku u uvođenju nove mjere obveznog testiranja za zaposlenike javnih i državnih službi. Ono nije obvezno samo za ‘osobe koje ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja bolesti COVID-19, osim ako imaju znakove respiratorne infekcije, druge simptome ili znakove zarazne bolesti COVID-19.’ Osobe koje ne posjeduju COVID potvrdu morat će se testirati dvaput tjedno i to na trošak poslodavca.

Članovi kojima se zapriječi ulazak u školu o tome sastavljaju bilješku

Odluka se odnosi i na zaposlenike škola i fakulteta. Sindikat Preporod, koji okuplja nešto više od osam tisuća zaposlenika osnovnih i srednjih škola objavio je na svojim web stranicama o postupanju povjerenika koje se odnose na zaštitu članova tog Sindikata kojima je zabranjen ulazak i rad u prostorijama školske ustanove.

– Tijekom ponedjeljka, 15. studenoga 2021., potrebno je na oglasnu ploču staviti preslik Odluke koja Vam je dostavljena u privitku ovog dopisa. Također, na oglasnu je ploču potrebno staviti i obrazac Službene bilješke koji se također nalazi u privitku ovog dopisa. Prije stupanja Odluke na snagu, a u školskim ustanovama je to utorak 16. studenoga, potrebno je svim članicama i članovima, a napose onima kojima će biti zabranjen ulazak u školu, pojasniti kakvo im postupanje, radi njihove daljnje zaštite, preporučuje Sindikat, piše u dopisu Sindikata, a obrasci se nalaze ovdje.

Prethodno umnožen obrazac Službene bilješke potrebno je tijekom današnjeg dana uručiti članicama i članovima   kojima će biti zapriječen ulazak u ustanovu, naglašavaju iz Sindikata.

– Nakon što je članici ili članu ovlaštena osoba zabranila, ulazak u školu, članica ili član će pozvati Vas, sindikalnog povjerenika ili, ako Vi niste na radnom mjestu, Vašu zamjenicu ili zamjenika. Ako je i Vama zapriječen ulazak u školu, potrebno je da Vi ili Vaš zamjenik, u dogovoru s članicom ili članom, nazočite njihovu dolasku u školu i sastavljanju službene bilješke, stoji u dopisu sindikata kojeg potpisuje njegov predsjednik Željko Stipić.

Izdvojeni članak

Objavljena odluka o obaveznom testiranju: Evo što morate znati ako radite u obrazovanju, učenik ste ili student

Bilješku je potrebno čuvati do sastavljanja tužbe i pokretanja sudskog spora

Članove su uputili da na ulasku u školsku ustanovu pristupe sastavljanju službene bilješke.

– Ukoliko se odgovorna osoba ne želi u bilješci očitovati o razlogu zabrane radnika u pristupu njegovu radnom mjestu, odnosno ako isti ne žele supotpisati bilješku, potrebno je popuniti preostali sadržaj i istu potpisati. Bilješku, nakon što je potpisana, članica ili član dužni su čuvati do sastavljanja tužbe i pokretanja sudskog spora. Isti će se postupak ponavljati sve dok ne dođe do promjene  ponašanja ili do konačne odluke poslodavca, poručili su članovima iz Preporoda.

Podsjetimo, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da oni koji se ne žele ni cijepiti ni testirati neće moći ući u radni prostor.

– Oni koji se ipak ne žele ni cijepiti ni testirati neće moći ući u prostorije institucija. Ja ne znam što netko može napraviti koje kakvih povreda u radnom pravu pa da na kraju zaradi otkaz, ali je sigurno da u donošenju ovih mjera otkazi nam nisu bili u prvom planu, izjavio je Fuchs dodavši kako ne očekuje prosvjede pred školama jer se testiranje ne treba obavljati za prevelik broj ljudi.

Nastavnički sindikat pojasnio što je činiti članovima kojima se zabrani ulazak u školu zbog nove mjere
Share via
Copy link
Powered by Social Snap