Pretraga

Nastavniku iz Zadra preminula je supruga i ostao je sam s osmero djece, sada treba vašu pomoć

A- A+

Mateo Torić nastavnik je povijesti i geografije iz Zadra, a njegova tužna priča ovih dana obilazi Hrvatsku. Nakon borbe s teškom bolešću u srpnju ove godine preminula mu je supruga i ostao je sam s osmero djece. Budući da žive u malom prostoru od 63m2 s dvije sobe, a sada trebaju pomoć u prikupljanju sredstava za kupnju kuće.

Ilustracija: Unsplash

Slobodna Dalmacija objavila je priču zadarskog nastavnika geografije i povijesti Matea Torića. Od 2009. godine bio je u braku sa suprugom Dijanom te imaju osmero djece od kojih najstarije ima deset, a najmlađe jednu godinu.

Deveteročlana obitelj treba pomoć oko kupnje kuće, sada žive u 63m2

Lani se njegova supruga razboljela, otkrivene su joj metastaze malignog melanoma četvrtog stadija, zloćudni rak kože. Simptoma prije toga, kaže nije bilo, a iako im se nakon dijagnoze život naglo promijenio, bili su  zadovoljni i sretni te puni nade u njezino ozdravljenje.

Poduzete su sve zdravstvene terapije, od pametnih lijekova, zračenja i imunoterapije, ali Dijana je preminula u srpnju 2021. Imala je smao 37 godina. Obitelj sada treba pomoć građana. Naime, njih devetoro dijeli stambeni prostor od svega 63 m2 i samo dvije sobe. Stoga je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava kojima bi kupili kuću u kojoj bi dostojanstvenije živjeli.

– Puno ljudi zaželjelo nam je pomoći nakon što smo se našli u ovoj situaciji. Poticali su me da pokrenem humanitarnu akciju za pomoć. Najveći nam je problem stambeni prostor. Potreban nam je veći i osokoljen prijedlozima prijatelja prihvatio sam da se pokrene humanitarna akcija kojom bi kupili kuću sa više soba i prostora za život. Možemo u tome uspjeti samo ako nam pomogne šira javnost, kako bi dostojanstvenije živjeli u ovoj situaciji, rekao je Torić za Slobodnu Dalmaciju.

‘Ono što je od nje ostalo u nama je ta želja za životom’

Ispričao je i kako je supruga prije šest godina imala dva madeža koji su bili zloćudni i opasni te su kirurški odstranjeni. Prolazila je kroz redovite kontrole, ali nakon pet godina zdravstveni problemi su se vratili. CT mozga pokazao je brojne lezije te su se one proširile po ostalom dijelu tijela. Bile su to metastaze malignog melanoma i to mutirajuće.

– Živjeli smo u strahu. Iz jedne topline obitelji i male djece, gdje se uvijek osjećala radost i sreća po cijele dane, odjednom smo se našli u nečem novom, ozbiljnom. Trpjeli smo cijelu godinu, ali bilo je i lijepih trenutaka, nade, iščekivanja. Taj smo dio života lijepo proživjeli, ali s druge strane je stajao taj strah… Dogodilo se što se dogodilo. Mogu reći za svoju suprugu da je bila jako hrabra, ona se nije bojala bolesti. Bila je puna nade i tješila je sve oko sebe, pa i mene. Prihvatila je to kao jednu realnost života, nešto što se nama može desiti iako imamo osmero djece, nismo zbog toga bili zaštićeni, niti pod staklenim zvonom. Ono što je od nje ostalo u nama je ta želja za životom. Da nastavimo dalje njezinim stopama, kao obitelj, rekao je Torić za Slobodnu Dalmaciju gdje možete pročitati čitavu priču ove obitelji.

Kako se priključiti akciji? Prikupljanje humanitarne pomoći odobrilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske pod nazivom ‘Pomoć deveteročlanoj obitelji socijalno osjetljivoj pri kupnji obiteljske kuće u svrhu stambenog zbrinjavanja’. Akcija traje od 1. studenog 2021. do 1. ožujka 2022. godine uplatom novčanih priloga građana.

Prema zakonskim odredbama u tu je svrhu otvoren poseban broj kunskog žiroračuna na koje građani mogu uplaćivati svoje priloge za ‘Kuću za Dijaninu dicu’, prema sljedećim podacima:

IBAN: HR12 2340 0093 1135 1377 3

Vlasnik računa: Marino Jurjević, Murvica, Ulica Tina Ujevića 10, 23000 Zadar, Hrvatska

SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb d.d.: PBZGHR2X

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap