Pretraga

Nova drama oko plaćanja probne mature, nastavnici se bune: Škole su provodile različitu prasku

A- A+

Prošle školske godine uz redovnu, učenici su pisali i probnu državnu maturu. Uoči nje dosta se buke diglo oko plaćanja naknade onima koji će raditi na njenoj provedbi – nastavnicima koji ispravljaju ispite, dežuraju na njima, školskim koordinatorima. Dogovor je konačno postignut potkraj veljače, ali sada je došlo do novog problema – u razgovoru s nastavnicima i ravnateljima doznali smo kako su neke škole nastavnicima isplaćivale puni iznos, a drugima je on umanjen za doprinose. Iz Ministarstva nam odgovaraju – nemamo informacija da isplate nisu po propisima.

matura hrvatski državna matura 2022

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Iako je probna državna matura održavana kroz drugu polovicu ožujka i prvu polovicu travnja, nagrade onima koji su na njoj radili isplaćene su tek ovoga ljeta. Oko plaćanja tog rada nastavnicima podigla se poprilično velika bura, kada su se sindikati pobunili naglašavajući da taj rad nastavnicima mora biti dodatno plaćen, što je Ministarstvo obrazovanja u početku odbijalo učiniti.

Konačno, potkraj veljače 2022. dogovorene su naknade, točnije nagrade, nastavnicima koji će dežurati i ispravljati ispite.
Dopunjen je Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima. Odlučeno je da će ispravljivači dobiti nagrade od 10 kuna bruto po ispitu za Povijest do 32 kuna bruto po ispitu za Geografiju. Također, nagrada za dežurstvo nastavnika na ispitima iznosi 30 kuna bruto po satu dežurstva, s tim da se u obzir uzima sunčani sat od 60 minuta.

Za isti rad na račun im sjeli različiti iznosi

No, u jeku isplate došlo je do novog problema – nekolicina zaposlenika škola koje su održale probne ispite mature potvrdila nam je kako nagrade za rad na istoj nisu jednako isplaćivane od škole do škole. Konkretno, nekima od njih isplaćen je puni iznos, drugima je on umanjen za doprinose.

– Već se danima u zbornicama srednjih škola kao i u Viber grupi koordinatora državne komentira isplata nagrade za pripremu i provedbu probne državne mature. Molimo vas da provjerite jesu li koordinatori, koji su bili zaduženi za pripremu i provedbu probne mature u trećim i četvrtim razredima kao i nastavnici koji su dežurali na ispitima ili ispravljali ispite imali pravo na isplatu ukupnog iznosa bez doprinosa, poreza, prireza budući da se radi o nagradi? U dopisu, kojeg je MZO uputio školama, pozivaju se na Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja. U nekim školama isplaćen je puni iznos a u drugima je umanjen za sve doprinose, porez, prirez…, stoji u mailu kojeg nam je uputila jedna profesorica (podaci poznati redakciji, op.a.).

U razgovoru s jednim od ravnatelja doznajemo da je neke od njegovih kolega zbunio dopis iz Ministarstva u kojemu je navedeno da je riječ o nagradi, a onda da se ista isplaćuje u bruto iznosu. A istodobno se Pravilnikom o porezu na dohodak, člankom 7. u trenutku isplate nagrade za rad na maturi propisivalo da su neoporezive novčane nagrade za radne rezultate do 5.000 kuna.

Izdvojeni članak

Pao dogovor oko plaćanja probne mature nastavnicima, poznato kolike će biti naknade

Ministarstvo: Nemamo informacija da isplate nisu rađene prema propisima

Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koje je i dopunilo Pravilnik o nagrađivanju nastavnika poslali smo upit. Pitamo ih konkretno – jesu li škole nastavnicima koji su radili na provedbi državne mature trebale umanjiti nagradu za doprinose, budući da su u tom trenutku nagrade za radne rezultate do 5.000 kuna, prema Pravilniku o porezu na dohodak, neoporezive.

Drugo pitanje glasilo je zašto su škole provodile neujednačenu praksu pa je ispalo da su nastavnici u različitim školama za isti rad različito plaćeni. Konačno, željeli smo od Ministarstva doznati i hoće li intervenirati kod škola postupile različito od pravila i na koji način.

– Ministarstvo je temeljem dostavljenih podataka škola, i u skladu s dogovorenim iznosima, donijelo odluku o isplati sredstava nastavnicima koji su radili na probnoj državnoj maturi. Navedene isplate radili su djelatnici škola koji su i inače zaduženi za različite isplate koje škola radi uključujući i plaće zaposlenika te se zaposlenici ukoliko imaju ikakvih pitanja u vezi navedenih isplata moraju obratiti njima. Najbolji način na koji su navedeni iznosi trebali biti isplaćeni je onaj koji je najpovoljniji za zaposlenika u skladu s propisima kojim se reguliraju takve i slične isplate prema zaposlenicama. Ukoliko su isplate rađene u skladu s propisima, a za sada nemamo informacija da nisu, nema potrebe da niti jedna institucija reagira, zaključuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

matura hrvatski državna matura 2022
Share via
Copy link
Powered by Social Snap