Pretraga

Nova pila pred školom: Požeški srednjoškolci dobili traktor vrijedan skoro pola milijuna kuna

A- A+

Kako bi učenicima pružili što bolju praktičnu nastavu i stare strojeve zamijenili onim suvremenijim, Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi investirala je u kupnju novog traktora. Kupnja novog traktora školu je stajala više od 450.000 kuna koje su prikupili zahvaljujući prodaji starih, neupotrebljivih strojeva te uz pomoć Požeško slavonske županije.  

Foto: službene stranice škole

Škola od svog osnutka obrađuje gotovo 120 hektara oranica, a u svom vlasništvu imaju i 2.50 hektara parka pa je novi traktor školi bio i više nego potreban. Iako škola ima poljoprivrednu mehanizaciju, zbog starosti bila je neupotrebljiva i nedovoljna da učenici nauče sve što je potrebno.  

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Kokice, purice, traktori i degustacija vina na Agronomskom fakultetu

Određeni sati predviđeni za upravljanje traktorom

Kako nam je kazala ravnateljica Marija Grgić, u novi je traktor škola uložila 450.000 kuna, a Požeško slavonska županija s osiguranih 72.000 kuna uključila se u ovu hvalevrijednu akciju.

– Odlučili smo se za kupnju što zbog učenika i obrade ratarskih površina, tako smo i zbog edukacije morali unaprijediti poljoprivrednu mehanizaciju. Prodali smo nešto starijih strojeva i alata koje ne koristimo i neispravne traktore te smo s dobivenim novcem i novcem koje je škola uprihodila odlučili kupiti traktor, kaže nam ravnateljica škole Marija Grgić. 

Ravnateljica dodaje kako traktor nije posve novi, ali je znatno suvremenji i u boljem stanju od prošlih. Novim su strojem oduševljeni i učenici.

– Naravno da su zadovoljni što u školi imaju novo vozilo, a s obzirom da opći tehničari u trećem razredu imaju predmet Promet i vožnja u kojemu su im predviđeni određeni satovi vožnje strojeva, svakako će isprobati i ovo novo. Također, zbog predmeta Ratarstvo i Mehanizacija oni će napokon moći kroz suvremene strojeve vidjeti cjelokupan proces radnje na polju i naravno prisustvovati sjetvi i žetvi određenih kultura, rekla je ravnateljica. 

Izdvojeni članak

[VIDEO] Kreativni Slavonci: Dašak Zrća na traktorskoj prikolici

Suradnja s Institutom

Ova požeška škola ima najviše ratarske površine u Hrvatskoj i već je svojim osnutkom prije 130 godina dobila 140 hektara zemljišta od Grada Požege. Vrijedne ruke učenika i djelatnika već godinama obrađuju školsko zemljište, a imaju i dobro razrađenu suradnju s osječkim Poljoprivrednim institutom.

– Institut kod nas ima pokusne površine pa tako ovih dana na zemljištu škole naveliko sije ječam i pšenica. Također, imamo zaposlenih pet djelatnika koji rade na školskom dobru, a ujedno su i suradnici u nastavi i praktičkom djelu nastave, otkriva nam ravnateljica Grgić. 

Da će traktor CASE od 175 konjiskih snaga itekako biti koristan školi, u prilog mu ide i činjenica kako škola godišnje proizvede i preko nekoliko vagona različitih kultura.

– Imamo velike količine dobra koja zemlja rodi te ih prodajemo poljoprivrednim tvrtkama u našem okruženju i sustavu smo PDV-a te smo registrirani smo kao poljoprivredno gospodarstvo što svakako omogućuje učenicima da se od najranijeg obrazovanja u ovoj struci upoznaju s cjelokupnim procesom obrade i prodaje, zaključila je ravnateljica. 

Foto: službene stranice škole

Nova pila pred školom: Požeški srednjoškolci dobili traktor vrijedan skoro pola milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap