Pretraga

Objavljen javni poziv za sudjelovanje u eksperimentalnoj provedbi cjelodnevne škole, evo detalja

A- A+

Nakon što je u srijedu predstavljen koncept cjelodnevne škole, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je i javni poziv za odabir osnovnih škola koje će u iduće četiri godine sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi. Bira se minimalno 50 škola, a uključene će u prosjeku za potrebna ulaganja dobiti 300.000 eura.

učionica

Foto: Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je javni poziv za škole koje žele sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi cjelodnevne škole, čiji je koncept predstavljen u srijedu u MZO-u. Njime se bira najmanje 50 osnovnih škola koje će sudjelovati u svim predviđenim aktivnostima provedbe eksperimentalnog programa u trajanju od četiri školske godine, od jeseni 2023. do lipnja 2027., te u aktivnostima koje su u funkciji tog programa. U eksperimentalni program bit će uključeni svi učenici od osmog razreda.

Školama u eksperimentalnoj provedbi za opremanje 300.000 eura

Škole koje se uključe u eksperimentalni program dobit će u prosjeku oko 300.000 eura koje trebaju utrošiti na prilagodbu i opremanje u svrhu provedbe programa. Primjerice, na proširenje i opremanje kuhinja, blagovaonica, učionica ili kabineta učitelja, radove na adaptaciji školskih igrališta, uređenje školskih WC-a ili poboljšanje klimatizacije.

Podrazumijeva se i da će učitelji, stručni suradnici i ravnatelji u školama koje se prijave za eksperimentalnu provedbu pohađati stručna usavršavanja, kao i da će se u sklopu provedbe programa provoditi vanjsko vrednovanje. Učitelji čije škole sudjeluju u eksperimentalnoj provedbi bit će obvezni  ‘sudjelovati u aktivnostima koje organizira Ministarstvo, a koje su usmjerene na razmjenu iskustava s drugim osnovnim školama u Hrvatskoj, osnivačima škola, roditeljima i drugim uključenim dionicima’.

Na javni poziv mogu se prijaviti škole koje već rade u jednoj smjeni, one koje trenutno ne  rade u jednoj smjeni, ali za to imaju uvjete te pruže dokaz da ispunjavaju uvjete za jednosmjensku nastavu, kao i škole koje rade u jednoj smjeni u koju je uključena najmanje polovica učenika škole te će sve vrijeme eksperimentalnog programa raditi u jednoj smjeni.

Izdvojeni članak
ministar radovan fuchs, u pozadini učionica

Predstavljena cjelodnevna škola: Stižu novi predmeti, mijenjaju se odmori, neki u školi i do 17 sati

Škole se mogu prijaviti do 28. travnja

Škole zainteresirane za sudjelovanje u ovom programu prijavljuju se na javni poziv putem elektroničkog obrasca. U dokumentaciju koju moraju priložiti ulaze:

  • suglasnost osnivača škole za sudjelovanje u eksperimentalnom programu
  • suglasnost školskog odbora za sudjelovanje u eksperimentalnom programu
  • izjava ravnatelja o smjenskom radu škole
  • motivacijsko pismo za sudjelovanje u eksperimentalnom programu

Krajnji rok za podnošenje prijava je 28. travnja 2023. godine do 23.59 sati. Procjenu prijava vršit će posebno stručno povjerenstvo, a kako bi uzorak bio zadovoljavajući, prilikom odabira škola vodit će se računa o njihovoj geografskoj pripadnosti, zatim da su zastupljene škole iz većih i manjih sredina i škole različitih veličina. U obzir se uzimaju i obilježja postojeće i planirane organizacije rada škola, učitelja i stručnih suradnika, općih i socioekonomskih obilježja učenika škole te mogućnost organizacije vanjskog vrednovanja.

Više detalja o javnom pozivu možete doznati u dokumentu ispod. Napomena: ako vam javni poziv nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
učionica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap