Pretraga

Od Nove Godine komplet udžbenika poskupljuje za 75 kuna

A- A+

Vlada od 1. siječnja uvodi PDV na knjige. Iako će iznositi minimalnih 5 posto, dodatno će opteretiti roditelje koji školuju djecu. Uzmemo li u obzir da mnoga kućanstva školuju i po nekoliko djece, poskupljenja sigurno neće proći nezamijećeno.

PDV na knjige koji stupa na snagu 1. siječnja iduće godine, dodatno će financijski opteretiti, ionako prenapregnute kućne budžete. Iako će porez biti minimalnih 5 posto, ipak će biti osjetan za sva kućanstva koja imaju školarce, te prema tome obvezu kupiti im udžbenike.

Dvadesetak knjiga zajedno s radnim bilježnicama u srednjim školama, desetak za niže i petnaestak za više razrede osnovne škole, teret su koji moraju podnijeti roditelji, a mnogi i više puta. Vlada uvođenje ovog poreza, obrazlaže kao dio procesa usklađivanja hrvatskog poreznog sustava s onim u Europskoj uniji, mada su PDV na knjige neke zemlje poput Irske odbile uvesti, a da za to nisu zaradili sankcije.

Poskupljenje će ovisiti i o dobroj volji predavača

Potaknuti time odlučili smo analizirati prosječne vrijednosti novih udžbenika, s tim da su manja ili veća odstupanja svakako moguća, a ovise o politici škole, senzibiliziranosti nastavnog osoblja s roditeljima djece te odabiru izbornih predmeta poput vjeronauka ili etike. Poteškoće u analizi nam je stvarala činjenica da u strukovnim srednjim školama, nije moguće izdvojiti načelnu cijenu. Stoga smo uzeli za primjer ekonomske škole za koju postoji najveći interes za upis među osmašima.

Uzimajući u obzir obvezne udžbenike, te radne bilježnice za potrebne predmete poskupljenja koja će prouzrokovati uvođenje PDV-a na knjige će biti zamjetna.

Kopiranje, antikvarijat ili nekompletna literatura

Kao što je to naša analiza pokazala poskupljena će olakšati roditeljski džep od 20-ak kuna u prvom razredu osnovne škole, do 75 u prvom razredu srednje škole. Dakako postoje i alternative kupovini novih udžbenika, poput antikvarijata, kupovanja udžbenika od prethodnih generacija, te kopiranje istih.

Problem ovim alternativama predstavljaju stalne izmjene školskog programa koje povlače za sobom i promjene udžbenika, tako da su učenici svakih nekoliko godina osuđni kupovati potpuno nove udžbenike, na radost osiromašenih izdavača.

Učenici i njihovi roditelji i dalje će ovisiti o dobroj volji pojedinih ravnatelja i predavača, koji nastoje rasteretiti kućne budžete ili će jednostavno mnoga kućanstva morati slati djecu u školu s nepotpunom opremom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap