Oni odlučuju o sudbini štrajka: Tko su i kako se biraju čelnici sindikata?

Posljednjih tjedana sindikalni vođe jedni su od najistaknutijih osoba u javnosti. Odlučili smo stoga provjeriti kako se dolazi na čelo sindikata te što znače institucije koje nas podsjećaju na one iz Igre prijestolja – Veliko i Malo vijeće. Zanimljivo je kako u Sindikatu visokog obrazovanja najviše ovlasti nema predsjednik već glavni tajnik Vilim Ribić.

screenshot: Facebook|Srednja.hr

Na hrvatskoj obrazovnoj sceni postoje četiri sindikata. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja zadužen je za područje visokog obrazovanja. Sindikat hrvatskih učitelja zastupa zaposlenike osnovnih škola, a Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, kako mu samo ime kaže, one u srednjim školama. Sindikat Preporod zastupa zaposlenike osnovnih i srednjih škola.

Na čelu svakog sindikata nalaze se njihovi predsjednici. No ne biraju ih svi članovi sindikata, već je njihovim statutima propisan delegatski način izbora. To ukratko znači da članovi sindikata neke škole biraju svoje povjerenike, koji među sobom biraju županijske koji onda, opet među sobom, izabiru ljude za dodatne funkcije.

Nema sustava ‘jedan član, jedan glas’

Nastavnici zapjevali bećarac ispred Vlade: 'E naš Plenki koja je strahota, pjevat vama i to bez prostota'

Temeljna institucija sindikata je podružnica. Ona se osniva na razini neke škole, čiji nastavnici biraju sindikalnog povjerenika. Oni među sobom biraju županijskog povjerenika. Nema sustava ‘jedan član, jedan glas’. Dakle, tko ne postane povjerenik škole, nema se šanse kandidirati za druge funkcije.

Županijski povjerenici zajedno uz izabrane članove čine Skupštinu, na kojoj se biraju predsjednici sindikata. U Sindikatu Hrvatskih učitelja svaka županija bira po jednog dodatnog člana Skupštine na 300 članova sindikata. U Sindikatu preporod Skupštinu čine baš svi povjerenici. Za Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama ne znamo jer njihov statut nije javno dostupan.

Veliko i Malo vijeće

U srijedu štrajka cijela Hrvatska! Sindikati objavili raspored i za ponedjeljak i utorak

Članovi Skupštine među sobom biraju članove vijeća. Oni koji su gledali Igru prijestolja, mogli bi shvatiti o čemu je riječ. Veliko vijeće je izvršno i operativno tijelo sindikata, dok Malo vijeće ima manje članova pa brže donosi i izvršava ponešto manje bitne odluke. Veliko vijeće, na primjer, odlučuje o početku i kraju štrajka.

Skupština pak bira predsjednika. Trenutna predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja je Sanja Šprem, koja se istaknuta po govorenju kajkavskim narječjem (o čemu u posljednje vrijeme i sama zbija šale). Gledateljima našeg Facebook live prijenosa poznat je i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, jer uglavnom upravo on otkriva gdje će se sutradan štrajkati.

Sindikalisti Sanja Šprem i Branimir Mihalinec | Screenshot: Srednja.hr/Facebook

Na čelu sindikata Preporod se nalazi Željko Stipić, koji često kritizira rad ‘konkurentskih’ sindikata.

Željko Stipić | Screenshot: N1

Predsjednik je, dakle, osoba na čelu sindikata te ga javno zastupa, ali i odgovara za njegov rad.

Negdje je tajnik ipak šef

Međutim, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ima ponešto drukčije raspoređene ovlasti unutar hijerarhijske strukture.

Možda upravo zato gotovo nikad ne vidimo prof. dr. sc. Petra Pervana, predsjednika NSZVO-a, ali je zato tu puno češće njegov glavni tajnik Vilim Ribić. Jer, prema njihovu statutu “Tajništvo Sindikata je izvršno i upravljačko tijelo Sindikata”.

Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja | screenshot: YouTube

A Tajništvom upravlja – tko drugi nego – glavni tajnik. On je zadužen da “ravna Sindikatom u organizacijskom i upravljačkom smislu, samostalno vodi poslove iz prethodnog članka, odnosno stara o pitanjima same organizacije Sindikata i kao ravnatelj Tajništva brine o unutarnjim pitanjima samog Tajništva”.

Samo dva hrvatska sveučilišta otvoreno pozvala svoje zaposlenike na štrajk

Također, statut propisuje da svi drugi zaposlenici za svoj rad odgovaraju glavnom tajniku. Glavni tajnik ima ovlaštenja poslodavca: donosi odluke o zapošljavanju, o promjenama plaća, statusu i radnom položaju pojedinih zaposlenika i odlučuje o otkazima u Tajništvu. Može preuzeti i dio političkih ovlaštenja predsjednika Velikog vijeća.

Odgovoran je za sve odluke financijske naravi, a odlučuje i o raspolaganju Fondom solidarnosti. Ukratko rečeno, glavni tajnik je ‘bog i batina’ Nezavisnog sindikata znanosti. A bira ga samo uski krug ljudi, okupljen u Malo vijeće.

Predsjednik gotovo bez ovlasti

Predsjednik Sindikata ima samo dvije ovlasti: (1) saziva Sabor i vodi njegov rad te (2) prati primjenu Statuta i odluka Sabora i o tome izvješćuje Sabor. Uz to, uz predsjednika Velikog vijeća može predstavljati Sindikat.

Zanimljivo je kako predsjednik NSZVO-a ne može biti netko tko nije u zvanju manjem od izvanrednoga profesora, višega znanstvenoga suradnika, profesora visoke škole ili drugoga odgovarajućega ranga.

Za glavnom tajnika, međutim, nema takvih kriterija. Hrvatska znanstvena bibliografija, primjerice, gospodina Ribića prepoznaje po broju znanstvenika, ali napominje da za njega “nema pronađenih radova”.

Ivo Goldstein, Vilim Ribić i Igor Radeka na konferenciji za medije Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja | Foto: Dora Kršul, srednja.hr

Predsjednik Velikog vijeća također je sindikalna faca. Vodi i provodi sindikalnu politiku u okviru dogovorene politike i strategije, a istodobno je i predsjednik Malog vijeća. Po funkciji je predstavnik Sindikata u udrugama više razine, a ima i gomilu drugih ovlasti. Tu funkciju trenutno obnaša prof. dr. sc. Igor Radeka.

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

[UŽIVO] Otkriveno gdje se štrajka u ponedjeljak i utorak, u srijedu cijela Hrvatska

Poznato u koje dvije županije se štrajka u ponedjeljak

Dio škola potrošio rezervu radnih dana, Divjak: Postoji mogućnost produljenja godine

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

Odgovori