Pretraga

Odluka o financiranju asistenata u nastavi i ove godine nakon početka školske godine

A- A+

Natječaj za osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika raspisan je sredinom prošlog mjeseca i završava u petak, ali Odluka o financiranju asistenata za djecu s posebnim potrebama donijet će se tek u listopadu. Iz MZOS-a objašnjavaju kako natječaj nisu mogli pokrenuti ranije zbog zahtjeva Europske komisije te da će već u rujnu poslati obavijest, prema kojoj će kandidati moći vidjeti hoće li dobiti sredstva za iduću školsku godinu.

Da će Odluka o financiranju asistenata u nastavi za djecu s posebnim potrebama i ove godine biti donesena tek nakon početka školske godine upozorili su iz Hrvatske zajednice županija. 

U svom priopćenju javnosti istaknuli kako je problem nastao oko samog početka provedbe projekta jer je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odbacilo prijašnji stav da će sredstva za pomoćnike u nastavi biti ravnomjerno raspoređena po županijama.

Izdvojeni članak

Za asistente u nastavi ove godine 9 milijuna kuna više

Pomoćnik ministra uvjerava da će sva djeca dobiti asistenta u nastavi

– To znači da svi osnivači škola međusobno konkuriraju za financijsku potporu.Tako će nijanse presuditi komu će se omogućiti sredstva za pomoćnike u nastavi i u kojem iznosu, a to ponovno vodi do toga da se svoj djeci s teškoćama neće moći pružiti nesmetan nastavak školovanja, piše u priopćenju Hrvatske zajednice županija, čiji je predsjednik župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.

S druge strane, pomoćnik ministra obrazovanja Staša Skenžić je za Hrvatsku uživo izjavio kako su za sljedeću školsku godinu osigurali 10 milijuna kuna više te da je to samo mjera pomoći lokalnim proračunima, ali i da je siguran da će sva djeca koji imaju takvu potrebu, dobiti asistenta u nastavi.

Izdvojeni članak

Unatoč milijunima osiguranim iz europskog fonda djeca s posebnim potrebama opet sa strepnjom ulaze u novu školsku godinu

Natječaj pokrenut tek sredinom srpnja zbog zahtjevnih uredbi Europske komisije

Iz MZOS-a objašnjavaju da se natječaj pokrenuo u okviru novog programskog razdoblja ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020’, te su zahtjevi iz uredbi Europske komisije utjecali na to da su se prijave otvorile tek 13. srpnja.

– Jednostavnim uvidom na objavljene natječaje na centralnoj mrežnoj stranici www.strukturnifondovi.hr se može utvrditi da niti jedan drugi natječaj u okviru navedenog Operativnog programa još nije objavljen što govori u prilog dodatnom naporu uloženom da se ovaj natječaj ipak objavi unatoč navedenim proceduralnim zahtjevima/preprekama, tj. da se omogući angažiranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika u novoj školskoj godini, odgovorili su nam iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap