Pretraga

Odzvonilo ispričnicama: Ili pregled ili neopravdani

Liječnici obiteljske medicine od listopada više neće izdavati ispričnice učenicima koji se uistinu nisu i liječili kod njih. Upravo je ovo novo pravilo predstavljeno na Vijeću Koordinacije hrvatske obiteljske medicine održanome u Metkoviću 17. rujna. Na taj način liječnici žele smanjiti administrativna poslove i posvetiti se više onome za što su se i obrazovali – liječenjem. 

Ako je suditi prema novim pravilima vođenja zdravstvenih administracija predstavljenim od strane predstavnika liječnika obiteljske medicine, lakom dolaženju do ispričnica izgleda je odzvonilo. Tako će učenici sve lakše doći do neopravdanih sata, a teže do opravdanog dana zahvaljujući ispričnicama za koje su do sad mogli ‘srediti’ i putem telefona.

Kako je naglašeno na Vijeću, između ostalog, stoji i kako (ne)izdavanje ispričnica kreće od 1.listopada, a ispričnice će od tog datuma moći podignuti isključivo učenici koji su se zaista i liječili kod svog doktora. 

– U sljedećem razdoblju nećemo ispisivati ispričnice za izostanak s nastave za školsku djecu, ako ih stvarno nismo liječili niti ćemo ispisivati razne bespotrebne potvrde. Smatramo da je opravdavanje izostanka obveza roditelja i nastavnika, stoji na stranicama KoHOM-a. 

Prema sadašnjem pravilniku roditelji djetetu mogu opravdati neuzastopnih tri dana nedolaska u školu, no, u slučaju više od jednog dana tu uskače liječnik kojemu se roditelji i djeca najčešće obrate telefonski. Liječnici, naime, negoduju pravilnikom da zbog jednog dana izostanka učenici moraju tražiti ispričnicu od njih.

– Učitelji nakon jedan sat izostanka zahtjevaju da se donese liječnička ispričnica. Naravno, postoje bezopasne, samoizlječive bolesti i roditelj, s punim pravom, izliječi dijete kod kuće. I ako od mene telefonom traže ispričnicu, koji je onda razlog, ako ja roditelju vjerujem, da mu ne vjeruje učitelj?, istaknula je za RTL Ines Balint iz KoHOM-a.

Novo pravilo u zdravstvenoj administraciji, ističe Balint, trebalo bi pozitivno utjecati i na roditeljski utjecaj u opravdavanju izostanaka, a time bi se smanjio i broj izdanih ispričnica kojih se godišnje ispiše gotovo 300 tisuća. 

Odzvonilo ispričnicama: Ili pregled ili neopravdani
Share via
Copy link
Powered by Social Snap