Pretraga

Ogolili je koliko su mogli: Obnova 400 godina stare škole krenula u drugu fazu

A- A+

Privremena gradonačelnica otvorila je u ponedjeljak drugu fazu radova na zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkog. Zgradi staroj 400 godina majstori su do sada zidove ogolili koliko su mogli, a Jelena Pavičić Vukičević poručila je da će učenici prvi put nakon prošlogodišnjeg ožujskog potresa u svoje stare školske klupe sjesti 1. rujna.

Gimnazija Tituša Brezovačkog | foto: Grad Zagreb

– Okupili smo se kako bismo otvorili radove na II. fazi obnove, odnosno radove na cjelovitoj obnovi škole sukladno Zakonu o obnovi te drugim zakonskim propisima, a investicija iznosi gotovo 45 milijuna kuna. Nadam se da ćemo 1. rujna ovdje vratiti sve učenice i učenike, nastavno osoblje i ostale djelatnike kako bismo mogli nastaviti s odgojno-obrazovnim procesom na istoj razini kao i prije potresa, kazala je dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba koja obnaša dužnost gradonačelnika u ponedjeljak je otvorila radove na II. fazi obnove zgrade Gimnazije Tituša Brezovačkog koja je znatnije stradala u prošlogodišnjem zagrebačkom potresu.

Izdvojeni članak

Zagrebačke škole razrušene u potresu: ‘Bojimo se i ući unutra’

Starogradska ljepotica

Riječ je, navode iz Grada, o gotovo 400 godina staroj zgradi koja je sve do danas sačuvala svoju osnovnu tlocrtnu koncepciju, oblikovne i konstruktivne karakteristike arhitekture 17. stoljeća pa se smatra iznimno važnom urbanističkom, kulturnom i obrazovnom građevinom.

Pavičić Vukičević je naglasila da se obnova, kako je rekla, ove starogradske ljepotice provodi u suradnji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode.

– Potres nas nije zaustavio, čak ni usporio! Upravo suprotno, s još većim žarom nastavljamo graditi i nadograđivati te unaprjeđivati odgojno-obrazovni standard u našem gradu, zaključila je zamjenica.

foto: Grad Zagreb

‘Gornji Grad će opet živnuti od smijeha’

Ravnatelj Gimnazije Damir Jelenski je u prvome redu zahvalio Gradu Zagrebu i Gradskom uredu za obrazovanje što su napravili sve da školu dovedu u prvobitno stanje.

– Radujemo se završetku obnove i danu kada će Gornji Grad opet živnuti od smijeha i radosti naših učenika koji će se vratiti u svoje sigurne školske klupe, zaključio je Jelenski.

foto: Grad Zagreb

Iz Grada podsjećaju kako je u zagrebačkome potresu oštećeno 175 odgojno-obrazovnih objekata te su ovlašteni statičari u koordinaciji Gradskog ureda za obrazovanje i Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo upućeni na teren radi statičke procjene sigurnosti školskih i vrtićkih objekata odmah nakon potresa. Od 175 oštećenih objekata, kažu, obnovljena su 162, a obnova preostalih 13 znatnije oštećenih, među kojima je i Gimnazija Tituša Brezovačkog je u tijeku.

Podsjetimo, dan nakon potresa, 23. ožujka prošle godine, pričali smo s ravnateljem Tituša. Pokazao nam je tada i u kakvom je stanju bila škola, pogledajte.

Ogolili je koliko su mogli: Obnova 400 godina stare škole krenula u drugu fazu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap