Pretraga

Za sve one koje zanima kako mediji utječu na našu sliku o sebi, ovo predavanje bit će veoma korisno

Mediji na neki način utječu na našu sliku o sebi, a upravo o tome govorit će Margareta Jelić. Ona je izvanredna profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te će u Centru BEA održati predavanje Mediji i samopoimanje: utjecaj medija na izgradnju slike o sebi. Predavanje je besplatno te se održava u subotu, 8. prosinca od 11 do 13 sati. Za dolazak na predavanje potrebna je prethodna najava mailom.

Kristian Jones, “Brainwashed”, 2016

Predavanje Mediji  i samopoimanje: utjecaj medija na izgradnju slike o sebi održat će Margareta Jelić, izvanredna profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Govorit će o tome kako naša slika o sebi utječe na naše samopoštovanje, te kakvu ulogu u formiranju slike o sebi imaju mediji i društvene mreže.

Doktorski studij Mediji i komunikacija od jeseni je dostupan studentima na Sveučilištu Sjever

Predavanje će se održati u subotu 8. 12. 2018. od 11 do 13 h u Centru BEA, Ribnjak 38.

– Samopoštovanje je samoprocjena vlastite vrijednosti, tj. vrednovanje sebe na pozitivan ili negativan način. Smatra se jednim od najvažnijih pokazatelja dobrog funkcioniranja u životu. Samopoštovanje temeljimo na procjenama uspjeha i neuspjeha u različitim aspektima života, a vrlo važan aspekt je i fizički izgled, odnosno vlastita slika tijela. To posebno vrijedi za mlade (posebno za djevojke) u doba puberteta, kada djevojke vlastitu vrijednost sve više procjenjuju u terminima izgleda, osjetljivije su na mišljenje drugih, te to razdoblje prati i niže samopoštovanje. No, što određuje što ćemo smatrati uspjehom ili neuspjehom?, govori profesorica Jelić.

– U pravilu se uspoređujemo s određenim standardom. Temelj nezadovoljstva vlastitom slikom o sebi najčešće je diskrepanca između toga kako vidimo sebe  (aktualnog ja) i idealnog ja. Idealnu sliku tijela u velikoj mjeri oblikuje društvo putem medija te je često nedostižna. Televizija, modni časopisi, internet i društvene mreže promoviraju mršavost kao ideal ženske ljepote i uspjeha, što može dodatno potaknuti razvoj poremećaja prehrane. Mediji naravno ne uzrokuju direktno poremećaje prehrane (uzroci su mnogostruki), no poruke koje mediji šalju mladima mogu utjecati na povećanje rizika time što određuju nerealistične standarde. Nadalje, društvene mreže potiču usporedbu s drugima, a iskrivljeni prikazi tijela na njima također nude neostvarive ciljeve. To u pravilu rezultira  nezadovoljstvom vlastitom slikom tijela kod djevojaka i žena. Konačno, važno je napomenuti kako je uloga medija sve veća jer mladi koriste moderne tehnologije više nego ikad prije, nastavlja Jelić.

Sudjelovanje na predavanju je slobodno, uz obaveznu raniju najavu mailom na info@centarbea.hr

Predavanje je namijenjeno svima koje zanima povezanost utjecaja medija, slike o sebi, samopoštovanja, idealnog  i aktualnog ja:  korisnicima usluga Centra BEA, roditeljima i bližnjima oboljelih, kao i studentima, volonterima i stručnjacima. Boljim razumijevanjem ovih složenih međuodnosa možemo osnažiti sebe i druge, te koristiti medije za vlastitu dobrobit.

Za sve one koje zanima kako mediji utječu na našu sliku o sebi, ovo predavanje bit će veoma korisno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap