Pretraga

Ova europska zemlja ukida predmete u školama

A- A+

Iako poznata po svojim uspješnim obrazovnim reformama, Finska uvodi radikalne promjene u škole izbacujući predmete i uvodeći teme kao nastavne jedinice. Stručnjaci smatraju kako je u 21.stoljeću potrebna drugačija vrsta obrazovnog sustava koji će učenike pripremiti za buduća radna iskustva.

Klasični su satovi zamijenjeni, kako ga Finci vole nazivati, fenomenom podučavanja, odnosno usvajanjem gradiva preko teme, a ne klasičnih predmeta. Promjene u obrazovnom sustavu nužne za razvoj industrije i modernoga društva.

Izdvojeni članak

[Infografika] Finski učenici sve do tinejdžerstva bez domaće zadaće

Kroz temu ugostiteljstva učit će elemente matematike, strane jezike i pisanje

U nekim se srednjim školama u Helsinkiju pristup već implementirao pa tako učenici strukovnih škola neće slušati tradicionalne predmete poput povijest i zemljopisa već će u sklopu teme ugostiteljstvo učiti elemente matematike,strane jezike kako bi se mogao sporazumijevati s turistima, komunikacijske vještine i vještine pisanja, prenosi britanski Independent.

Učenici koji planiraju studirati, slušat će teme poput Europske Unije, u sklopu koje će dobiti znanje elementarne ekonomije, povijesti koja se odnosi na zemlje članice, jezika i geografije.

Već se 70% učitelja srednjih škola obučava za novi sustav

Promjene će se odnositi i na tradicionalni format u kojemu učenici pasivno slušaju, a učitelji podučavaju. Nastojat će se poboljšati interakcija i unaprijediti rad u grupama što će doprinjeti poboljšanju komunikacijskih vještina.

Već se 70% učitelja u srednjim školama Helsinkija priprema za novi sustav iako je prijedlog naišao na negodovanja. Dvije godine postepenog uvođenja novog modela pokazalo je odlične rezultate među učenicima, a projekt bi se trebao ustaliti u svim školama Finske do 2020.

Cilj je novog pristupa promijeniti ustaljene načine predavanja te promovirati karakter i komunikacijske vještine učenika, a ne ih vrednovati isključivo putem testova.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap