Pretraga

Ovako se nastavnici iz susjedstva bore za svoja prava: Krenuo masovni štrajk i prosvjed obrazovnih djelatnika u Sloveniji

A- A+

Povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenima u školstvu za tri platna razreda i povećanje regresa za godišnji odmor – zahtjevi su koje slovenski Sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti zahtjeva od svoje Vlade. Upravo zbog toga danas  je u Sloveniji započeo štrajk nastavnika i odgojitelja, te ostalih djelatnika u obrazovanju, u kojemu prema podacima sindikata sudjeluje 37.000 zaposlenih iz oko 1.000 obrazovnih ustanova.

Screenshot: RTV Slovenija

Obrazovni djelatnici iz cjele Slovenije danas je došlo Ljubljanu, na prosvjedno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada, piše N1.

Izdvojeni članak

Dio studentskih organizacija Filozofskog fakulteta organizira prosvjed ‘Sveučilište mora bolje’

Plaće zapolesenih u državnoj upravi, tvrdi sindikat koji je pokrenuo štrajk, neproporcionalno više od plaća nastavnih radnika s istim stupnjem obrazovanja. Mišljenja su da to treba ispraviti, a plaće u školama i na fakultetima vratiti na razinu prije uvođenja restrikcija zbog krize do kojih je došlo 2012. godine budući da BDP zadnjih godina raste.

Inače, u ponedjeljak je sa štrajkom počela i slovenska policija i službenici MUP-a, a u utorak su dvosatni štrajk održali zaposleni u zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Premijer Miro Cerar prosvjede smatra neopravdanima, piše N1, a zahtjeve za povećanje plaća pretjeranima i upozorava na opasnost od narušavanja sustava plaća u javnom sektoru i moguće posljedice za stabilnost javnih financija.

Ovako se nastavnici iz susjedstva bore za svoja prava: Krenuo masovni štrajk i prosvjed obrazovnih djelatnika u Sloveniji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap