Pretraga

Pao dogovor oko plaćanja probne mature nastavnicima, poznato kolike će biti naknade

A- A+

Ove godine, uz redovnu, učenici će polagati i probnu državnu maturu jer su ispiti sastavljani prema novim kurikulumima po kojima su pohađali veći dio nastave. Te ispite provodit će same škole i ocjenjivati ih nastavnici, a nastavnički sindikati pobunili su se jer je Ministarstvo prvotno odbilo prijedlog da se taj posao nastavnicima dodatno plati, kazavši da to ulazi u redovne obveze nastavnika. No, nakon niza sastanaka u Ministarstvu odlučeno je da će se rad na probnoj maturi ipak dodatno plaćati, a ovog petka dogovoreni su i iznosi naknada.

foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Sindikat Preporod ovog je petka priopćio kako je se na upravo održanom sastanku predstavnika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata Preporod s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja razgovaralo se o naknadama odgojno-obrazovnih radnika koji će sudjelovati u provedbi ispita probne državne mature.

Kako javljaju iz Preporoda, ispitni koordinatori dobivaju naknadu od 1.750 kuna iznosu. Rad ocjenjivača  za općeobrazovne predmete će se nadoknaditi s 33 kune po ispitu iz Hrvatskog jezika (osnovna i viša razina); 13 kuna po ispitu za Matematiku (osnovna razina) i 27 kuna po ispitu iz Matematike (viša razina);  22 kune iz Engleskog jezika (niža razina) i 28 kuna iz Engleskog (viša razina); 20 kuna iz Njemačkog jezika (osnovna razina) i 28 kuna iz Njemačkog jezika (viša razina). Bitno je naglasiti da je u svim slučajevima riječ o bruto iznosima, kao i na redovnoj državnoj maturi.

Kada je riječ o izbornim predmetima i tu cifre ovise o predmetu kao i na redovnoj maturi. Ispravljivači će do dobiti naknade od 10 kuna bruto po ispitu za Povijest do 32 kuna bruto po ispitu za Geografiju. Također, naknada za dežurstvo nastavnika na ispitima iznosit će 30 kuna bruto po satu dežurstva, s tim da se u obzir uzima sunčani sat od 60 minuta..

– Ostaje se pri principu dragovoljnosti, što znači da nitko neće biti primoran raditi poslove vezane uz održavanje probne državne mature, naglasili su za kraj iz Sindikata Preporod.

Dopuna teksta, 25. veljače u 16:44h

Zbog ovog dogovora mijenja se i Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima. U javnu raspravu oko naknada možete se uključiti ovdje.

Pao dogovor oko plaćanja probne mature nastavnicima, poznato kolike će biti naknade
Share via
Copy link
Powered by Social Snap