Pretraga

Pao dogovor Vlade i sindikata oko povećanja regresa: Članovima veći iznos nego nečlanovima

A- A+

Sindikat i Vlada održali su još jedan sastanak oko temeljnog kolektivnog ugovora. Dogovoreno je da regres za ovu godinu naraste na 250 eura za nečlanove sindikata i 300 eura za članove. O pitanju isplate božićnice za ovu, ugovaranja uskrsnice za iduću te o povećanju osnovice plaće pregovarat će se u rujnu.

U petak je održan i treći krug pregovora oko temeljnog kolektivnog ugovora za državne i javne službenike, što uključuje i sve zaposlenike u sustavu obrazovanja. Dogovoreno je povećanje regresa za ovu godinu, a budući da to dozvoljava posljednja izmjena Zakona o radu, veći iznos dogovoren je za članove sindikata.

Članovima sindikata regres veći za 50 eura nego nečlanovima

– U trenucima kada nešto više od 235 tisuća državnih i javnih službenika zaprima isplate za travanj u kojem je povećana osnovica za dva posto mi smo danas postigli konsenzus da i sljedeće pravo koje će biti prvo isplaćeno, a riječ je o regresu za ovu godinu, bude dodatno uvećano. On je bio prošle godine isplaćen u iznosu od 199 eura, a ove godine predvidjeli smo da bude 250 eura za sve službenike nečlanove sindikata, a za članove reprezentativnih sindikata iznosit će 300 eura, rekao je nakon sastanka ministar rada Marin Piletić za HRT.

Detaljan izvještaj sa sastanka objavio je Sindikat Preporod, jedan od tri reprezentativna sindikata u osnovnom i srednjem školstvu. Kako navode iz Preporoda, Vlada je prvo ponudila 250 eura nečlanovima i 270 članovima, no sindikati nisu željeli popustiti i tražili su da razlika za članove i ne članove bude barem 50 eura te im je udovoljeno. Pregovori o uskrsnici i povećanju osnovice bit će tek u rujnu, mada su sindikati tražili pomicanje tog roka na raniji datum.

– Vladi je prihvatljivo da se među nova materijalna prava u TKU uvrsti i uskrsnica, ali Vlada o njenom iznosu želi pregovarati tek u rujnu. Na inzistiranje više sudionica i sudionika sastanka da se u pregovore uključi i pitanje povećanje osnovice, ministar Piletić je naglasio da oni ne bježe od razgovora o svakoj temi pa i ovoj. Također, ne vide ništa sporno ni u tome da se u te razgovore uključi i ministar financija. Njima, tj. Vladi, još jednom je istaknuo Piletić, nije prihvatljivo bilo kakvo pregovaranje o povećanju osnovice prije rujna. Uostalom, naglasio je to Piletić, moramo se držati dogovora iz prošle godine, stoji u izvještaju Preporoda.

Izdvojeni članak
nacionalni ispiti_učiteljica

Sindikat Preporod: ‘Vlada ne želi platiti poslove dežurstava učitelja i koordinatore na nacionalnim ispitima’

Ustavni sud bavi se odredbom Zakona o razlikovanju člana od nečlana

Preporod je otkrio i da su na sastanku doznali da je Ustavni sud zatražio očitovanje Vlade o dijelu Zakona o radu koji se odnosi na razlikovanje članova i nečlanova sindikata, a Ministarstvo rada već je pripremilo opsežan odgovor.

– Vezano uz pokušaje preispitivanja ustavnosti spornih odredbi ZOR-a, ministar Piletić je istaknuo da je i prema njemu i prema premijeru stigao dopis od vrlo važnog sindikata o obustavi ovih pregovora dok ne dođe do očitovanja Ustavnog suda. Piletić je više puta istaknuo da Vlada čvrsto stoji iza rješenja na koje je pristala jer su to sindikati zahtijevali, a s čim se ne slažu mnogi, ‘od uvaženih profesora radnog prava pa sve do oporbenih političara’, stoji u izvještaju Preporoda.

Kako je izvijestio ovaj sindikat, odluka o prihvaćanju ili odbijanju ponude donijet će se na tijelima sindikata ili izjašnjavanjem članstva, a novi sastanak na kojem će se sindikati očitovati o prihvatljivosti ponude trebao bi biti 12. svibnja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap