Pretraga

Pet tisuća učenika dobit će VIDI-X računala: Već imaju ideje što će s njima raditi

A- A+

Malo i moćno mikroračunalo VIDI-X, potpuno osmišljeno u Hrvatskoj, od jeseni će dobiti 5.000 učenika. Mogućnosti za korištenje su mnogobrojne te ideja ne nedostaje. Radit će se tako sustavi za zaštitu od ptica ili sustav za regulaciju temperature, sat za bicikl ili svjetlo za bicikl, samoposlužni caffe automat, izrada vaga, vremenska stanica i slično

foto: VIDI X

VIDI-X mikroračunalo isporučeno u prvih dvanaest hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Razvojna pločica i mikroračunalo u jednom uređaju kao KIT za slaganje, nastavnicima i edukatorima će uvelike olakšati rad u STEM području. Inicijativa „Sanjaj i ostvari“ krenula je 2020. godine u ambiciozan projekt kojem je cilj poboljšati mogućnosti i prilike za učenike koji se žele baviti robotikom, IoT projektima, elektronikom i ostalim područjima u kojima se može iskoristiti VIDI-X mikroračunalo.

Priča koja inspirira

Medijska kuća Vidi je u suradnji s brojnim hrvatskim tehnološkim kompanijama radila na dizajnu VIDI-X mikroračunala. Kroz inicijativu „Sanjaj i ostvari“, škole su se mogle prijaviti za besplatne VIDI-X uređaje. Preko 60 škola prijavilo se za opremanje učionica mikroračunalom, a u prvom valu pronašli su se sponzori, hrvatske tvrtke velikog srca koje su prikazale veliku društvenu odgovornost, čime je opremljeno 12 škola, a obuhvaćeno oko 5000 učenika kojima je ova tehnologija sada dostupna.

Na web stranici Home | VIDI Project X (vidi-x.org) mogu se pronaći sve prijavljene škole, koje čekaju ili su dobile svoje donatore. Opremanje škola VIDI X mikroračunalima financirano je do sada sredstvima gospodarskih subjekata koje dobrovoljno odlučuju o priključenju inicijativi te samostalno odabiru školu kojoj će donirati VIDI X.

Osim same VIDI-X učionice, škole postaju dijelom veće inicijative i samim time dobivaju od strane zagrebačkog FER-a, dobro osmišljenu edukaciju profesora te se uključuju u druge aktivnosti (radionice, natjecanja, hackatoni) kojima će se motivirati djecu na rad na mikroračunalima i kreiranju inovativnih projekata.

Vidi surađuje na projektu i s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, koji je zahvaljujući sufinanciranju Europskog fonda za regionalni razvoj sa VIDI-jem potpisao ugovor o izradi edukativnih inovativnih radionica korištenja VIDI-X mikroračunala u nastavi, pa će nastavnici uz mikroračunala dobiti i besplatne edukacije kako bi mogli dalje prenositi znanje kao budući VIDI X mentori i edukatori.

VIDI-X u školama uz pomoć hrvatskih tvrtki

U prosincu suVIDI-X učionicama opremljene prve dvije škole, MIOC i Tehnička škola Ruđera Boškovića uz pomoć tvrtki Tomsoft i Prodigital.

Ovih dana na VIDI-X karti Hrvatske pojavili su se zlatni smajlići u mnogim gradovima širom Hrvatske pa su tako u VIDI-X klub ušle škole koje su svojim prijavljenim projektima zainteresirale svoje donatore. To su: Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Osnovna škola Julija Klovića Zagreb, Prva osnovna škola Ogulin, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka, Elektrotehnička škola Zagreb, Obrtnička škola Bjelovar, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška, Elektrotehnička i prometna škola Osijek te Osnovna škola Vrgorac.

‘Ovo je iznad svega s čime smo do sada radili’

Valentina Blaškvović, nastavnica informatike u Prvoj osnovnoj školi Ogulin, kaže kako su njezini učenici oduševljeni. VIDI-X su spajali već treći dan i isprobavali njegove mogućnosti.

– Ja sam sretna jer su oni zainteresirani i mislim da je tu već pola posla urađeno. Ostatak – kako što radi, to ćemo sve u hodu. Prvenstveno mi je cilj uključiti sve učenike kako bi svi došli u doticaj, pa makar ga samo držali u ruci, iako čisto sumnjam da će na tome ostati. Do sada smo imali uvijek neki manji broj uređaja pa bih morala odabirati tek nekoliko učenika koji bi na njima radili. Još nisam u potpunosti odlučila kojim projektima ćemo se baviti (došli su nam prije tri dana), ali sam gotovo sigurna da ćemo ih povezivati s micro:bitom jer su svi učenici od prvog do osmog razreda upoznati s radom na njemu. Povezivat ćemo ih s opremom koji posjeduje škola ili ja privatno – mBot, Hexapod, MakeBlock Neuron Creative Kit, Arduino MK 1000, micro:Magueen, i ostalo. Koncentrirat ćemo se na sadržaje koji su vezani uz školu i projekte koje smo već izvodili – kalkulator, spy robot, igra zmijica, ali ćemo ih proširiti VIDI-X-om, kaže Blašković.

Petar Dobrić, učitelj tehničke kulture i informatike koji se robotikom i STEM aktivnostima u Osnovnoj školi Julija Klovića bavi već 15 godina kaže kako se na VIDI-X ‘Sanjaj i ostvari’ prijavio jer je želio učenicima prikazati nešto novo te otvoriti neke nove poglede na svijet programiranja, robotike i automatike.

– Ovaj uređaj je fantastičan i nudi toliko mogućnosti da još ni sam nisam svjestan što ima. Na prvu se vidi da je ovo Mercedes prema nekim pločicama i kontrolerima koje smo do sada koristili jer objedinjuje puno toga, uključujući i display u jednom, prepričao je Dobrić.

Bacaju se u projekte Interneta stvari

Kao i u ostalim školama, VIDI-X raspakirali su talentirani učenici. Juraj i Antonio prvi su se bacili na VIDI-X u OŠ Julija Klovića iz Zagreba, a radi se inače o osmašima koji su sudjelovali i nagrađivani na nizu natjecanja u robotici.

– Ja mislim da će VIDI X puno obogatiti nastavu informatike jer će učenici moći na jednom pravom primjeru vidjeti što stvarno znači programiranje i kako to funkcionira u stvarnom svijetu. Mislim da bi se tu dosta djece moglo i pronaći, oni koji bez stvarnih primjera ne razumiju što znači programiranje. Ovako će se možda opredijeliti za srodnu struku i krenuti u tom smjeru, rekla nam je Dora Mifka, nastavnica informatike u zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkog.

Profesor informatike u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška Krunoslav Cvitković, čija se škola već dugo bavi STEM projektima, prepoznao je mogućnosti VIDI-X pločice i ESP32 procesora te za njih ima velike planove.

– Planiramo VIDI-X pločicom potaknuti što više učenika da se uključe u školske projekte korištenjem VIDI-X pločica u nastavi. Također planiramo iskoristiti mogućnosti VIDI-X i u izvannastavnim aktivnostima. VIDI-X moguće je koristiti u IoT projektima/natječajima, ali i planiramo naše projekte unaprijediti mogućnostima VIDI X-a jer nam dosadašnji mikrokontroleri nisu pružali puno toga što nam novo mikroračunalo pruža, kaže Cvitković.

Razna rješenja: Od susatva za zaštitku ptica do sata za bicikl

Sličnu viziju imao je i ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić. Pri preuzimanju VIDI-X mikroračunala, predstavio je svoju ideju.

– Želja nam je učenicima ponuditi mogućnost razvoja novih rješenja u izvannastavnim aktivnostima potičući učenike da razvijaju nove proizvode koji će biti rješenje za probleme s kojima se susreću, a ujedno će poticati razvoj inovacija i susretanje s drugačijim vrstama mikrokontrolera. Učenici se susreću s različitim programskim jezicima te ćemo korištenjem mikrokontrolera VIDI-X moći na stvarnim primjerima omogućiti učenicima razvoj programskih rješenja. Učenici će u praktičnim primjerima moći povezivati senzore  i motore te izvršne članove razvijajući svoje ideje. Uz pomoć mentora učenicima će biti ponuđena mogućnost izrade različitih oblika završnih radova te razvoj sustava upravljanja, izrade web servera ili npr. sustav za zaštitu od ptica ili sustav za regulaciju temperature, sat za bicikl ili svjetlo za bicikl, samoposlužni caffe automat, izrada vaga, vremenska stanica i slično, opisao je.

Izdvojeni članak
kod

Maturant se proslavio igricom pa mu se javio FER: ‘Nadamo se da se vidimo najesen’

Ravnatelj osnovne škole Vrgorac, Krešimi Kuran, posebno je istaknuo međunarodnu suradnju.

-U ovome smo vidjeli dobru priliku jer imamo dvije nove mlade učiteljice informatike koje će raditi na programiranju i robotici. Uveli smo izborni predmet informatike od prvog razreda pa držimo da ako se i jedan učenik nastavi baviti informatikom i programiranje na temelju ovog, smatrat ćemo da smo uspjeli. Trenutno smo u ERASMUS projektu te radimo sa fakultetima iz 5 europskih zemalja gdje razvijamo digitalne programe i sadržaje za djecu sa posebnim potrebama jer digitalni sadržaji sada nisu prilagođeni njima. Sretni smo da je tvrtka Pivac iz našeg grada odlučila pomoći našoj školi ovom donacijom, kaže Kuran.

Podupiru ih tvrtke iz raznih sektora

Inicijativa „Sanjaj i ostvari“ od jeseni kreće dalje oslanjajući se na hrvatske tvrtke koje prepoznaju mogućnost da pomognu lokalnoj zajednici u kojoj posluju donacijom VIDI-X učionice s kojima će učenici sudjelovati na VIDI-X challengeru, natjecanju zanimljivih školskih projekata, i postati dio VIDI neXt generation.

Za popis prijavljenih škola posjetite Home | VIDI Project X (vidi-x.org). Tvrtke koje se žele uključiti u projekt i donirati školama VIDI-X računala mogu odabrati i škole koje se zasada nisu prijavile na ovaj popis, no svakako je glavni kriterij da kandidiraju projekt kojeg će raditi sa VIDI-X-om. Za spomenute škole VIDI-X su osigurali Tokić d.o.o., Barrage,  DPD Croatia, Pepco Croatia d.o.o., HEP, Grafik.net, Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, Molaris d.o.o., Tomsoft, Prodigital i Mesna industrija braće Pivac.

Pet tisuća učenika dobit će VIDI-X računala: Već imaju ideje što će s njima raditi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap