Pretraga

Pisanje eseja: Kako biti među najboljima

A- A+

Mnogi učenici tijekom cijelog obrazovanja imaju problema s pisanjem školskih zadaća, a taj problem se samo odražava na državnoj maturi kad moraju napisati esej. Najbitnije je promijeniti neke navike te čitati što više knjiga. Na taj način razvijate korisne navike i proširujete vokabular pa se tako i podsvjesno pripremate za maturu. No, neke korake možete učiniti svjesno i odlično proći na maturi.

Osim klasičnih ispita iz znanja na državnoj maturi je potrebno položiti i pisanje eseja. Bez tog dijela ispita ne možete proći obvezan hrvatski jezik na maturi, pa tako ni samu državnu maturu. Profeosori vas još kroz osnovnu školu uče o pisanju sastavaka, a u srednjoj školi je obvezno pisanje zadaćnice. Međutim nekad to nije dovoljno kako biste zaista napisali dobar esej.

U nastavku pročitajte neke od smjernica koje vam mogu pomoći da postanete bolji u pisanju zadaćnica, ali i eseja na državnoj maturi.

Izdvojeni članak

Profesor hrvatskog: Subjektivni dojam o eseju je neizostavan

Primjeri dobrih eseja

Ukoliko niste sigurni kako treba izgledati dobar esej, probajte tražiti vašeg profesora hrvatskog jezika da vam pokaže neke od najboljih eseja koje posjeduje. Zamolite ga onda da vam obrazloži zašto je neki esej dobar, a zašto nije. Na taj način možete naučiti iz tuđih pogrešaka ili pak izvući pozitivan primjer u eseju.

Razrada teme

Kad imate određenu temu za pisanje, pokušajte prije pisanja samog eseja razmisliti o temi o kojoj morate pisati. Što sve znate o tome? Koje je vaše mišljenje? Kako ćete ga argumentirati?
Nemojte se usredotočavati samo na gradivo koje ste naučili dosada. U eseju uvijek možete na temelju vlastitih razmišljanja stvoriti još jedan dodatni zaključak koji ćete staviti u esej. Međutim nemojte pretjerati u vlastitim interpretacijama ako niste upoznati s temom. Držite se okvira onoga što znate i probajte ne izmišljati previše ako već i ne znate previše o temi o kojoj pišete.

Izdvojeni članak

Šalabahter za kampanjce: Spremite ispit u jedan dan

Koncep je najvažniji

Esej nije teško napisati ako imate dobro napisan koncept. Svojevrsna skica svega što želite staviti na papir naziva se konceptom. Morate napisati dijelove radnje, najvažniju točku oko koje ćete se pozabaviti u eseju, a nakon toga smisliti i zaključak te dobar uvod. Ukoliko imate snažan zaključak koji je argumentiran i dobro poentiran to vas može izvući pri ocjenjivanju.

Što drugi misle o tome?

Ako si sami stvarate paniku zbog eseja na državnoj maturi, probajte vježbati pisanje istoga. Pogledajte koje su teme bile na prošlogodišnjim rokovima državne mature i ‘igrajte’ se mature u četiri zida svoje sobe.
Napišite koncept i esej ili više verzija jednog eseja. Nakon toga pokažite isti osobama u blizini za koje znate da će vam pomoći i dati dobar sud.

Ukoliko takvih nema, uvijek možete zamoliti profesora u školi da vam pregleda esej i pokaže gdje se trebate više potruditi. Ponekad je dovoljno samo izdvojiti dovoljno vremena za vježbu kako biste se uhodali u pisanju eseja. U tim trenutcima mišljenja drugih koji pročitaju vaš rad mogu vam mnogo pomoći.

Izdvojeni članak

Državna matura: ‘Iz engleskog se ne trebate brinuti oko tema za esej’

Organizacija vremena

Još jedna od stavki koju možete sami izvježbati jest vrijeme koje vam je potrebno da napišete dobar esej. Umjesto da na državnoj maturi neprestano gledate u sat i paničarite kako ništa nećete stići, ovaj dio ispita zasigurno možete izvježbati. Uključite kod kuće alarm na mobitelu i počnite pisati esej. Kad zazvoni, pogledajte koliko vam teksta još nedostaje.

Napravite to jednom tjedno i to svaki puta s nekom drugom temom eseja i kroz svega par tjedana ćete se već naviknuti na vremenski pritisak. Na taj način ćete na državnoj maturi biti potpuno koncentrirani na sam rad umjesto na vremenski pritisak.

Pisanje eseja: Kako biti među najboljima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap