Pretraga

[Pitaj Rasku] Fakulteti, domovi, okolina i nesigurnost

A- A+

Dragi moji! Isključila sam se na neko vrijeme, ali to ne znači da mi vi niste slali pitanja. Na njih sam vrijedno odgovarala u privatne poruke, ali sam ih sad odlučila podijeliti sa svima vama. Ako ste se našli u nedoumici oko upisa fakulteta ili straha od neprihvaćanja okoline u novom okruženju, možda vam ovi odgovori olakšaju situaciju jer niste jedini. 

S vama sam i dalje na dobro vam znanoj Facebook stranici Pitaj Rasku, ali i na mailu [email protected].

Jedan se srednjoškolac nalazi u nedoumici oko upisa na željeni fakultet. Okolina mu govori da upiše fakultet s kojim će imati sigurnost pri zapošljavanju, dok on već godinama zna čime se želi baviti. Treba li slušati svoje srce ili upisati ono što mu nalažu najbliži? Pročitajte odgovor. 

Izdvojeni članak

[Pitaj Rasku] Hvala vam što se moja pozitivna vibra širi medijima

Dragi učeniče! 

Teško je nekome sugerirati što da upiše, posebice kada se radi o izboru studija. Razumljivo je da ti netko sugerira školu prilikom upisa srednje škole, ali fakultet je nešto što ćete vrlo vjerojatno izgraditi kao osobu po završetku fakulteta i vjerojatno ćeš se time baviti barem dio života. Moj savjet ti je, naravno saslušaj što ti sugerira okolina, ali nipošto ne prihvaćaj ono što ti se ne sviđa jer vrlo vjerojatno nećeš to naglo zavoljeti tijekom studija. 

Znam dosta slučajeva kada su studenti upisivali ono što im nalaže obitelj pa onda dosta često studenti odustaju od fakulteta. Da sam primjerice ja slušala svoje roditelje danas bi bila zubar. I ne bi mi bilo loše, ali nisam i nije mi žao. Ni meni ni njima. Opusti se, tek si drugi razred imaš još pune dvije godine za razmišljanje. Ako želiš kroatistiku – idi na kroatistiku. Nije istina da nema posla. Ima, ako se dovoljno potrudiš. Opusti se, uživaj još dvije godine u srednjoj i lagano razmišljaj o studiju kada dođe vrijeme. I još jednom, upiši ono što voliš, a ne ono što drugi vole. 

Pozdrav od Raske!

Učenica iz sljedeće priče obratila mi se putem maila i brine ju činjenica da iz manje sredine mora otići na školovanje u veći grad: Pozdrav! Dolazim iz male sredine, grada …, a htjela bih upisati školu u Rijeci. U razgovoru s roditeljima, dvoumim se, jesam li za učenički dom, ili ne? Strah me da se možda neću uklopiti, iako sam u ovdašnjoj sredini najglasnija u društvu i svugdje dobro prihvaćena. Htjela bih saznati gdje se mogu informirati o domovima i kakva su iskustva drugih učenika? 

Hvala Vam unaprijed!

Draga! 

Ono što ti osjećaš je apsolutno normalno, strah od nepoznate okoline i strah od nečeg novog nije nešto što se događa samo učenicima koji napuštaju svoj dom i odlaze u drugi grad na daljnje školovanje, već i mnogo starijim. 

Ako ćemo iskreno, i ja sam kao mlada otišla iz svoje sredine koja je bila sve samo ne veliki grad. Na početku bude teško jer živiš sa spoznajom da tamo gdje si otišao nisi otišao na jedan dan nego tamo moraš ostati neko duže vrijeme. S vremenom, vidjet ćeš, prebrodit ćeš tu neugodnost i shvatit ćeš da si za sebe napravila veliku stvar. Bit ćeš odgovornija, samostalnija i automatski će ti biti lakše kada ćeš upisivati fakultet pa ćeš možda iz Rijeke željeti otići u još veći grad. 

Rijetki su oni koji se nisu uklopili u neko društvo. Upravo zato, mislim da je učenički dom idealno mjesto za življenje. 

Osim navika koje ćeš steći tamo živeći s drugim učenicima, život u domu daje posebnu čar. Upoznat ćeš mnogo različitih ljudi, izmjenjivat ćete razna iskustva i upamti, svi oni nalaze se u istoj situaciji kao i ti. Svi oni dolaze iz manjih sredina i vjerojatno im nije u početku bilo lako. 

Ne znam gdje točno možeš čuti iskustva drugih učenika, ali predlažem ti da potražiš Facebook grupe učenika koji žive u domovima ili pitaj nekoga tko iz tvog grada živi u domu. Informacije o domovima vjerujem da možeš dobiti od čelnih ljudi domova, a u svakom domu djeluje medicinsko i pedagoško osoblje tako da u bilo kojem trenutku kada se osjećaš nesigurno možeš popričati s njima. 

Još jednom, ne brini, opusti se, vjerujem da ćeš i u novoj sredini biti najglasnija, samo ostavi vrijeme da učini svoje. Ovdje je link Udruge učeničkih domova pa probaj naći informacije i kontakte koje te zanimaju:http://www.uudrh.hr/uudrh-ucenicki-domovi.html 

Želim ti puno sreće i uspjeha u daljnjem školovanju! Raska  

[Pitaj Rasku] Hvala vam što se moja pozitivna vibra širi medijima

[Pitaj Rasku] Djevojka iz Bosne strahuje da neće biti uklopljena u društvo

[Pitaj rasku] Bosanski naglasak čini me manje vrijednim u školi

[Pitaj Rasku] Jako me strah preskakanja kozlića i greda. Što da radim?

[Pitaj Rasku] Torcidaš koji je upucao susjedovu mačku mora sve priznati 

[Pitaj Rasku] Predstavljamo najbolju razrednicu u Hrvatskoj

Copy link
Powered by Social Snap